Koliko košta aneb kolik zaplatíte za Big Mac v Chorvatsku a u nás

S blížícím se létem už spousta Čechů plánuje svou dovolenou. Někteří zůstanou doma a budou si užívat zvýšené ceny v tuzemsku, jiní vyrazí za hranice, aby nechali vydělat místním v dalekých i blízkých krajích. Médie už stihla informovat o tom, že v Chorvatsku to letos nebude žádná láce. Je tomu opravdu tak?

Zábava není většinou zadarmo

Samozřejmě, že turisty zajímají ceny jídla, benzinu, ubytování a vstupného do památek. Promítnou se totiž do jejich rodinného rozpočtu, který bude o to nižší. Letní dovolená není nic levného, ani pokud byste zůstali v České republice a jezdili jen na jednodenní výlety.

Stačí se podívat na ceny vstupného na koupaliště, hrady a zámky či do ZOO. Průměrně se pohybují okolo 700 korun pro čtyřčlennou rodinu. Kdo chce ušetřit, musí na to jít jinak a tuto zábavu oželet. A že takových rodin v tuzemsku je více než dost, je možná zřejmé. Průměrná mzda sice statisticky dosáhla 43 967 korun, leč více než dvě třetiny pracujících na ni nedosáhne a žije od výplaty k výplatě.

Foto: Pixabay

Koliko košta Bic Mac menu?

Americký McDonald má celkem 40 031 poboček po celém světě (počítáno v roce 2021). Dnes jsme o tři roky dále a je dost pravděpodobné, že počet restaurací se ještě zvýšil. Menu v McDonaldu patří celosvětově na seznam nejoblíbenějších jídel, přestože třeba právě vy dáváte přednost svíčkové se šesti knedlíky a plátku pečeného hovězího.

Když Big Mac menu objednáte v některé McDonald restauraci, obdržíte mezi rozkrojenou žemlí dva plátky hovězího masa, plátek sýra, salát, kyselou okurku a omáčku Big Mac. K menu dále patří porce smažených hranolek a coca-cola v kelímku. V tuzemsku vás tato kalorická bomba vyjde na celkem 220 Kč (8,8 EUR):

  • Hamburger Big Mac                                     109 Kč
  • Malé hranolky 80 g                                        52 Kč
  • Omáčka 1 ks                                                   17 Kč
  • Coca-cola 0,25 l                                              42 Kč

Jestliže letos odcestujete se rekreovat k Jaderskému moři do Chorvatska, tak Bic Mac menu vás zde podle 24sata.hr vyjde na 7,47 EUR (tj. asi 187 Kč). To pro Čechy bezesporu příjemnou informací, protože doma za stejné menu dají o 33 Kč více.

Nečekejte ale, že si ho dáte v chorvatském Dubrovníku. Tam zatím žádná restaurace McDonald nestojí. Sice se objevil návrh na příchod nejpopulárnějšího řetězce do města, ale v územním plánu se s tím zatím nepočítá. Pobočky McDonaldu jsou ale mimo jiné také ve Splitu, Záhřebu, Zadaru, Rijece či Pule.

Zdroj: https://www.24sata.hr/lifestyle/drasticne-razlike-u-cijeni-bigmac-menu-a-u-svijetu-znate-li-, https://padrino.ba/vijesti/tromedja/mcdonalds-zeli-doci-u-dubrovnik-peripetije-oko-zemljista-odgadjaju-otvaranje/

Náhledové foto: Pixabay

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.