Ruští protiváleční emigranti se vracejí do Ruska

Odhaduje se že mezi 40-45 % z asi milionů lidí se už vrátilo do Ruska. Mnozí se vrátili s pocitem nelibosti a pocitem, že je svět nenávidí.  

Během ruské invaze na Ukrajinu opustilo Rusko přibližně milion Rusů. Nyní se tisíce z nich vracejí domů, což je považováno za propagandistické vítězství prezidenta Vladimira Putina a pomáhá to podpořit válečnou ekonomiku, napsala agentura Bloomberg. Mnoho Rusů se v zahraničí potýká s problémy, jako jsou potíže s obnovením povolení k pobytu, převody peněz a omezené možnosti pro místa pobytu, která by jejich přítomnost uvítala. To tisíce z nich přimělo k rozhodnutí ukončit svůj samovolný exil. Masový odchod z Ruska po invazi byl největší od rozpadu Sovětského svazu, mnozí odjížděli, aby vyjádřili svůj nesouhlas a vyhnuli se mobilizaci. Odliv se zpomalil a přibližně 40-45 % těch, kteří odešli v roce 2022, se do Ruska vrátilo.

Do Ruska se vrací stále více obchodníků, podnikatelů a vysoce kvalifikovaných odborníků, což pode agentury prezident Vladimir Putin považuje za pozitivní signál podpory své politiky. Tyto příběhy jsou využívány v propagandě, aby podpořily narativ „rusofobie“ na Západě. Návrat těchto emigrantů také pomohl Rusku kompenzovat válečné sankce a podpořit jeho hospodářský růst. Počet navrátivších se pracovníků je však ve srovnání s celkovým nedostatkem na trhu práce stále malý, což ale zase zdůrazňuje jejich významný dopad na hospodářskou aktivitu.

Rusko láká zpět kvalifikované pracovníky lepšími příležitostmi. Například prezident Kurčatovova institutu Michail Kolvalčuk vyjádřil radost, když se CERN, evropská organizace pro jaderný výzkum, rozhodla letos nespolupracovat s ruskými vědci. Podle Kovalčuka to znamená, že se tito vědci vrátí k práci v Rusku.

Rusko v roce 2022 zaznamenalo výrazný úbytek pracovní síly. Podle odhadů odešlo 1,5 %, tedy asi 1,1 milionu lidí. Zatímco někteří odešly do Evropy, mnozí zvolili destinace jako jsou Spojené arabské emiráty, Thajsko a Indonésie. Tyto země neuvalily na Rusko sankce jako USA a jejich spojenci. Ruští občané se nicméně potýkali s problémy při obnovování povolení k pobytu, což mnohé vedlo k návratu domů. Dokonce i ve spřátelených zemích jako je Arménie a Kyrgyzstán čelili Rusové zvýšené kontrole. Řada evropských zemí a Turecko rovněž ztížily Rusům získání nebo obnovení povolení k pobytu, což je nutilo rozhodnout se mezi návratem do Ruska a vyhledáním jiné země.

Podle článku tyto problémy, kterým ruští emigranti musí čelit, povedou k tomu, že proces repatriace bude pokračovat.  Zjistili, že „svět se proti nim doslova spojil“, řekla k tomu socioložka Anna Kulešovová ze Social Foresight Group, která vede rozhovory s ruskými přistěhovalci. „Vrátili se s pocitem nelibosti a pocitem, že ‚Putin se přece jen tak moc nemýlil‘. Oni nás opravdu nenávidí’.“

Navrátilci se ale setkávají s různými problémy také v Rusku. K nim patří názorové neshody, jak tvrdí článek.

Původní článek v angličtině ZDE.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.