Richard Genzer vzpomíná na legendární Tele Tele: Náš humor byl silně za hranou, napálili jsme i mistryni světa

Legendární rodina Kopečkovic z Tele Tele: Richard Genzer, Michal Suchánek, Veronika Žilková a Josef CardaMichal Suchánek a Richard Genzer si dělali legraci z televize Nova - na objednávku Vladimíra Železného.Inspirací pro vznik Tele Tele prý byl německý pořad Die Wochenshow.Tele Tele mělo větší sledovanost než Televizní noviny.+ 10 fotek+ 11 fotek

Komik Richard Genzer (57) zavzpomínal v talkshow LifeeTalk na natáčení satirického pořadu Tele Tele, který vznikal téměř před třiceti lety se začátky televize Nova. Jaká byla reakce tehdejšího ředitele Vladimíra Železného (79)? Co všechno si partička komiků mohla dovolit na televizní obrazovce? A kdy podle Richarda nejvíce přestřelili? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 05. 2024 15:00

Komik Richard Genzer (57) dnes na natáčení Tele Tele vzpomíná s nostalgií a kontroverzní satirický pořad bere jako důležitou součást své profesní historie. "To jsem v televizi začínal, předtím jsem to nedělal, protože jsem tancoval. Michal Suchánek už v televizi byl, pořad vymyslel a někoho k sobě sháněl. Tenkrát jsme spolu hráli v muzikálu Krysař," odhaluje Richard pozadí vzniku Tele Tele.

Richard Genzer o zákulisí Tele Tele

K sobě později přizvali ještě Veroniku Žilkovou (62) a Josefa Cardu (68), partička tak byla kompletní. "Chtěli jsme to dělat stejně jako v Německu dělali Die Wochenshow. Chtěli jsme tam mít nějaký sitcom, a tak vznikli Kopečkovi. Tenkrát strašně frčel Al Bunda, Ženatý se závazky, takže se to tam nějak zpatlalo," vzpomíná Richard na začátky legendárního Tele Tele. Zadavatelem byl tehdejší ředitel televize Nova, Vladimír Železný (79). "Doktor Železný chtěl parodii, tak jsme mu řekli: "Dobře, tak my budeme bušit do vás, do vlastních řad!" Dělali jsme si srandu z televize a Železný s tím byl úplně v pohodě! Vlastní televize vysílala pořad, který ji urážel. Zvláštní," směje se po letech Genzer.

Vladimír Železný dal šanci úplnému propadáku

Legendě televizního vysílání, pořadu Tele Tele, přitom ze začátku hrozil zánik - sledovanost byla prakticky na nule. "Nakonec se to chytlo, ale ze začátku to bylo těžké, protože se na to nikdo nedíval, nikdo to nechtěl. Po dvou měsících to celé chtěli zrušit, to bylo 8 dílů," překvapuje Genzer. "A tenkrát doktor Železný řekl: "Ne, já tomu věřím, tak to ještě nechte!"

Potom přišel zlom a čísla šla nahoru raketovou rychlostí, stejně jako popularita Suchánka s Genzerem. "Železný si nás zavolal jako generál, že s námi musí mluvit. "Tak máme padáka, to je skvělé," řekli jsme si. A on si nás pozval s tím, že jsme jediný pořad v historii televize, který čísly porazil Televizní noviny! Pozval nás za to na večeři do luxusní restaurace," říká po letech pyšně Genzer.

Dnes by nám to neprošlo, říká Genzer

S odstupem času říká Richard Genzer, že pořad byl na tehdejší dobu skutečně kontroverzní. Mnozí rodiče dětem kvůli Tele Tele zakazovali sledovat televizi. "Všechno to bylo přestřelené. Na začátku jsme si řekli, že vtip musíme ukázat, říct a pro jistotu ještě ukázat, aby to bylo "blbuvzdorné". Nemyslím, že divák je takový, ale aby nemusel vůbec nad ničím přemýšlet a někde něco lovit," popisuje Richard, jak přistupovali k jednotlivým scénkám.

"Dělali jsme si srandu z čeho jsme chtěli. Dneska by to prostě nešlo. A je to škoda, že už si nemůžeme dělat srandu o všem," naráží komik na současnou filosofii ve společnosti. Paradoxně tenkrát žádnou větší kritiku od diváků nezaznamenal. "Jediní, kdo si na nás stěžovali, byli komunisti. Měli jsme tam něco o komunistovi - že nejlepší je ho zahrabat, hodit na něj šutr a ještě na něm stát. A myslím, že ho také pomočit. Takže ti jediní se ozvali," přiznává po letech.

Dělali jsme si srandu z epileptiků i Fibingerové

Zpětně Genzer říká, že rozumí lidem, kterým jejich černý humor přišel na hraně. "Já tomu rozumím, že když má někdo nemoc nebo nějaké postižení, šilhání, vadu řeči, tak je to pro něj strašné! Ale když budeme dělat, že to není, tak to také není dobře," míní komik. Kritika prý tenkrát přišla také z jisté nemocnice. "Měli jsme tam reportáž, co dělat, když někdo dostane epileptický záchvat ve vaně - No, vhodit tam prádlo a prací prášek! Jasně, že je to strašná nemoc! Kamarád to má, je to strašné," kaje se Genzer.

"Tenkrát jsme byli mladí, tak jsme to neřešili. Dělali jsme si srandu také z osobností, to by dneska také nešlo," myslí si Richard a jako příklad uvádí scénku se sportovkyní Helenou Fibingerovou, která proslula ve vrhu koulí. "Zazvonili u ní dva kluci a řekli "Dobrý den, vy jste Helenka Fibingerová?" Ona na to: "Jsem. Co byste chtěli?" "Nehodila byste nás na Zbraslav?" "Já už neházím, rošťáci!"

Mstili jsme se nepohodlným lidem

Prostřednictvím televizní obrazovky také Richard Genzer zjišťoval, jak velkou moc mají s kolegy ve svých rukou. "Pořád se tam objevovala jména, potřebovali jsme strašně moc jmen - tady pan Vondráček, pan Novák... Takže jsme tam vždycky dávali lidi, co nás naštvali," překvapuje komik. "Takže když jsem prohrál v tenise s Alešem Volkem, hned byl v reportáži Aleš Volek pedofil, který bral drogy. Takhle jsme se mstili. Přišel Pepa Carda a říkal "Prosím tě, potřebuji tam dostat Voráčka a nějakého Kudrnu! No to je debil!"

Zavzpomínejte společně s námi na pořad Tele Tele prostřednictvím naší fotogalerie.

Související články

Další články