Přísloví je žánr lidové slovesnosti, který se objevuje ve všech kulturách napříč celou planetou. Jsou proto považována za odkaz předků.

Mezi nejstarší dochované sbírky těchto mouder patří sumerské tabulky z 3. tisíciletí př. n. l. a asyrské či staroindické papyry. Zajímavostí je, že některá z ponaučení jsou aktuální i v dnes.

Odborníci přísloví dělí na gnómická a metaforická. První z nich mají povahu rozkazu nebo výstrahy, zatímco druhá skrývají svůj smysl za obrazné vyjádření.

Obecně se dále rozlišují podle tematického zaměření. V češtině se tak setkáme především s průpovídkami, které se týkají rodinných vztahů, zdraví nebo společnosti.

Přísloví

Životní moudra totiž pocházejí z různých zdrojů. Ať se jedná o biblické příběhy, poezii, písně, reklamy nebo třeba literaturu a filmy. Snad každý někdy zaslechl výrok: „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.” Forresta Gumpa.

Jelikož zahrnují praktické rady, univerzální pravdy a poučení o morálním životě, jsou často zkoumány historiky a lingvisty. Tvoří tak pomyslný balíček tradice a humoru kultur a slouží jako brána k širšímu pohledu na svět.

Zdroj: Youtube

Často se také stává, že některá stará přísloví se modifikují na moderní dobu. Vznikají aktualizované a zábavné úpravy, jako například „Kdo se moc ptá, málo googlí” nebo „Co na srdci, to na Facebooku.”

S tímto lidovým žánrem se proto setkáváme téměř na každém kroku. Objevují se v diskuzích, televizních i rozhlasových pořadech, ve školách nebo z úst kolegů. 

Kvíz: Znáte dobře česká přísloví? Pak určitě zvládnete všechna doplnit správně!

Zdroje: www.presto.cz, www.theses.cz, www.en.wikipedia.org