Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka: Statisíce lidí ztratí zaměstnání, milion pracovních míst se změní kvůli digitalizaci

Marián Jurečka (KDU-ČSL)
Marián Jurečka (KDU-ČSL)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Kvůli tomu je nezbytné věnovat masivní investice do rekvalifikací a vzdělávání, zejména pak do digitálních dovedností, sdělil při návštěvě Karlovarského kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Do konce příštího roku chce ministerstvo přeškolit až 130 000 lidí. Zájem o rekvalifikace a kurzy roste i v Karlovarském kraji; o ně se letos hlásí asi dvojnásobek lidí než loni, dodal ředitel Úřadu práce v Karlových Varech Pavel Kučera.

 
Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Úřadem práce ČR proto hodlají investovat do lidského kapitálu a podpořit rekvalifikace a digitální vzdělávání. Na tyto účely bylo alokováno pět miliard korun.

V oblasti digitálního vzdělávání si ministerstvo klade za cíl v následujícím roce a půl přeškolit až 130 000 lidí, aby zlepšili své digitální kompetence. Školení budou poskytovat firmy, nevládní organizace a úřady práce, přičemž hlavní odpovědnost leží na úřadech práce.

 
Do digitálních vzdělávacích kurzů už v Česku vstoupilo 18 539 lidí, z nichž 13 379 je úspěšně dokončilo, přičemž většina z nich jsou ženy.

Témata:  Marián Jurečka (KDU-ČSL) práce

Aktuálně se děje

27. května 2024 11:26

24. května 2024 15:53

24. května 2024 10:49

24. května 2024 5:29

MS v hokeji 2024 a Česko vybojovalo pohádkový víkend. Američané prohráli 0:1

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výstavba kanceláří v Praze opět pomalu ožívá, trh zachraňují rekonstrukce

Trh s moderními kancelářskými prostory v Praze na konci 1. čtvrtletí roku 2024 činil přibližně 3,91 milionu m2. Míra neobsazenosti se lehce zvýšila na 7,5 %, což představuje přibližně 292 000 m2 volných kancelářských prostor k okamžitému pronájmu. Po delším období nečinnosti začíná nyní pomalu rozmrzat nová spekulativní výstavba. A i přes dlouhodobý růst nájmů zůstává Praha atraktivní a konkurenceschopnou lokalitou lákající nové investory. Vyplývá to z pravidelného kvartálního průzkumu trhu kancelářských nemovitostí, který zveřejnila společnost Colliers, přední poskytovatel diverzifikovaných profesionálních služeb v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic.