Američané úspěšně vyzkoušeli přelomový podvodní dron Manta Ray, který nadchl pro své výjimečné hydrodynamické vlastnosti

Americká armáda provedla námořní zkoušky inovativního dronu Manta Ray, který se řadí mezi nejzajímavější podobné drony na světě. První prototyp tohoto bezpilotního podvodního prostředku Manta Ray, vyvinutý společností Northrop Grumman, prošel v únoru a březnu 2024 komplexními testy u pobřeží jižní Kalifornie a už během nich prokázal, že má výjimečné hydrodynamické vlastnosti, píše server Defence Blog.

Během testovací fáze prokázal Manta Ray prokázal skvělé dovednosti během provozu pod vodou s využitím všech způsobů pohonu a řízení, jako jsou vztlak či vrtule.

Dr. Kyle Woerner jako vedoucí programu DARPA pro Manta Ray opakovaně vyjádřil spokojenost s úspěšným testováním a zdůraznil připravenost plavidla pro reálný provoz. Vyzdvihl modulární konstrukci vozidla, která umožňuje rychlou montáž v terénu.

Společnost Northrop Grumman přepravila první prototyp Manta Ray ve svém výrobním závodu v Marylandu v Kalifornii a už během konstrukce se ukázalo na celkovou snadnost přepravy a montáže tohoto dronu.

Tato schopnost podporuje možnost rychlého nasazení po celém světě, čímž se minimalizuje potřeba prostoru na molech v námořních zařízeních.

Dr. Kyle Woerner zdůraznil také energetickou účinnost vozidla během přepravy i nasazení, protože k plavbě po vodě využívá efektivní klouzání poháněné vztlakem.

Analytici spekulují, že zájem amerického námořnictva na vývoji takových dronů spočívá v boji proti potenciálním ponorkovým operacím protivníků, jako jsou Rusko a Čína.

Zdroj: Defence Blog