Ukrajinský výcvik v Německu. Výcvik zahrnuje ovládání obávané houfnice Panzerhaubitze

Země NATO neustále školí Ukrajince v používání moderní techniky. Jedny z nejdůležitějších výcvikových středisek pro Ukrajince se nacházejí v Polsku a Německu. Jak vypadá výcvik posádek výkonných kanónových houfnic PzH 2000?

Ukrajinci obdrželi z Německa 14 kanónových houfnic Panzerhaubitze 2000 a nedávno byla oznámena dodávka dalších 18 kusů. Jedná se o výkonné dělostřelecké systémy, které jsou však poměrně složité a vyžadují vysokou kulturu údržby. Navíc mají problémy při překročení poměrně konzervativně nastavených výkonnostních norem (např. 100 výstřelů za den), což má mimo jiné za následek selhání automatického nabíječe.

Souběžně s tím Němci cvičí nové posádky, aby nahradily ty, které bojují na Ukrajině a vyžadují rotaci, nebo aby zvládly nové dělové houfnice. Níže uvedené video ukazuje, jak Ukrajinci nejprve trénují na simulátorech, aby pak obsluhovali skutečné jednotky.

Panzerhaubitze 2000 – výkonná a přitom choulostivá kanónová houfnice

Panzerhaubitze 2000, jeden z nejmodernějších dělostřeleckých systémů na světě, se vyznačuje působivou rychlostí palby až 10 ran za minutu. Může také vystřelit až pět ran v rámci režimu MRSI (vícenásobný současný dopad střel), v němž všechny střely zasáhnou cíl téměř současně. To jsou lepší parametry i než u polského Krabu, který je však v praxi mnohem spolehlivější.

Dosah střelby závisí na typu použitého střeliva. Pohybuje se od 31 km při použití standardních střel DM121 a OFd MKM až po přibližně 60 km při použití střel s raketovým urychlovačem, jako je M549A1. Tím to však nekončí, neboť při použití inovativní podkaliberní munice Vulcano GLR 155 se dostřel zvyšuje na 70-80 km, píše server Military Factory.

Panzerhaubitze 2000 navíc může působit jako stíhač tanků s dlouhým dosahem díky inteligentním střelám SMArt 155, které autonomně identifikují a napadají obrněné cíle v dané oblasti.

PzH 2000 dokáže zaujmout nebo opustit palebné postavení za méně než minutu a nabití zásoby 60 střel připravených k palbě trvá pouhých 12 minut. Tím se zkracuje doba strávená v oblasti nabíjení, kde je kanónová houfnice nejzranitelnější vůči útoku.

PzH 2000 je také dobře pancéřovaná konstrukce, jejíž strop je vyztužen velmi zajímavými rohožemi Igelpanzerung schopnými odolat zásahům protitankových pum nebo bezpilotních letounů Lancet-3. Tato úroveň ochrany si sice vybrala svou daň na hmotnosti až 57 tun, ale díky motoru o výkonu 1 000 koní je PzH 2000 poměrně „svižná“ konstrukce.

Zdroj: redakce, militaryfactory.com, Wikipedia