COOP přináší nový trend v nakupování. Letiště Leoše Janáčka bude mít prodejnu, kterou hlídá umělá inteligence

Nová prodejna COOP COOP / se svolením

Doba nás posouvá neuvěřitelnou rychlostí dopředu a s tím přichází na trh i novinky v nakupování. Mezi jednu takovou patří automatizovaná prodejna s využitím umělé inteligence, kterou začíná testovat společnost COOP na jednom z českých letišť. Konkurence se však k tomuto stylu staví skepticky a sama zatím podobné výrazné změny neplánuje.

Přečtěte si také

Au! Jak se co nejrychleji zbavit puchýře na chodidle? A je lepší ho propíchnout, nebo ne?

Koncept automatizovaných obchodů se dosud rozvíjel především v menších městech a na venkově. Nyní však společnost COOP otevřela svůj první automatizovaný obchod na letišti, kde zákazníci mohou kdykoli nakupovat nejen potraviny a cestovní potřeby, ale také regionální produkty.

Počet těchto COOP obchodů aktuálně dosahuje několika desítek a do konce roku se očekává, že jich bude více než sto. Prodejna na letišti Leoše Janáčka bude provozována zcela bez obsluhy. Zákazníci zde budou sami nakupovat pomocí kombinace platební karty, bankovní identity a speciální aplikace ve svých mobilních telefonech.

Proti zlodějům zakročí umělá inteligence

Proti případným nepoctivcům bude prodejnu hlídat umělá inteligence, která automaticky rozpozná, zda si například někdo dává zboží jinam než do nákupního košíku. Pokud by umělá inteligence vyhodnotila, že některé chování zákazníků je podezřelé, upozorní pracovníky bezpečnostní služby, kteří se budou nacházet v těsné blízkosti prodejny.

„Pro letošní rok čekáme obrovský nárůst počtu odbavených cestujících, celkem je v nabídce z našeho letiště 31 destinací, z toho 13 novinek. Samoobslužná prodejna nabídne široký sortiment čerstvých pokrmů, občerstvení, nápojů a suvenýrů, aby splnila potřeby každého cestujícího. Provozní doba prodejny, tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, bude vyhovovat pro nákupy před odletem v jakoukoliv denní či noční dobu,“ prozradil redakci Kupi Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava.

Prodejna COOP 24/7 COOP / se svolením

Jak se v automatizované prodejně nakupuje?

Pro vstup do prodejny je nutné mít bankovní identitu, kterou dnes vlastní téměř každý uživatel internetového bankovnictví. Další podmínkou pro vstup do této prodejny je instalace speciální aplikace DoKapsy od ČSOB na mobilní telefon.

Tuto aplikaci mohou používat i ti, kteří nejsou klienty ČSOB. Nákupy jsou uskutečňovány pouze s použitím platební karty a standardní samoobslužné pokladny, které jsou dnes běžné v mnoha obchodech.

Konkurence je proti tomuto prodeji skeptická

Jenže konkurence je proti tomuto trendu v nakupování skeptická a někteří z nich si neumí představit, že by využívali prodejny, kde by obsluhovala a hlídala umělá inteligence namísto běžných zaměstnanců.

„Na našich prodejnách zatím o zavedení bezobslužného způsobu nakupování neuvažujeme, protože bychom zákazníkům nemohli nabídnout náš komplexní servis, jako jsou obslužné pulty, průběžně doplněné zboží, informační koutek apod. Co se týká zapojení umělé inteligence, tak v tuto chvíli testujeme několik koncepcí/účelů, ke kterým by mohla být umělá inteligence využita,“ prozradila redakci Kupi tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl​​​​.

Ostatní provozovny se shodují, že umělá inteligence nemůže plnohodnotně nahradit lidský faktor.Nikdy nelze plnohodnotně nahradit lidský faktor, který může zákazníkovi pomoci v situaci, kdy si nebude vědět rady. Naše prodejny nabízí samooblužné pokladny, které mohou využít všichni zákazníci,“ prozradila redakci Kupi manažerka Tesco Zuzana Grinčová.

Zdroje: Kupi, tisková zpráva COOP, vlastní dotazování