Záplavy v Brazílii si vyžádaly již 78 obětí. Prezident z katastrofy viní klimatickou změnu

Počet obětí záplav, které minulý týden postihly jih Brazílie, stoupl na 78. Dalších 105 lidí se pohřešuje, informoval o tom v neděli večer brazilský zpravodajský web G1 s odvoláním na místní civilní obranu. Podle ní muselo kvůli záplavám opustit domovy přes 134 tisíc lidí. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva přičetl vinu za katastrofu klimatickým změnám.

Silné deště z minulého týdne způsobily záplavy v jihobrazilském státě Rio Grande do Sul, kde si kromě téměř osmi desítek obětí vyžádaly také na 175 zraněných. Podle místního guvernéra Eduarda Leiteho jde o nejhorší přírodní katastrofu v novodobé historii tohoto státu, který je proslulý zemědělskou produkcí, zejména sóji, pšenice či kukuřice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sportovci, při výkyvech teplot zpozorněte, apelují lékaři. Kolaps hrozí u kardiaků i nadšenců

Postižena záplavami byla metropole tohoto brazilského státu Porto Alegre, která má na 1,4 milionu obyvatel, a několik stovek dalších měst a obcí. Voda v řece Guaíba, která protéká městem Porto Alegre, stoupla podle agentury AFP během několika dnů na rekordních 5,3 metru. Překročila tak dosavadní nejvyšší úroveň 4,76 metru z roku 1941, kdy oblast rovněž postihly zničující záplavy.

Voda zaplavila ulice měst, zničila řadu mostů a také elektrické vedení, bez elektřiny zůstalo na 800 tisíc lidí, uvedla v neděli agentura AP. Zastaven byl v pátek také provoz na mezinárodním letišti v Portu Alegre, protože voda zaplavila i ranveje. Podle informace z nedělního večera na webových stránkách letiště provoz stále nebyl obnoven.

Na záchranných pracích se podílí přes 3000 vojáků a hasičů. Vojáci staví také polní nemocnice, kam evakuují pacienty z nemocnic ohrožených vodou.

Oblast záplav v neděli podruhé za týden této přírodní katastrofy navštívil brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který s několika ministry své vlády rozsah záplavy viděl z vrtulníku a slíbil regionu státní pomoc. Lula také přičetl vinu za tuto katastrofu klimatickým změnám.

Za oběti záplav v Brazílii se v neděli pomodlil i papež František.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejméně 24 lidí zemřelo po propadu dálnice v Číně. Tragédii způsobily lijáky bičující jih země

Tagy:
povodeň katastrofa Brazílie klimatické změny Rio Grande Papež František Porto Alegre Sula Luiz Inácio Lula da Silva živelná pohroma