První pondělí v květnu už tradičně patří události, které se právem přezdívá ”módní Oscaři”. Met Gala založila roku 1948 módní publicistka Eleanor Lambert. Šlo o finanční sbírku pro nově vzniklý Institut kostýmů u příležitosti zahájení jeho každoroční výstavy. Jenže od doby, kdy se galavečer sestával z večeře a vstupenky za 50 dolarů se hodně změnilo.

Anna Wintour v čele Met Gala

Od roku 1995 se Met Gala ujala momentálně nejvýznamnější osoba módního průmyslu a dlouholetá šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour. Ne nadarmo se jí říká Nuclear Wintour, přezdívka odkazuje na její přímý a nekompromisní styl vedení. Ovšem právě ona z Met Gala udělala akci, kterou mají celebrity i módní návrháři dlouho dopředu vyznačenou v kalendáři.

Outfity Blake Lively

Hvězda seriálu Gossip Girl se na svůj první Met Gala dostavila v černých šatech od Ralpha Laurena, které ve spodní části zdobilo černé peří a jako doplněk zvolila černé rukavičky. Každý ročník má své specifické téma, v závislosti na tom, jakou výstavu Metropolitní muzeum umění právě otevírá. V roce 2008 to bylo Superheroes: Fashion and Fantasy.

Od té doby se stala pravidelnou návštěvnicí a vypěstovala si pozici nejočekávanější hvězdy večera. Umí perfektně uchopit zadání, což vysvětluje, proč ji Anna Wintour v roce 2022 vybrala spolu s manželem Ryanem Reynoldsem jako spolupředsedkyni galavečera. To byl rok, kdy na sebe strhla pozornost díky dramatické proměně šatů přímo na červeném koberci.

Proměna šatů Blake Lively na Met Gala 2022:

Zdroj: Youtube

Převlékla se na červeném koberci

Róba pocházela z jejího oblíbeného ateliéru Versace. Šaty inspirované Amerikou měly jakoby měděnou patinu a obrovskou vlečku. V jednu chvíli se kolem herečky shlukli pomocníčci, rozvázali obrovskou mašli v pase a v mžiku odhalili kaskádovou modrou vlečku, jejíž design byl inspirován výzdobou nádraží Grand Central Terminal v New Yorku. Sundala si i růžové rukavičky, pod nimiž se skrývaly modré, a korunka na hlavě symbolizovala Sochu svobody.

Mateřské povinnosti

Minulý rok, kdy byl tématem zesnulý návrhář Karl Lagerfeld, prestižní módní událost vynechala, protože krátce před jejím konáním se stala čtyřnásobnou matkou. Měla proto úplně jiné povinnosti. Místo honosné róby trávila večer v teplákách a s odsávačkou mléka. Tím spíš se dá předpokládat, že letos si Met Gala ujít nenechá a určitě to bude zase velké. Vždyť Blake Lively je asi jediná celebrita, které se opakovaně podařilo sladit s kobercem, z čehož si udělala srandu i na svém Instagramu.

Téma Met Gala 2024

Každý model, co oblékla, byl příběh sám o sobě. A jaký příběh že to letos vyprávíme? Téma výstavy je Sleeping Beauties: Reawakening Fashion, což by se dalo přeložit jako Spící krásky: Znovuprobuzení módy. Kostýmní institut představí dohromady přibližně 250 oděvů a doplňků z období čtyř století, vizuálně sjednocených ikonografií spojenou s přírodou. Ta slouží jako metafora křehkosti a pomíjivosti módy.

Je to také prostředek ke zkoumání cyklických témat znovuzrození a obnovy. Dress code zní jasně: Zahrada času. Lístek na slavnostní galavečer stojí 75 000 dolarů, vstup na výstavu jako takovou, která trvá až do září, už si mohou dovolit i běžní smrtelníci.

Zdroj: iGlanc.cz, Met Museum, Wikipedia