Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mistry světa do 18 let jsou hokejisté Kanady. Ve finále zdolali Spojené státy

Gólová oslava kanadských mladíků, v popředí hrdina Gavin McKenna. foto: AP

Hokejisté Kanady porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 18 let Spojené státy americké 6:4 a získali pátý titul v historii. Hattrickem se na porážce šampionů z předešlého roku podílel útočník Gavin McKenna. Bronz získali hráči Švédska, kteří v zápase o 3. místo porazili Slovensko 4:0.
  22:35

Američané měli utkání výborně rozehrané, byli střelecky aktivnější a ve 34. minutě vedli 3:1. Poté ale doplatili na nedisciplinovanost a vyloučení. Kanada ještě ve druhé třetině snížila a ve třetí části při pětiminutovém vyloučení Trevora Connellyho utkání otočila.

Faul jednoho z pamětníků loňského amerického triumfu Kanaďané potrestali třemi góly. Američané ještě dokázali snížit, ale při power play rozhodl o výhře hráčů z kolébky hokeje McKenna.

Šestnáctiletý útočník ve finále zastínil nejproduktivnějšího hráče turnaje Jamese Hagense z USA, který již v semifinále překonal historický bodový rekord MS Rusa Nikity Kučerova z roku 2011. Hagens nakonec šampionát zakončil s 22 body, McKenna s 20 body vytvořil nový kanadský rekord.

V utkání o bronz byli úspěšnější švédští hokejisté, kteří o svém vítězství rozhodli čtyřmi góly ve třetí třetině. Slováci, již ve čtvrtfinále vyřadili český výběr, byli střelecky aktivnější, brankáře Lova Harenstama ale překonat nedokázali.

Švédsko tak získalo medaili na šestém šampionátu hráčů do 18 let v řadě. Loni bylo druhé. Slovensko skončilo stejně jako před rokem čtvrté, medaili doposud získalo pouze v letech 1999 (bronz) a 2003 (stříbro).

Mistrovství světa do 18 let
Finále 5. 5. 2024 17:00
USA USA : Kanada Kanada 4:6 (1:0, 2:2, 1:4)
Góly:
19:08 Humphreys (Hensler, Connelly)
28:31 Eiserman (Hutson)
33:04 Hutson (Vansaghi, Skahan)
55:36 Ziemer (Emery, Hutson)
Góly:
25:31 Ritchie (Schaefer, Mews)
35:40 McKenna (Iginla, Mews)
50:25 McKenna (Iginla, Martone)
53:40 Beaudoin (Luchanko, Ritchie)
54:19 Iginla (McKenna, Mews)
58:42 McKenna (George)
Sestavy:
Kempf (Parsons) – Hutson, Emery, Skahan, Hensler, Laurila, Rheaume-Mullen, Whipple – Stiga (A), Hagens, Ziemer (C) – Eiserman, Bednarik, Plante (A) – Connelly, Humphreys, Mooney – McMorrow, Baker, Vansaghi – Van Vliet.
Sestavy:
George (Leenders) – Schaefer, Elick, Mews, Marrelli, Aitcheson, Brunicke, Gill – McKenna, Desnoyers, Martone (C) – Iginla, Luchanko, Ritchie – Vanacker, Josephson, Massé – Spence (A), Beaudoin, Wetsch (A) – Greentree.

Rozhodčí: Oesterberg (SWE), Wedin (SWE) – Bedard (CAN), Strömberg (SWE)

Počet diváků: 5 800

Autor: