Milion Čechů musí státu do 31. května 2024 zaplatit novou brutální daň. Kdo tak neučiní, dostane od úřadu likvidační pokutu

Daň, kterou musí platit velká část Čechů, se od letošního roku výrazně zvýšila. Někteří lidé si připlatí i tisíce korun navíc.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Vláda v rámci konsolidačního balíčku zavedla celou řadu reforem. Jejich cílem má být ozdravení veřejných financí, tedy zlepšení rovnováhy mezi příjmovou a výdajovou stránkou. Bohužel, velká část změn, které se kvůli tomu udály, Čechy příliš nepotěšila. Jedná se totiž o nepopulární kroky, mezi něž patří třeba i zvýšená daň z nemovitosti.

Daň, kterou musí platit každý vlastník domu

Jak píše web Novinky, tato daň, které se nevyhne žádný majitel nemovitosti v Česku, vzrostla skutečně razantně. V průměru se zvýšila o 80 procent, tedy skoro na dvojnásobek. Lidé tak státu budou muset zaplatit o stovky až tisíce korun víc než loni.

iZdroj fotografie: Jirka Dl/ Creative Commons / CC-BY-SA
Daň z nemovitosti musí platit všichni majitelé domů

Čas, do kdy musí Češi tuto daň zaplatit, se přitom rychle krátí. Jak dále uvádí server Novinky, v případech, kdy daň není vyšší než 5 tisíc korun, musí ji lidé zaplatit nejpozději do 31. května. Pokud je poplatek vyšší než tato částka, pak ho mohou Češi zaplatit nadvakrát. První splátku musí uhradit do 31. května, druhou pak do 30. listopadu. Ty, kteří tak včas neučiní, mohou čekat tučné sankce. Podle webu Podnikatel totiž opozdilci platí od pátého dne po uplynutí termínu úrok z prodlení.

Češi si připlatí i za další věci

Zároveň, zvýšená daň z nemovitosti není jediné úsporné opatření, které mnoho Čechů zabolí. Jak již dříve informovaly Události247, řada novinek nastala i v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH). Zatímco u potravin se daň o 3 procentní body snížila, například vodné a stočné kvůli přesunu do vyšší, 12procentní sazby dramaticky zdražilo.

Zjistilo se, kterým Čechům vláda v roce 2024 sáhne do peněženky. Vezmou si od vás až 34 600 Kč, peníze už nikdy neuvidíte

A součástí sady úsporných opatření bylo třeba i úplné zrušení takzvaného školkovného či omezení slevy na nepracující manželku. Zdá se tak, že zmíněný konsolidační balíček nejvíc ze všeho zasáhne rodiny s dětmi. Jak již dříve informoval web Lidovky, podle sociologa Jaromíra Mazáka mohou české rodiny vlivem těchto opatření tratit až 16 tisíc korun ročně.

Pocítili jste úsporná opatření, která vláda zavedla? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články