Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Revoluce se fotila jako o život. Teď už fotografie ze střední Evropy nikoho nezajímá, říká jubilant Vladimír Birgus

Vladimír Birgus | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Fotograf, teoretik a pedagog Vladimír Birgus o svých pražských výstavách, tajném životě Josefa Sudka a celoživotních přátelstvích.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V neděli 5. května oslavil sedmdesátiny. V Praze mu při té příležitosti běží dvě pozoruhodné výstavy – v Czech Photo Centre expozice s názvem Černá a bílá, zaměřená na dokumentární fotografii ze světa rozděleného železnou oponou, a v Leica Gallery Prague přehlídka velkoformátových barevných snímků z posledních let nazvaná Červená a modrá.

Vladimír Birgus je aktivní fotograf a také historik fotografie, pedagog, vedoucí Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, kurátor a neúnavný propagátor české fotografie v zahraničí.

Stojí za ním ohromné množství práce: od publikací věnovaných významným osobnostem české fotografie po výstavy, které s úspěchem cestovaly po celém světě – světovému publiku představil sám nebo se spolupracovníky třeba dílo Josefa Sudka, Františka Drtikola, Eugena Wiškovského, Jindřicha Marca či Jaroslava Rösslera anebo přehlídku Česká fotografie 20. století.

Pracovní entuziasmus ho neopouští a v oboru jej provázejí velmi dobré vztahy s kolegy fotografy i bývalými studenty. Co víc si k životnímu jubileu přát!

Lidovky.cz: Podle jakého klíče jste dvě současné výstavy sestavoval?
Jsou zcela kontrastní. Výstava v Czech Photo Centre je celá černobílá, jsou to moje nejstarší fotografie ze 70. až 90. let. Je tam také vnitřní kontrast: ty fotografie zachycují jednak život v socialistických zemích – a proti tomu život na svobodnějším Západě.

Víc než polovina fotografií, které jsme vybírali s kurátory Veronikou Souralovou a Danem Maternou a hlavně s Martinem Wágnerem, který mi je tiskl, je vystavená vůbec poprvé. A k tomu je tam pět projekcí, které umožnily zprostředkovat dalších asi 150 fotografií.

Naopak na výstavu do Leica Gallery Prague jsme vybrali pouze barevné fotky, a ještě jsme je s kurátorem Martinem Dostálem omezili na červené a modré. Jsou především z posledních let a ze současnosti.

Lidovky.cz: Co ve vás ty barvy vyvolávají?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: