InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Závěrečný koncert žáků ZUŠ

    pondělí 27.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Vejšlap (Divadlo Ungelt)

    pondělí 27.5 19:00 - Sál Záložna, Žižkovo náměstí Mladá Vožice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odvolání proti platebním výměrům nevyšlo. Prachatice musí zaplatit 1,8 milionu a penále

PRACHATICE - Zastupitelé Prachatic projednávali na svém zasedání 29. dubna rozpočtové opatření kvůli uhrazení platebních výměrů pro porušení rozpočtové kázně při realizaci veřejné zakázky v roce 2017 a získání dotačního titulu v roce 2018. Problém se týká dotace na sběrný dvůr. Podle Finančního úřadu pro Jihočeský kraj se město dopustilo nezákonného dělení veřejných zakázek. Na jeho základě pak byly radnici vystaveny dva platební výměry v celkové výši 1,8 milionu korun.

Finanční úřad vidí problém v tom, že město současně s veřejnou zakázkou na dodávky s názvem Systém odděleného sběru odpadu Prachatice – technické vybavení na realizaci akce Odpady zadalo i veřejnou zakázku na dodávky na realizaci akce Sběrný dvůr Prachatice – dovybavení a stavební úpravy.

Podle vyjádření kontrolního orgánu se jednalo o jednu veřejnou zakázku. Předpokládaná hodnota poptávaných plnění tak měla být sečtena a tato plnění měla být zadána v příslušném řízení pro zakázky v nadlimitním režimu.
Jenže město zadalo dvě veřejné zakázky ve dvou zjednodušených podlimitních řízeních. Tím byl podle finančního úřadu předmět daných veřejných zakázek rozdělen tak, že došlo ke snížení její předpokládané hodnoty pod finanční limit stanovený nařízením vlády. Městu proto byly vystaveny dva platební výměry v celkové výši 1 848 519 korun.

„Město Prachatice podalo proti těmto platebním výměrům odvolání, které však odvolací finanční ředitelství na konci února zamítlo a nález prvoinstančního orgánu potvrdilo. Tím se platební výměry staly pravomocnými. Po jejich uhrazení bude městu dále dopočteno a naúčtováno penále v řádu dalších stovek tisíc korun Jedná se o velmi nepříjemnou zprávu," uvedla za město Jana Hulešová.

Město se chce ještě pokusit o obranu, a proto 25. dubna podalo prostřednictvím právního zástupce žalobu o přezkoumání a zrušení rozhodnutí ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. „Výsledek samozřejmě nelze předjímat, ale v případě úspěchu by měly být platební výměry zrušeny a prostředky vráceny městu," dodala Jana Hulešová.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace