Pogačar téměř vyhrál sprinterskou etapu. Nakonec se na Giru raduje Merlier

  13:20aktualizováno  18:11
Měl to být den vrcholící hromadným dojezdem, ale třetí etapa cyklistického Gira d’Italia postavila většinu predikcí na hlavu. Ve stoupání tři kilometry před cílem totiž zaútočil – kdo jiný – Tadej Pogačar. A sprinterským týmům tím pořádně zavařil. Nakonec Slovince v růžovém dresu pohltil peloton 300 metrů před páskou a pro vítězství si dojel Belgičan Tim Merlier z Quick-Stepu.

Tim Merlier (vlevo) vítězí ve 3. etapě italského Gira. | foto: Reuters

Téměř dvoukilometrové stoupání kousek před cílem dávalo prostor různým překvapivým scénářům, ale že se na horizontu objeví jako první muž v růžové, asi předpokládal málokdo. I když vzhledem k Pogačarově apetitu vyhrávat vždy a všude vlastně není divu.

3. etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Jezdce UAE vyprovokoval tři kilometry před cílem Mikkel Honoré z EF, který se prohnal kolem čela pelotonu. Pogačar se zachytil jeho zadního kola, ke Slovinci se ještě přidal lídr Ineosu Geraint Thomas.

Trojka si společně vytvořila několik desítek metrů náskoku a odjížděla stále víc. Thomas Pogačarovo tempo akceptoval a začal mu střídat, Honoré naopak po chvíli na dva velikány nestačil a pokorně se vrátil zpět.

Ještě kilometr před cílem se zdálo, že o vítězství ve sprinterské etapě budou bojovat první dva muži celkové klasifikace. Ale týmy si přece jen nenechaly proklouznout příležitost k hromadnému dojezdu mezi prsty, nakonec dvojici dostihly.

Z rozjetého pelotonu měl největší rychlost sprinter Lidl-Treku Jonathan Milan, na pásce ho ale těsně předstihl Merlier. Pro Belgičana jde už o osmé vítězství v této sezoně.

Poslední kilometr třetí etapy:

Klid, panika, nervozita

Celkem už má na kontě 42 triumfů a na Giru se raduje podruhé v kariéře. Tentokrát ale po mnohem bláznivějším průběhu dne než nejspíš při všech jeho předchozích triumfech dohromady.

„Nevadí, že jste nám po kopcovitém úvodním víkendu nedopřáli žádné volno, uděláme si ho sami,“ jako by se domluvili závodníci na organizátory Gira před startem třetí etapy.

Využili toho, že je čekala rovinatá etapa, z velké části po širokých silnicích, bez větších technických záludností. A proměnili první půlku dne v pohodovou vyjížďku.

Nikdo se nehnal do úniku, nikdo neměl zájem skupinovou idylku kazit. Pogačar tak měl čas promluvit si téměř s každým členem pelotonu a pochlubit se svými růžovými omotávkami, růžovými bidony, růžovými brýlemi… Slovinec si svůj první den v růžovém dresu nemohl vychutnat lépe.

Naopak druhá půlka etapy se nesla v panice, kterou střídala nervozita. To když se skupina sprinterů po rychlostní prémii oddělila od pelotonu a téměř třicet kilometrů živila naděje na senzační dojezd do cíle.

Tak dlouho nikdo nechtěl plýtvat silami v úniku, protože etapa byla určená sprinterům, až se sprinteři pokusili o únik sami.

Někteří ale v uprchlé skupině chyběli, a tak se peloton po několika frenetických kilometrech opět spojil. Na uklidnění a odpočinek nezbývalo mnoho času, cílové Fossano bylo na dohled. Nervózní balík tak pohltila bitva o pozice.

Oslavné gesto Tima Merliera v cíli třetí etapy Gira

V té se poprvé za letošní Giro výrazněji ukázal Josef Černý, který vedl vláček Quick-Stepu. Zatím se v Itálii dostával do záběrů kamer spíš jeho krajan a týmový kolega Jan Hirt, v pondělí ale dostal i Černý příležitost ukázat své kvality. A také jeho přičiněním může nakonec slavit vítězství Merlier.

Jak se vše odehrálo

Z Novary stále za nosem. Historické město založené Římany 89 let před naším letopočtem se za posledních čtrnáct let objevilo v itineráři Gira čtyřikrát. V pondělí z něj vyrážel peloton pod zataženým nebem na 166 kilometrů dlouhou pouť do Fossana. Na závodníky čekalo pouze jedno klasifikované stoupání a trasa vedla téměř neustále na jih.

Dnes žádná dobrodružství. Převýšením patřila pondělní etapa mezi nejlehčí v ročníku. Méně metrů nastoupají cyklisté pouze při dvou časovkách, 13. etapě do Centa a závěrečném dějství v Římě. Pro týmy byla tak jasně předurčena k hromadnému dojezdu, že se ani jeden závodník druhodivizního týmu nesnažil po startu o únik.

Lu čeří vody. Klábosení, pojídaní svačin, vtipkování na kamery. Téměř šedesát kilometrů se v pelotonu mimo výše zmíněné činnosti nic jiného nedělo. Až při nájezdu pod stoupání do městečka Lu, kde byla umístěna vrchařská prémie, začala přece jen nějaká aktivita. Z pelotonu vyrazil sobotní hrdina Lilian Calmejane (Intermarché), kterého si dojel Davide Balleriny (Astana). Bez většího úsilí si vyjeli na netečný balík přes minutu náskoku.

Tak už mě dojeďte. V úzkých uličkách Lu projel prémií první Calmejane, hned se ale stáhl a ještě v klesání ho dojel peloton. Nejspíš o tom ale nedal vědět Ballerinimu, který se po sjezdu ocitl na čele sám a nezmohl se na víc, než na zakroucení hlavou. Vyvěsil nohy, snědl tyčinku a čekal na vysvobození od pelotonu, který se k němu ale lenivým tempem dostal mnohem později, než si nejspíš Ital přál.

Něco nám uniklo? Když po dvou hodinách závodu neměli jezdci v nohách stále ani osmdesát kilometrů, objevil se v oficiálním online přenosu na stránkách Gira komentář: „Peloton jede tak pomalu, že nás to nutí přemýšlet, jestli se neděje něco, o čem nevíme.“

Přece jen dobrodružství. Je celkem běžné, že se sprinteři se svými nejbližšími pomocníky při průjezdu rychlostní prémií oddělí od pelotonu. Proto když po prémii v městečku Masio zůstala před pelotonem asi dvacetičlenná skupinka sprinterů s jejich domestiky, nikoho to příliš nevzrušovalo. Jenže s Kadenem Groovesem se dostali dopředu další tři jezdci Alpecinu, kteří se starali o to, aby získaná výhoda neklesala.

Zaskočený Movistar. Náhle se tak možná i k překvapení samotných účastníků zrodil nečekaný únik, ve kterém jeli téměř všichni hlavní favorité na vítězství v etapě. Chyběli jen Fabio Jakobsen, Phil Bauhaus a Fernando Gaviria. Právě Kolumbijcovi pomocníci z Movistaru se až po téměř třiceti kilometrech probrali ze šoku a začali vyvíjet na čele pelotonu obrovské úsilí, aby téměř dvouminutovou ztrátu smazali.

Hektické chvíle. Rázem se průměrná rychlost během půlhodiny zvedla ze 34 na 50 km/h. Ne všichni závodníci byli na takovou změnu připravení, a peloton se rozdělil na tři skupiny. Až v té poslední skončil lídr Vismy a muž v bílém dresu Cian Uijtdebroeks. K Movistaru se mezitím přidali na čele i jezdci Polti Kometa a Bahrainu a s vypětím všech sil postupně ukončili dobrodružství sprinterů v úniku. Zklidnění uvítal i Uijtdebroeks, který se díky tomu mohl vrátit zpět do pelotonu.

Překvapení. Při vjezdu do Fossana už byly na čele pelotonu dávno vyrovnány týmové vláčky. Očekávalo se, že možná některý ze sprinterů-klasikářů bude chtít utavit sprintery-rovináře ve dvoukilometrovém stoupání kousek před cílem. Místo toho se o překvapivý nástup pokusil Mikkel Honoré z EF. A za něj se pověsil Pogačar, ke kterému se přidal ještě Thomas, a společně vydrželi před pelotonem až do posledních metrů etapy.

Nakonec vše podle plánu. Sportovní ředitel Ineosu Zak Dempster před Girem tvrdil, že Pogačar může vyhrát i sprinterské etapy. V pondělí se mu to jen o kousek nepodařilo. Nakonec o vítězství bojovali největší favorité dne – Jonathan Milan a Tim Merlier v hromadném dojezdu. I přes svérázný průběh dne tak vše vyvrcholilo tak, jak mělo.

Giro d’Italia - 3. etapa

Novara - Fossano, 166 km

1. Merlier (Belg./Soudal-Quick Step) 3:54:35, 2. Milan (It./Lidl-Trek), 3. Girmay (Eritr./Intermarché-Wanty), 4. Biermans (Belg./Arkéa-B&B Hotels), 5. Andresen (Dán./dsm-firmenich PostNL), 6. Kooij (Niz./Visma-Lease a Bike), ...60. Hirt všichni stejný čas, 131. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -3:31.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 11:03:02, 2. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -46, 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -47, 4. Rubio (Kol./Movistar), 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) oba -56, 6. Fortunato (It./Astana-Qazaqstan) -1:07, ...8. Hirt -1:13, 165. Černý -43:48.

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi popáté vyhráli, půjdou na Kanadu

10. května 2024,  aktualizováno  18.5 22:53

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté si zajistili třetí místo, mohou ale i výš. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Slovensko - Lotyšsko 2:3N. Postup se komplikuje, nájezdy rozhodl Ločmelis

19. května 2024,  aktualizováno  23:04

Aktualizujeme Ostravská skupina hokejového mistrovství světa stále nemá jisté všechny postupující. Naději udrželi...

Švýcarsko - Kanada 2:3. Vypjatý zápas o první místo rozsekli Paul s Cozensem

19. května 2024,  aktualizováno  22:57

Aktualizujeme Novými lídry pražské skupiny na hokejovém mistrovství světa jsou po neděli Kanaďané, kteří zvládli...

Paříž visela vysoko. Češek se olympiáda netýká, zastavila je urostlá Maďarka

19. května 2024  17:21,  aktualizováno  22:52

České basketbalistky ve hře 3x3 v olympijské kvalifikaci neuspěly. Anna Rylichová, Kateřina...

Alekna vládl diskařům na Diamantové lize v Maroku, zářila i půlkařka Sekgodisová

19. května 2024  22:47

Světový rekordman v hodu diskem Mykolas Alekna překonal i na Diamantové lize v Marrákeši hranici 70...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...