Odhalení úlohy EU při prohlubování krize v oblasti bydlení

Prožíváme bezprecedentní sociální krizi. Chudoba roste, ale mzdy ne. Důstojné a dostupné bydlení se pro miliony lidí stalo nedosažitelným snem, upozorňuje Levice (The Left) v Evropském parlamentu na svém webu.

V roce 2022 bylo v Evropě téměř 900 000 lidí bez domova. V nedůstojném prostředí žije 19,2 milionu lidí. Průměrný nájem se v EU za posledních deset let zvýšil o 19 % a ceny bydlení vzrostly o 47 %.

Právo na důstojný život je pro levici jednou ze základních hodnot. S ohledem na to levicoví europoslanci Clare Dalyová a Mick Wallace (Nezávislí za změnu, Irsko) představili novou studii From Crisis to Cataclysm: Housing Financialisation and the EU“ („Od krize ke kataklyzmatu: Financializace bydlení a EU“), autorkami jsou Enikő Vinczeová a Eva Betavatziová.

„Tato studie ukazuje, jak je otázka bydlení vepsána do základních rozporů tohoto systému, jak se nerovnosti v bydlení překrývají s třídními nerovnostmi, které jsou vlastní kapitalistické politické ekonomii, a jak se nadále reprodukují, i když v dnešní době neoliberální éru pomalu nahrazuje jiná etapa kapitalismu.“

Covid-19, válka na Ukrajině a inflace způsobily, že se stále více lidí ocitá bez bydlení a v extrémní nejistotě. Mezitím velké společnosti privatizují majetek a likvidují náš přístup k bydlení. Tyto situace ukazují, že náš systém je nefunkční a je třeba ho změnit, poukazují Dalyová a Wallace.

„V současné době se krize dostupnosti bydlení stala tak hlubokou a dalekosáhlou, že dočasně by pro mnoho lidí znamenalo zlepšení, kdyby kapitalistická Evropská unie a její členské státy začaly investovat do veřejného bydlení a regulovat finanční a realitní subjekty v rámci jednotlivých zemí i mezi nimi. Může si však kapitalistický systém založený na maximalizaci zisku takové řešení skutečně dovolit?“

Celý příspěvek si můžete přečíst zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.