Foto: Freepik

Nyní to ale vypadá, že naše bezstrarostné procházky mohou být ohroženy jistými omezeními. Do schvalovacího procesu se totiž dostala navrhovaná novela zákona o myslivosti. Co tato novela vlastně znamená pro běžného turistu? To se vlastně ještě ukáže. Novela umožní majitelům lesů snadno zakládat obory, což by mohlo vést k omezení přístupu veřejnosti do těchto oblastí.

Podle nového zákona by majitel lesa s plochou minimálně 50 hektarů mohl bez složitého administrativního procesu zřídit oboru, což by znamenalo zákaz vstupu veřejnosti. Tato změna vyvolává obavy o omezení přístupu k volné přírodě. Obory mohou vznikat totiž z různých důvodů.

Foto: Freepik

Někteří majitelé ale nechtějí, aby se po jejich lese procházeli turisté, a tak se dá předpokládat, že tuto možnost využijí. Český svaz ochránců přírody vyjadřuje vážné obavy ohledně této novely, zejména v souvislosti s možným zneužitím práva majitelů lesů na omezení přístupu veřejnosti.

Existuje také obava, že by majitelé mohli začít masivně budovat obory, což by mohlo znamenat ztrátu volného přístupu do velké části lesů. Alternativou k zákazu procházek by mohlo být komercializace lesů, kdy by se lesy oplotily a veřejnost by mohla vstupovat pouze za poplatek a v určitých časech. To by mohlo dramaticky omezit možnost volného pohybu v přírodě. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o navrhnovanou novelu, nemusíme se prozatím ještě obávat. Důležité je, v jaké podobě bude novela, až bude schválena.

Zdroj: Eprehledne.cz (odkaz)