Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Domov pro seniory Frýdek-Místek je jedním z míst, kam jezdí policejní preventisté pořádat přednášky na různá témata. Jedna z nich byla i na téma domácího násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí je komplikované v tom, že se odehrává za zdmi našich domovů. Může se týkat opravdu široké veřejnosti. Nejenom manželských párů, ale také seniorů a bohužel i dětí."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Já jsem rád, že máme spolupráci s Policí České republiky na preventivních programech. Jsem rád, že si vždycky připraví takto materiály, desatero třeba proti bagatelizaci domácího násilí. Mají fakt pěkně zpracovány prezentace, jak vysvětlit seniorům s čím vším se mohou na sklonku života setkat. Co nemají podceňovat. Myslím, že je fajn taková osvěta nejen do škol, ale že nezapomněli i na domovy pro seniory."

Domácí násilí má mnoho podob. Nejčastěji bývá psychické. A i když se to na první pohled může zdát neobvyklé, mohou být obětmi takového násilí od svých příbuzných i klienti domovů pro seniory. Pro personál je pak téměř nemožné na něco takového přijít. Zároveň mohou senioři například vědět o někom, kdo je obětí takového násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí má další háček, a to je v tom, že oběti domácího násilí o svých starostech a problémech nehovoří. Nesvěřují se osobám blízkým a nedůvěřují policii. Což je stěžejní problém. Pokud nehovoří o těchto starostech, tak ony většinou eskalují do té míry, že dochází do situací, kdy může být ohrožen život a zdraví."

Policie může poradit a také například vykázat násilníka z domácnosti nebo mu zakázat kontakt s jeho obětí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Pokud pachatel této trestné činnosti vykázání poruší, tak se dopouští přestupku. Pokud se dopouští opakovaného porušení, spadá to do trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání. A zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. My se snažíme formou těchto přednášek dát lidem informace o tom, jaká mají svá práva. Jak se mohou bránit."

V roce 2022 řešili policisté na Frýdecko-Místecku 14 případů vykázání a o rok později to bylo 15 případů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Tyto čísla sice nejsou alarmující, ale snažíme se přistupovat ke každému případu individuálně. A snažíme se, aby oběti opravdu se nebály důvěřovat Policii České republiky. Svěřovat se a mít určité jistoty v tom, že jim pomůžeme."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Jsem rád, že ty okruhy se mění. Vždycky se na ta témata najde 35 až 40 lidí, které zajímá konkrétní téma."

Senioři měli také přednášky na téma podvodů přes internet a mobilní telefon. A policisté chystají i další témata v rámci prevence.

Nahlásit chybu


K tématu

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Seniorka nechala doma vzkaz, že účet je v nebezpečí a šla vložit úspory do bitcoinmatu

11. srpna 2023 11:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Reakce partnera a špičková práce kriminalistů i policistů zachránila 70leté seniorce z Frýdku-Místku téměř půl milionu korun. Ta se totiž stala obětí podvodného jednání falešných bankéřů. Ti ji přesvědčili, aby vybrala z osobního účtu, který někdo údajně napadl, všechny peníze a šla je vložit do bitcoinmatu. Policisté ženu našli ve chvíli, kdy do zařízení vkládala první peníze.

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.


Radnice v Havířově zvažuje udělat po rekonstrukci budovy z dětské skupiny školku

Rodiče, kteří dávají své malé děti do městské dětské skupiny v Havířově, jsou v nejistotě. Radnice bude muset na čas uzavřít budovu kvůli nutné rekonstrukci. Město zvažuje, že by po otevření už zařízení fungovalo jako mateřská škola.

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program

Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Mláďata čápů přišla o jednoho z rodičů, z hnízda je musela odebrat záchranná stanice

Záchranná stanice Bartošovice musela odebrat z hnízda čtyři malé čápy. O ty se staral jen jeden z rodičů. Šance na přežití mláďat je vysoká a i pravděpodobnost, že si samice najde nového partnera a opět zahnízdí.

Studénka má tým mladých proškolených záchranářů

Zavázat rozbité koleno, ošetřit popáleninu a další základy první pomoci se v rodinném centru ve Studénce učily děti ve věku od pěti let. Proškolení této jednotky malých záchranářů trvalo téměř dvě hodiny.

Ostatky tří lidí vykopaných při rekonstrukci ve Frýdku-Místku mohou být z dob války

Kopali jámu pro retenční nádrže a objevili lidské kosti. Druhý den policisté potvrdili, že na místě byly ostatky minimálně tří lidí. Ty se nyní budou zkoumat. Rekonstrukci prostoru před Kulturním domem Frýdek tato událost nakonec nijak neomezila. Práce opět pokračují.

Farma Bezdínek otevřela nový skleník a energocentrum

V současnosti největší producent rajčat v Česku. To je Farma Bezdínek v Dolní Lutyni. Pro ještě větší zvýšení produkce nově zahájila provoz dalšího skleníku. Zároveň zde bylo otevřeno nové energocentrum, aby byla farma více energeticky nezávislá.

MFK Havířov uspořádal pro děti velkou náborovou akci

Městský fotbalový klub se opět zapojil do akce Měsíc náborů. Na hřišti si děti vyzkoušely nejen práci s míčem. Klub věří, že budou děti ze zábavného dopoledne nadšené a v září se už některé z nich zapojí do prvního turnaje.

Mezi Polankou a Starou Bělou lze projet po cyklostezce. Na mostě přibyl pruh pro cyklisty

Cyklistické propojení mezi Polankou a Starou Bělou je už zcela bezpečné. Na zrekonstruovaném mostě byl totiž přistavěn pruh, který je určen pro chodce a cyklisty a je oddělen od silnice.

Trasa letošního Pochodu kolem Palkovic vedla na vrchol Čupek

Několik desítek lidí se vypravilo na trasu letošního Pohodu kolem Palkovic. Start byl tradičně u sportovní haly. Podle mapy pak účastníci procházeli trasu s několika soutěžními stanovišti.

Těšínské divadlo uvádí kultovní komedii Škola základ života

Známý příběh ze života studentů septimy a kantorského sboru nastudovali herci Těšínského divadla. Diváci si připomínají řadu dnes už kultovních hlášek, včetně té o štěstí…

Mladí hasiči bojovali v Nošovicích o Pohár starosty obce

V Nošovicích uspořádali dobrovolní hasiči další ročník soutěže O pohár starosty obce. Ten letošní už byl 31. a jako vždy byl učen mladším a starším žákům.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek potřebuje rekonstrukci

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice o jeho záchraně jedná s Moravskoslezským krajem. Záměrem města je sportoviště zachovat a také prodloužit nádrž na původní délku, aby se v bazénu mohly konat plavecké závody.

Rybáři z Frýdlantu pořádali na řece Ostravici závody Beskydský pstruh

Rybáři z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali závody Beskydský pstruh. Do soutěže se zapojilo 26 lovců.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

Městská policie Frýdek-Místek se přestěhovala do nové budovy

Frýdek-Místek zrekonstruoval budovu bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Zázemí tady našla městská policie a přestupkové oddělení. Práce vyšly na necelých 78 milionů korun. V místě má v budoucnu vzniknout také nový bulvár s napojením na moderní dopravní terminál.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory
Vydáno 6. května 2024 11:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Domov pro seniory Frýdek-Místek je jedním z míst, kam jezdí policejní preventisté pořádat přednášky na různá témata. Jedna z nich byla i na téma domácího násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí je komplikované v tom, že se odehrává za zdmi našich domovů. Může se týkat opravdu široké veřejnosti. Nejenom manželských párů, ale také seniorů a bohužel i dětí."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Já jsem rád, že máme spolupráci s Policí České republiky na preventivních programech. Jsem rád, že si vždycky připraví takto materiály, desatero třeba proti bagatelizaci domácího násilí. Mají fakt pěkně zpracovány prezentace, jak vysvětlit seniorům s čím vším se mohou na sklonku života setkat. Co nemají podceňovat. Myslím, že je fajn taková osvěta nejen do škol, ale že nezapomněli i na domovy pro seniory."

Domácí násilí má mnoho podob. Nejčastěji bývá psychické. A i když se to na první pohled může zdát neobvyklé, mohou být obětmi takového násilí od svých příbuzných i klienti domovů pro seniory. Pro personál je pak téměř nemožné na něco takového přijít. Zároveň mohou senioři například vědět o někom, kdo je obětí takového násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí má další háček, a to je v tom, že oběti domácího násilí o svých starostech a problémech nehovoří. Nesvěřují se osobám blízkým a nedůvěřují policii. Což je stěžejní problém. Pokud nehovoří o těchto starostech, tak ony většinou eskalují do té míry, že dochází do situací, kdy může být ohrožen život a zdraví."

Policie může poradit a také například vykázat násilníka z domácnosti nebo mu zakázat kontakt s jeho obětí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Pokud pachatel této trestné činnosti vykázání poruší, tak se dopouští přestupku. Pokud se dopouští opakovaného porušení, spadá to do trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání. A zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. My se snažíme formou těchto přednášek dát lidem informace o tom, jaká mají svá práva. Jak se mohou bránit."

V roce 2022 řešili policisté na Frýdecko-Místecku 14 případů vykázání a o rok později to bylo 15 případů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Tyto čísla sice nejsou alarmující, ale snažíme se přistupovat ke každému případu individuálně. A snažíme se, aby oběti opravdu se nebály důvěřovat Policii České republiky. Svěřovat se a mít určité jistoty v tom, že jim pomůžeme."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Jsem rád, že ty okruhy se mění. Vždycky se na ta témata najde 35 až 40 lidí, které zajímá konkrétní téma."

Senioři měli také přednášky na téma podvodů přes internet a mobilní telefon. A policisté chystají i další témata v rámci prevence.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042906/policie-porada-preventivni-prednasky-na-ruzna-temata-i-v-domovech-pro-seniory