Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevídaný podvod na Wall Street. Zbožný investor Hwang míří před soud

  15:00
Šedesátiletý investor Bill Hwang, který připravil světové banky o miliardy, míří v New Yorku před soud kvůli obvinění z podvodu a vydírání. Proces započne na Manhattanu osmého května a Hwangovi hrozí, že z vězení už živý nevyjde.
Obviněný Bill Hwang (1. června 2022)

Obviněný Bill Hwang (1. června 2022) | foto: ČTK

Obvinění se skládá z jedenácti trestných činů, včetně vydírání a spiknutí, které jsou součástí zákona Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, známého jako RICO. Zákon přijatý v roce 1970 pomáhá stíhat skupiny organizovaného zločinu, ale američtí prokurátoři jej používají také v případech podvodů bílých límečků, jako je Hwangův případ.

Hwang zároveň čelí obvinění z podvodu s cennými papíry, podvodu s elektronickými penězi a manipulace s trhem. Za každý z těchto bodů obžaloby mu v případě odsouzení hrozí maximální trest dvacet let vězení, informuje o tom agentura Bloomberg.

Bible a byznys. Rodinná kancelář připravila banky o miliardy

Spolu s bývalým finančním ředitelem společnosti Archegos Patrickem Halliganem bude od osmého května souzen u federálního soudu na Manhattanu, před nímž budou vypovídat svědci včetně vedoucích pracovníků předních bank na Wall Street a dvou bývalých vrcholných manažerů společnosti Archegos - Scotta Beckera a Williama Tomity.

Co tvrdí obžaloba

Podle Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která podala na společnost Archegos občanskoprávní žalobu, Hwang ve spolupráci se svým vedoucím obchodníkem Tomitou používal manipulativní obchodní taktiky jako zvyšování cen během obchodního dne a obchodování při uzavření trhu, aby zvýšil hodnotu akcií v portfoliu společnosti.

Dále s pomocí Halligana, Tomity a Beckera, manažera rizik, firma údajně lhala věřitelům o rizicích obsažených v jejím portfoliu, aby získala ještě více úvěrů.

Bill Hwang, zakladatel společnosti Archegos Capital Management, odchází ze soudní budovy v New Yorku (27. dubna 2022)

V roce 2020 Hwang podle prokurátorů zvýšil hodnotu svého osobního jmění z 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na přibližně 36 miliard dolarů (844 miliard korun), zatímco pozice Archegosu se díky vypůjčeným penězům rozrostly na více než 160 miliard dolarů (3,7 bilionu korun).

Swap je termínovaná smlouva, kterou se dva ekonomické subjekty zavazují vyměnit si mezi sebou buď dohodnutá aktiva či finanční toky za předem pevně stanovených podmínek.

Prokurátoři dále tvrdí, že Hwang své obchody před trhem tajil a vyhýbal se regulační kontrole tím, že místo obchodování se samotnými akciemi obchodoval s deriváty známými jako swapy.

„Používání swapů umožnilo společnosti Archegos vyhnout se zveřejnění, když její podíl přesáhl pět procent, jak vyžadují regulační orgány,“ uvádí obžaloba. Používání swapů také údajně umožnilo manipulovat s cenou akcií firem, v nichž Archeogos držel majoritu a zároveň se s nimi běžně příliš neobchodovalo. Na zmanipulování tak stačilo zobchodovat relativně malé množství cenných papírů.

Hwang a Halligan, kteří se oba cítí nevinní a bojují proti obvinění, tvrdí, že postupovali podle zákona. Ten nevyžaduje od rodinných kanceláří podrobná hlášení ani zveřejnění výměnných transakcí. Podle nich firma využívala více protistran, aby minimalizovala riziko, nikoli aby zakryla povahu svých obchodů. Zároveň poukazují na fakt, že obchody probíhaly s velkými, sofistikovanými bankami, které z obchodování s Archegosem měly velké zisky.

Hwang, zbožný křesťan

Hwang, syn křesťanského pastora, se narodil v Koreji a v roce 1982 emigroval do USA. Pracoval ve společnosti Juliana Robertsona Tiger Management a poté založil společnost Tiger Asia Management, jednu z několika odnoží známých pod souhrnným názvem Tiger Cubs.

Již v roce 2012, kdy Hwang vedl Tiger Asia, ho Komise pro cenné papíry a burzy obvinila z takzvaného insider tradingu, tedy obchodování s cennými papíry na základě neveřejné informace.

Madoffův případ žije. Právníci vrátili obětem téměř všechny zpronevěřené peníze

I když vydělal miliardy, nedával bohatství příliš najevo a žil v nenápadném domě na předměstí New Jersey. Pravidelně si četl z Bible a staral se o nadaci Grace and Mercy Foundation, filantropickou organizaci, kterou založil se svou ženou na podporu chudých a utlačovaných. Na konci roku 2022 měla nadace majetek ve výši 528 milionů dolarů, tedy zhruba 12,3 miliardy korun.

Svou firmu Archegos, kterou založil v roce 2013, Hwang pojmenoval podle řeckého slova znamenajícího „vůdce“ nebo „toho, kdo vede“, které se často používá k označení Ježíše.

Rodinná kancelář je soukromá společnost, která se stará o správu investic a majetku bohaté rodiny.

Cílem je efektivní růst a převod majetku napříč generacemi.

Na Wall Street byl Bill Hwang nenápadný, jelikož spravoval svůj vlastní majetek prostřednictvím své „rodinné kanceláře“. Ty podléhají jen málo požadavkům na zveřejňování informací, takže Archegos proplouval pod regulačním radarem.

V březnu 2021 se však společnost Archegos náhle zhroutila, dostala se na titulní stránky novin a téměř vymazala Hwangův majetek v hodnotě 36 miliard dolarů (844 miliard korun).

Imploze Archegosu

Dvaadvacátého března roku 2021 oznámila společnost ViacomCBS, která byla v té době největším holdingem společnosti Archegos, sekundární nabídku akcií v hodnotě tří miliard dolarů (70 miliard korun), což vedlo k 10procentnímu poklesu jejích akcií.

Ve stejném týdnu americká Komise pro cenné papíry a burzy oznámila, že zvýší regulaci společností se sídlem v Číně. To vyvolalo tlak na držbu čínských depozitních certifikátů, které zjednodušují nákup akcií zahraničních společností v USA.

Kryptopadouch Fried se dozví trest. Prokuratura navrhuje padesát let žaláře

Ztráty společnosti Archegos spustily kaskádu takzvaných margin calls, ke kterým dochází, když majetek, kterým ručí příjemce půjčky věřiteli, klesne příliš nízko. Společnost nebyla schopna plnit své finanční závazky. Situace se podle vlády ještě zhoršila ve dnech následujících po pádu ViacomCBS, kdy Hwang vložil zbývající hotovost firmy do horečného obchodování v marné naději, že podpoří hodnotu podílů Archegosu.

„Budeme vůbec schopni zaplatit za tyto obchody? Nevím, jak bychom mohli,“ zeptal se podle vlády v tomto okamžiku finanční ředitel Halligan.

Zničující následky

Investiční banky jako Credit Suisse, UBS či japonská Normura, od kterých si Archegos půjčoval obří částky na financování nákupů velkého objemu akcií, přišly o desítky miliard.

Proces Holmesové končí. Za spiknutí a podvod jí hrozí desítky let vězení

Banka Credit Suisse přišla při tomto krachu o 5,5 miliardy dolarů (zhruba 129 miliard korun). Tento skandál ji napomohl dostat do krize, která loni skončila jejím prodejem konkurenční bance UBS. Nomura Holdings přišla o 2,9 miliardy dolarů (zhruba 68 miliard korun). Společnost Morgan Stanley stála tato aféra 911 milionů dolarů (více než 21,3 miliardy korun).

Vedoucí pracovníci těchto bank jsou pravděpodobně svědky v případu, uzavírá Bloomberg.

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Eurostar zpřísňuje hraniční kontroly. Vlaky zpožděné nebudou, slibuje dopravce

27. května 2024

Od 6. října se zásadně změní hraniční procedury, které se dotknou cestujících vlaků Eurostar...

Foodoru v Rakousku dohnaly ztráty. Ruší své sklady a propustí stovku lidí

27. května 2024

Rozvozovou službu Foodora čekají v sousedním Rakousku velké změny. Tamní vedení se rozhodlo zavřít...

Tržby operátora Nordic Telecom loni atakovaly miliardu korun

27. května 2024  16:42

Jeden z pěti největších poskytovatelů pevného internetového připojení v Česku, operátor Nordic...

Psí aerolinky zahájily provoz. První let byl vyprodaný, cenám navzdory

27. května 2024  16:16

Společnost Bark Air, jejíž cílovou skupinou jsou psi a jejich majitelé, minulý týden zahájila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...