Pondělí 20. května, 2024
Evropský rozhled

Ukrajinský web odstranil Andreje Babiše ze seznamů „bakterií ruského světa“

V červnu 2023 ukrajinský web Texty zveřejnil seznam „bakterií ruského světa 2.0“. O několik měsíců později se seznamy staly virální v České republice. Média se chytla skutečnosti, že se na seznamu objevil bývalý premiér Andrej Babiš, Alena Schillerová (oba za ANO) a Česká strana sociálně demokratická (tehdy ČSSD, nyní SOCDEM). O čtyři dny později, 6. 2. 2024, byli ze seznamu odstraněni, o čemž se v médiích už neinformovalo.

 

Autoři druhé verze seznamu uvádějí, že si všimli diskusí, které se kolem seznamu v České republice vedly, zejména v politické komunitě, a rozhodli se, že výše uvedené osoby a politickou stranu prošetří po vlastní ose. Jejich vlastní šetření je dovedlo k závěru, že na seznamy „bakterií ruského světa“ nepatří a z databáze je odstranili.

Odstranili také Igora Zolotareva, který ve skutečnosti stojí v čele protiputinovské ruské emigrantské organizace v České republice. Na seznam byl původně zařazen na základě článku na portále 420on.cz.

Jistou dobu ve vyhledávači nebyli k nalezení, nyní po třech měsících jsou v seznamech znovu, ale s odkazem na vyjádření autorů.

Andrej Babiš v Ruské federaci rozhodně nepatří k oblíbeným evropským politikům, navzdory jeho výrokům a minulosti z před roku 1989. Dva nezávislí diplomaté z ruského Ministerstva zahraničních věcí Evropskému rozhledu potvrdili, že je považován za nepřítele kvůli významné redukci ruských diplomatů a administrativně technických pracovníků v České republice.

V roce 2018 po útoku na Sergeje Skripala rozhodl o vyhoštění tří ruských zpravodajců, kteří v České republice působili pod diplomatickým krytím.

V roce 2020 vyhostil další dva aktéry smyšlené ricinové kauzy, z nichž nejméně jeden prokazatelně pracoval pro FSB.

O rok později vyhostil 18 zpravodajců SVR a GRU (14 diplomatů a 4 technické pracovníky) v reakci na nové skutečnosti kolem výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

V květnu 2021 ruským Iljušinem opustilo Prahu dalších více než 60 zaměstnanců ruského zastoupení.

Stal se tak prvním premiérem, který výrazným způsobem omezil fungování ruských zpravodajských služeb pod diplomatickým krytím na území České republiky.

Andrej Babiš se v tuto chvíli nenachází ani na seznamech Očistce centra Mírotvůrce.