Děti nejčastěji sexuálně zneužívají blízcí. Znaky problému se skrývají za pubertou, líčí expert

Hosty pořadu Generace deprese byli Dita Charanzová, Tomáš Paprštein a Martin Kožíšek. S Terezií Tománkovou se věnovali tématu zneužívání dětí.

Generace deprese (3)

Podle dat je dítě nejčastěji sexuálně zneužíváno někým, koho dobře zná – rodinným příslušníkem či vedoucími zájmových kroužků. Pokud je dítě zneužíváno rodiči nebo prarodiči z rodiny, svěřování bývá ještě těžší. Tématu se v pořadu Generace deprese moderátorka Terezie Tománková věnovala s europoslankyní Ditou Charanzovou, obětí zneužívání a autorem knihy Klubovna naděje Tomášem Papršteinem a odborníkem na bezpečnost na internetu Martinem Kožíškem. Mimo jiné přiblížili, jaké změny u dětí mohou signalizovat zneužívání.

Paprštein byl dva roky sexuálně zneužíván svým nejlepším kamarádem, učitelem a vedoucím turistického oddílu v jedné osobě. „Trvalo dlouho, než jsem přišel na to, že je to špatně. Zásadním problémem u obětí je, že si neuvědomují, že se děje něco špatného. I v mém případě jsem pachatele, mého učitele, který dnes opět učí i přes odsouzení, při výsleších i u soudu obhajoval a bránil. Nerozuměl jsem tomu, že se děje něco špatného,“ svěřil se v pořadu Generace deprese.

ČTĚTE TAKÉ: Sexuální zneužívání dětí na videu měl nabízet muž z Ostravska. Podvedl i kupující, tvrdí policie

Zdůraznil, že byl obrovsky manipulován. O svém příběhu se rozepsal v knize Klubovna naděje. Mimo autentického líčení věcí, které se mu děly, je plná rad, jak poznat, že je dítě sexuálně zneužíváno.

Odvaha svěřit se rodičům je minimální

„Důležité je, aby si rodič všímal svých dětí. Může dojít k náhlé změně chování, zhoršení prospěchu ve škole. Najednou se může z hlučného dítěte stát tiché,“ popsal Paprštein. S lidmi, kteří sexuálně zneužívají děti, je v kontaktu Kožíšek. Ten potvrdil, že nejčastěji jsou násilníky zdatní manipulátoři, kteří si rychle získají důvěru dítěte.

„Velká část lidí, s nimiž se potkávám, jsou manipulátoři. Dost často používají pokročilé metody sociálního inženýrství. Tedy, jak říkal Tomáš, děti si to neuvědomují, že jsou obětí manipulace. Důvěřují tomu na druhé straně nebo – častěji, je to někdo z blízkých. Společné mají jedno: bojí se svěřit,“ podotkl.

Připomněl, že jen dvě procenta dětí by se svěřilo rodičům s tím, že je někdo zneužívá. „Je to alarmující. A o to těžší je to, když je to někdo z rodiny. Náznaky toho, že je něco špatně, se poznávají obtížně. Dost často je to schováno za projevy puberty. Dítě odsekává, zamyká se, přestává se učit, dochází ke změně chování. I naprosto geniální rodiče, kteří děti milují a mají s nimi spoustu aktivit, nepoznaly, že se něco děje. Děti se jim mohly svěřit, ale bály se reakce,“ podotkl Kožíšek.

Právě to, jak se rodič v podobné situaci zachová, je pro děti nejčastějším důvodem, proč o svých strastech mlčí. „První reakce rodičů většinou nebývá úplně pozitivní. Děti se bojí, že zklamou své vzory, dostanou nějaký zákaz, nastoupí ostuda. Často se to děje na malém městě, takže rodiče mají obavu, co tomu řekne okolí. Tedy, ‚nepůjdeme na policii, protože tam nás znají’,“ líčil možné myšlenky rodin.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvrat v sexuální kauze producenta Weinsteina. Soud nařídil nový proces, ukázal dřívější chyby

Rodičům dal radu. „Když dítě najde odvahu se vám svěřit, tak byste to měli opravdu řešit a nebát se okolností, které mohou něco narušit,“ vzkázal Kožíšek.

Jak vypadá vhodná prevence? Co dělat, pokud jste obětí sexuálního zneužívání? A jak poznat nebezpečí? Nejen to řešila moderátorka Terezie Tománková se svými hosty. Celý pořad si poslechněte ve výše přiloženém videu.

Tagy: