Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

6. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 15:02 6. 5. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet. Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Během dnešního odpoledne a večera se začnou na jihu území tvořit přeháňky a bouřky, které se postupně přesunou i na Moravu a do Slezska. V bouřkách, které můžou být i silné, nelze vyloučit přívalové srážky doprovázené kroupami a silnými poryvy větru.

V noci na zítřek se postupně na naše území z Německa dostane oblast trvalých srážek, které se budou pohybovat jen velmi pomalu a může tak zejména v Čechách do zítřejšího večera napršet až 30 mm, výjimečně až 50 mm, což je bezmála průměrný úhrn za celý květen.

Srážek zůstanou ušetřeny pouze severní Čechy, kde bude zároveň v úterý tepleji než na zbytku území, kde při trvalých srážkách zůstanou maximální teploty často pod 15 °C. Zejména na východě Česka se ale ochlazení výrazně neprojeví a může zde být přes den až 19 °C.

Středeční den bude výrazně klidnější a také srážky už se objeví jen výjimečně. Oblačnosti bude stále spíš více a až během odpoledne se začne protrhávat. Maximální denní teploty vystoupají na 14 až 18 °C a po krátkém úterním ochlazení se tak teploty vrátí znovu k průměru pro toto období.



Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

Převážná většina srážek bude padat ve formě přeháněk. Ty ovšem mohou být lokálně i poměrně dost intenzivní. Teploty čekáme na průměrných hodnotách, převážně mezi 20 a 25 stupni, při dešti nižších.

19. 5. 2024
V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

Během pátku i soboty se v Česku objevovaly vydatní srážky i silnější přeháňky. Zalitá je celá republika. U jedné z přeháněk poblíž Ústí nad Labem vzniklo v sobotu odpoledne i slabší tornádo.

19. 5. 2024