Město Uherské Hradiště otevřelo novou kulturní scénu pod širým nebem

Odhadovaná doba čtení 3 min dlouhý text

První hudební a taneční vystoupení souborů zahájila na 1. máje premiérovou sezónu nového přírodního amfiteátru, který v areálu Parku Rochus postavilo vloni město Uherské Hradiště. Slavnostní událost byla součástí tradiční prvomájové akce Otevírání pastvin a stavění máje ve skanzenu Rochus. Prvními účinkujícími, kteří si prostředí nové kulturní scény vyzkoušeli naživo, byly Folklorní soubor Kalina či Folklórny súbor Váh, představila se ale i kapela Čendeš ze středního Slovenska.

Amfiteátr s kapacitou 500 osob vybudovalo na Rochusu v blízkosti muzea v přírodě město Uherské Hradiště ve společném projektu s městem Púchov v loňském roce. Podle města jde o důležitý krok v revitalizaci celého parku, a také o významné rozšíření programových možností samotného muzea v přírodě. Amfiteátr nabízí půlkruhové jeviště s poloměrem 12,5 metru, přístupné ze všech stran. Hlediště je řešeno stupňovitě a umožňuje dobrý výhled na scénu z každého místa. Přístupové cesty jsou řešeny rampovým schodištěm a pro bezpečnost návštěvníků jsou osvětlené.  První stavební práce na amfiteátru samotném byly zahájeny na konci března 2023 a skončily ke konci července 2023.

U amfiteátru vznikla také nová zóna pro rodiče s dětmi, která jej provozně i funkčně doplňuje. Hřiště nabízí nejrůznější herní prvky pro všechny věkové kategorie dětí, vyrobené jsou z vysoce trvanlivého akátového dřeva. U hřiště se nachází zastíněné posezení pod snímatelnou markýzou. V rámci výbavy hřiště přibyly dále 2 lavičky z masivních trámů také do parčíku u kaple sv. Rocha.

Výstavba amfiteátru si vyžádala náklady 11,4 milionu korun, přičemž dotace činila zhruba 6,3 milionu. Celkové náklady na dětské hřiště a mobiliář byly takřka 1,3 milionu korun , dotace byla takřka 90 % těchto výdajů.  Výstavba celého amfiteátru a zóny pro rodiče s dětmi – dětského hřiště a doplnění mobiliáře byly realizovány díky projektu financovanému v rámci přeshraničního dotačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, ve spolupráci se slovenským partnerem, městem Púchov. pod názvem Park Rochus a lesopark Lachovec – společné přírodní a kulturní dědictví.

 

Zdroj a foto: Uherské Hradiště

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments