Češi patří mezi milovníky psů. Podle průzkumu z roku 2023 má toto zvíře doma 3,21 milionu dospělých.

Nejčastěji si lidé pořizují šlechtěnou rasu psů, kteří jsou tzv. bez papírů. Mezi nejoblíbenější patří plemena malého vzrůstu, jako jorkšírové, čivavy, jezevčíci či bišonci. 30 % psí populace jsou střední velikosti, k nimž patří například kokršpaněl, bígl, buldoci nebo border kolie. k 29 procentům pak patří labradoři, retrívři, německý ovčák nebo doga.

Motivace k opatření psího kamaráda je různá. Někteří lidé hledají společníka na výlety, jiní chtějí ochránit svůj majetek. Další jím zaplňují díru například po odchodu dětí na školu.

Právě odpověď na otázku „Proč chci psa” je podle odborníků klíčová k určení psího plemene. Každé totiž vyžaduje jiné nároky na čas, prostor i peníze. Během hledání ideálního zvířete bychom ale neměli zapomínat ani na pověry. 

Pověry o psech

Většinou jsou tyto průpovídky úsměvné. Často jsou ale založeny na pravdivých základech. Kteří psi jsou podle nich nositelem smůly?

Mezi nejrozšířenější předsudek patří obava z jedinců, kteří se toulají. Obecně panuje přesvědčení, že přinášejí smůlu. To vychází ze strachu, že vás pes může napadnout a pokousat.

Co tedy dělat, když se setkáte s cizím zvířetem? Především zachovejte klid a nedívejte se mu do očí, což je pro něj jasnou výzvou k boji. Můžete mluvit klidným a konejšivým hlasem. 

V případě, že si všimnete zježené srsti, napjatého těla a ocasem v pozoru, zbystřete. Je připraven k útoku. V této chvíli se braňte vším co máte po ruce. Zkuste mu dát k zakousnutí batoh nebo bundu. Mezi rasy, které se rády toulají, patří například velký pyrenejský pes, labradorský retrívr, Jack Russell teriér nebo například čivava.

Mezi další pověry patří obava z černých plemen, jako je dobrman, labradorský retrívr, knírač či rotvajler. V řadě kultur od Britských ostrovů až po Saudskou Arábii je tmavá barva spojována s Ďáblem a čistým zlem. 

Některé legendy dokonce tvrdí, že spatření černého psa předpovídá smrt. To, že lidé se při výběru svého nového parťáka z útulků této barvě vyhýbají svědčí tzv. „syndrom černého psa“, jenž odkazuje na zvýšený zájem o jinak zbarvené protějšky.

Postrach sousedů

Už ve starém Egyptě se věřilo, že pes, který vyje, předpovídá smrt, neštěstí nebo zlé časy. Dnes je spíše nositelem napnutých sousedských vztahů, především, pokud žijete v paneláku. 

I přestože je vytí mezi psovitými šelmami přirozenou součástí dorozumívání, většině lidem vadí. Pokud tedy zjistíte, že zatímco nejste doma, váš zvířecí kamarád po vás, jako vůdci smečky teskní, je nutné ho naučit, aby si zvykl na samotu. Začněte postupně a za každou minutu bez zvukového projevu ho pochvalte.

Zdroj: Youtube

Mezi plemena, která vyjí nejčastěji, můžeme zařadit bígly, jezevčíky, basety nebo například sibiřského huskyho. Obtěžující ale mohou být i jiné hlasité rasy jako West Highland White Terrier, trpasličí pinč a maltézský psík.

Zdroje: www.idnes.cz, www.colosus.cz, www.ireceptar.cz, www.seznamzpravy.cz