Kyberválka se stává krutou realitou, NATO varuje před hybridními aktivitami Ruska

Severoatlantická aliance je hluboce znepokojena nedávnými nebezpečnými aktivitami na spojeneckém území / NATO
NATO vydalo tento týden prohlášení, ve kterém spojenci varují před hybridními aktivitami Ruska, jejichž terčem je i Česká republika.

Země Severoatlantická aliance jsou hluboce znepokojeny nedávnými nebezpečnými aktivitami na spojeneckém území, včetně těch, které vedly k vyšetřování a obvinění více osob v souvislosti s aktivitou nepřátelských států, jež postihla Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Spojené království.

Tyto incidenty jsou součástí zesilující kampaně různých aktivit, které Rusko nadále provádí napříč euroatlantickou oblastí, včetně území Aliance a prostřednictvím svých agentů. To zahrnuje sabotáže, násilné činy, kybernetické a elektronické rušení, dezinformační kampaně a další hybridní operace.

"Odsuzujeme chování Ruska a vyzýváme Rusko, aby dodržovalo své mezinárodní závazky, jako to dělají spojenci. Ruské kroky spojence neodradí od pokračování v podpoře Ukrajiny," uvádí se dále ve čtvrtečním prohlášení Severoatlantické aliance.

„Dlouhodobě sledujeme útoky proruských hackerských skupin na české společnosti a státní instituce. Často se jedná o demonstrativní DDoS útoky, jejichž cílem je zastrašit, upoutat pozornost a zviditelnit názory útočníků. Vlnu ruských útoků jsme viděli například během českých prezidentských voleb, kdy se hacktivisté snažili poškodit některé kandidáty. Podobně můžeme očekávat i snahu ovlivnit Evropské volby, ať už pomocí hacktivistických útoků nebo pomocí deepfake obrázků, videí a hlasových podvrhů," upozorňuje Miloslav Lujka ze společnosti Check Point Software Technologies.

"Zejména s rozvojem AI služeb je stále obtížnější poznat podvržená videa a další média. Ale útoky na české společnosti a další země jsou takřka na denní bázi. Proruské skupiny s desítkami tisíc sledujících na Telegramu, jako jsou NoName057(16) nebo Anonymous Sudan a další, nabízí své služby k pronájmu a sílu svých botnetů k útokům na libovolné cíle. V případě kybernetických hrozeb není často jednoduché přesně určit, kdo za útokem stojí. Odhalení motivací a pozadí zejména špionážních útoků vyžaduje pečlivou detektivní práci. Podobně jsme rozkryli už mnoho operací po celém světě a apelujeme na organizace a státní instituce, aby braly hrozby velmi vážně. Některé skupiny se naopak svými útoky chlubí a používají je i ke své propagaci a budování pověsti.

Z našich dat navíc vyplývá, že od začátku roku kybernetických útoků celkově přibývá a v dubnu čelila každá česká společnost v průměru 2 000 kyberútokům týdně. Přitom ještě na konci března jsme se pohybovali okolo hranice 1 600 útoků. Evropský průměr byl v dubnu jen 1 279 útoků týdně na jednu společnost, z čehož je jasně vidět, že české organizace musí mít bezpečnost jako svou prioritu. Zásadní je prevence, nikoliv pouhá detekce. Bohužel situace se bude dále zhoršovat, kybernetické války jsou krutou realitou,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Zdroj: NATO, Check Point Software Technologies

Mohlo by vás zajímat

Reklama