Sponzorováno

Autismus a nespavost – jak zlepšit spánek u autistických dětí? 4.35/5 (17)

  • Existuje spojitost mezi autismem a nespavostí, ačkoli přesný mechanismus této spojitosti není zcela objasněn. Mnoho jedinců s poruchami autistického spektra má potíže se spánkem a může trpět různými typy poruch spánku, včetně nespavosti.
  • Lidé s poruchami autistického spektra mohou být citlivější na vnější podněty, jako je světlo, zvuky nebo dotyk, což může ztěžovat usínání a udržení spánku.
  • Někteří jedinci s poruchou autistického spektra mohou mít poruchy produkce melatoninu, hormonu, který reguluje spánek a bdění. Tento hormon může být produkován v nedostatečném množství nebo v nesprávnou dobu.
  • Lidé s poruchami autistického spektra mohou mít potíže s úzkostí nebo emocionální regulací, což opět může vést k obtížím se spánkem.
  • Někteří jedinci s poruchou autistického spektra mohou vykazovat stereotypní chování, jako je pohyb nebo opakování určitých činností, které mohou narušovat spánek.
  • Je důležité, aby se jednotlivec s poruchou autistického spektra a jeho rodina obrátili na lékaře nebo odborníka na poruchy spánku, pokud trpí nespavostí, protože existuje řada strategií a léčebných možností, které mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku. To může zahrnovat změny životního stylu, terapii chováním, léky nebo další intervenční postupy, které mohou být přizpůsobeny individuálním potřebám a preferencím.

Problémy se spánkem, jako je nespavost, jsou častější u autistů. Výzkum naznačuje, že behaviorální rysy autismu, biologie a souběžně se vyskytující stavy mohou způsobit poruchy spánku. Léčba může zahrnovat rozvoj návyků podporujících spánek a užívání léků.

Nespavost je celkem běžným současně se vyskytujícím stavem u autistů.

Tento článek zkoumá vztah mezi autismem a nespavostí. Pojednává také o dalších potížích se spánkem, které mohou autisté zažít, a o tipech pro lepší spánek.

Ano, děti s poruchou autistického spektra mívají častěji problémy se spánkem. Ty mohou vést ke změnám chování a nepříznivě ovlivňují celou rodinu. V tomto článku si o tomto problému řekneme více.

Jak rozšířené jsou poruchy spánku u dětí s autismem a jakým problémům se spánkem čelí?

Výskyt minimálně jedné spánkové poruchy u dětí a adolescentů s poruchami autistického spektra je cca 13%, což je několikanásobně více než v běžné populaci, kde je to asi 3,7%.

Odlišnosti zahrnují nejen celkově kratší dobu spánku, ale také delší usínání, nižší efektivitu spánku, kratší REM fázi a vyšší výskyt tvz. parasomnií, vyšší výskyt abnormálních pohybů před spánkem, mluvení ze spánku, náměsíčnost, noční můry, noční děsy nebo spánkové paralýzy. Děti s poruchou autistického spektra mají také vyšší rezistenci vůči uložení se do postele, úzkost ze spánku, noční buzení a denní ospalost. Takže celkově vidíte, že děti s poruchou autistického spektra mají v oblasti spánku větší problémy, než je tomu u běžné populace.

Narušený spánek u dítěte má také většinou nepříjemný vliv na vztahy v rodině a negativní vliv na celkovou kvalitu života.

Mají tyto spánkové poruchy krátkodobé a dlouhodobé následky?

Poruchy spánku u dětí s autismem mohou vést ke zhoršenému chování, vysoké emocionální dráždivosti, větším obtížím v sociálních kontaktech a komunikaci a zvýrazněnému stereotypnímu chování. Kratší délka REM fáze může mít souvislost s oslabením kognitivních a rozhodovacích funkcí u dětí s poruchou autistického spektra.

Sponzorováno

V čem jsou poruchy spánku náročné pro pečovatele těchto pacientů?

Narušený spánek u dítěte má většinou nepříjemný vliv na vztahy v rodině a celkovou kvalitu života nejen dítěte s poruchou autistického spektra, ale také jeho rodičů, případně sourozenců. Vede ke zvýšenému stresu a únavě rodičů, kteří pak obtížněji kontrolují vlastní emoce. Ty mohou nechtěně ventilovat ve vztahu k dětem s dalšími důsledky v jejich chování.

Nespavost je tak jeden z velmi běžných problémů, které zvyšují zatížení u dětí a dospívajících s poruchami autistického spektra (PAS) a jejich rodin.

Kdy by měl rodič vyhledat odborníka?

Odborná pomoc se doporučuje, pokud porucha spánku trvá více než 3 měsíce, výrazně narušuje kvalitu života a celkový mentální nebo emocionální život dítěte a rodiny.

Co byste poradila rodičům, kteří by chtěli zlepšit kvalitu spánku svých dětí?

Zaměřte se rozhodně na to, co dělá vašemu dítěti dobře, při čem vždy dobře usne, co mu pomáhá, než si lehne do postele. Pokud je nemožné vyhovět jeho představám, zkuste najít kompromis, který mu pomůže. Pokud porucha spánku u vašeho dítěte trvá déle a máte pocit, že už jste vyzkoušeli mnoho možností, které nefungují, poraďte se s odborníkem.

Výborné je, když na první konzultaci k odborníkovi přinesete spánkový deník dítěte, který jste vedli alespoň dva týdny. Ve spánkovém deníku se zaznamenává několik parametrů týkajících se spánku, včetně času usínání, počtu probuzení za noc, času vstávání, času, který uplyne od ulehnutí si do postele po usnutí, denní únava, parasomnie, co dítě jedno před spánkem, co dělalo před spaním a podobně.

Jaký je všeobecný přístup k léčbě dětí s autismem, které mají poruchy spánku?

Nejprve se doporučují tzv. behaviorální intervence a ve druhé linii farmakologická léčba. Behaviorální intervence se týkají zejména změn v režimu spánku. Nejdůležitější je nejprve odpozorovat, co dítěti pomáhá, a poté začít opatření aplikovat. Změny mohou být různé, například použití jiného typu nočního světýlka nebo úplně zatemnění místnosti. Pozitivně může spánek ovlivnit i odstranění elektronických zařízení z pokoje dítěte a zkrácení času stráveného před obrazovkou minimálně dvě hodiny před spánkem.

Spánek ovlivňují také potraviny a nápoje snězené před spánkem a celková fyzická únava dítěte. Při neurovývojových poruchách ne vždy platí, že čím je dítě unavenější, tím lépe spí. Někdy se stává, že vysoká únava paradoxně zvýrazňuje hyperaktivitu nebo vede k nočním děsům. Z farmakologické léčby se největší objem důkazů soustředí na melatonin, spánkový hormon, ve formě s prodlouženým uvolňováním, který může vašemu dítěti předepsat dětský psychiatr, dětský neurolog nebo pediatr.

Sponzorováno

Máte dítě s poruchou autistického spektra? Jak řešíte jeho usínání? Napište nám do komentářů.

Co si o autismu ještě přečíst?

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Jana Kolínková (více o nás)

 

Jana Kolínková je specialistkou na téma kolem fyzioterapie a rehabilitace. Aktivně sportuje a její práce je i její zálibou. Spolehněte se na ni v oblasti tejpingu a ve všem kolem fyzioterapie. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva