Jeho otec patří mezi nejbohatší Brity, on si ale v euforické chvíli vzpomněl i na babičku. Ta na tom není zdravotně nejlíp a Lando Norris jí slíbil, že vyhraje závod formule 1. Před nedělní půlnocí středoevropského času svůj slib vyplnil.

„F*ck!“ vypadla z úst velmi neobvyklého vítěze ta nejobvyklejší anglická vulgarita. Lando Norris se za ni vzápětí před kamerou omluvil, ale žádný div, že si bezprostředně po podniku formule 1 v Miami takhle ulevil. Lepší komentář pro svůj triumf možná ani použít nemohl.

A pokud bychom hledali nejvýmluvnější scénku udivujícího vítězství čtyřiadvacetiletého Angličana? Pocházela by z tiskové konference po závodě. V pořadí druhý Max Verstappen si automaticky sedl na prostřední židli, vyhrazenou pro vítěze – šlo o sílu zvyku, neboť jeho dominance je v seriálu F1 obrovská.

V neděli to neplatilo a neotřesitelný král poslední doby se rozesmál, když mu bylo připomenuto, že protentokrát sedí nepatřičně. „Jsem šťastný za Landa,“ prohlásil dokonce trojnásobný mistr světa Verstappen.

Jako by sluneční jas Norrisovy závodní kombinézy, což je vedle černé ústřední barva stáje McLaren, za niž jezdí, zalil po Velké ceně Miami úplně všechny. K vítězovi přicházeli se srdečnými gratulacemi konkurenti a na tribunách jásalo značné množství příznivců, jejichž je Norris oblíbencem.

Vypadalo to, že je hodně nesnadné nemít Norrise rád. Že je těžké nepodlehnout jeho rozzářené a takřka ještě dětské tváři pod kučeravými vlasy.

Ještě těžší je nepodlehnout jeho příběhu. Pakliže se mu nebude věnovat samostatný díl v pokračování seriálu Drive to Survive, který na Netflixu pravidelně a atraktivně mapuje jednotlivé sezony F1, pak by si profesně přežít nezasloužil jeho dramaturg.

Než totiž mohl Norris spustit na Floridě vítěznou party, musel ve formuli 1 absolvovat 110 závodů. Dlouhou „čekačku“ začal už při debutu v Austrálii 2019.

Ne že by si Lando neuměl užít jinou party, s F1 absolutně nesouvisející. Ostatně v Miami schoval pod přilbu náplast na nose, připomínku nedávného mejdanu v Amsterodamu. Ovšem radostně řádit díky premiérovému triumfu v nejprestižnějším motoristickém šampionátu má přece jen jiné grády.

Mimo jiné proto, že umlčel kritiky. Obdivovatelů má Norris dost a dost, ovšem na sociálních sítích vyrostla též houština leckdy hodně drsných urážek, které shazovaly jeho schopnosti. „Skutečnost, že jsem v neděli těmhle lidem ukázal, jak se mýlili, mi vykouzlila ještě širší úsměv, takže jim děkuji,“ vyprávěl rozverně rodák z Bristolu.

Velký počet invektiv směřoval k tomu, že Norris neobstojí v přímé konfrontaci s Verstappenem.

Nebyly to fér poznámky už vzhledem k vozům obou pilotů, protože Verstappenův Red Bull čněl nad McLarenem, který byl před Miami vítězným vozem naposledy v Itálii 2021. Každopádně nyní rýpání utichlo – Angličan měl v cíli náskok na Verstappena bezmála osm vteřin. Zválcoval ho tedy s podobnou suverenitou, jako to s protivníky činil jiný Norris, totiž Chuck.

McLaren na síly mladého jezdce vsadil prozíravě. Slavná stáj před časem viditelně přestala stíhat monoposty rivalů, avšak z Norrise udělala jednoho z nejlépe placených jezdců v seriálu. Předloni s ním prodloužila kontrakt za podmínek, které stvrzovaly, jaký potenciál v mladíkovi vidí – jeho plat je podle dobře informovaných zdrojů dvacet milionů dolarů ročně.

Landův otec odešel do důchodu v šestatřiceti. Vyinkasoval totiž téměř 190 milionů liber.

Aby z těchto milionů zůstala co největší částka na jeho kontě, odstěhoval se Brit do daňového ráje v Monaku. Takový krok vyvolává zpravidla negativní reakce, proto je často ospravedlňován řečmi o touze po větším soukromí a podobně. Lando zůstal upřímný.

„Chápu, že jsem mohl vzbudit nelibost, ale některé věci lidé zkrátka dělají pro peníze a tohle je jedna z nich,“ prohlásil veřejně.

Pravda ovšem je, že bídou Norris nikdy netrpěl. Jeho otec Adam se ve třiceti stal šéfem společnosti Pensions Direct a o šest let později odešel do „důchodu“, poněvadž společnost byla akvírována skupinou Hargreaves Lansdown a on údajně vyinkasoval téměř 190 milionů liber.

S pohádkovým kapitálem založil společnost Horatio Investments, jejímž prostřednictvím investoval do několika startupů. V současnosti se soustřeďuje na roli zakladatele a CEO společnosti Pure Electric, prodávající několik řad elektrických koloběžek.

Syn Lando má zase e-sportovní tým Quadrant a motokárový tým LN Racing Kart. Sám řídí o dost rychlejší prostředek, než je koloběžka, a tento prostředek není ani náhodou „pure electric“. V Miami přesto Norris elektrizoval. Vlastním výkonem.

Po projetí cílem děkoval způsobně rodičům a rovněž babičce. „Té se v posledním čase nedaří dobře,“ vysvětloval. „Viděl jsem ji minulý týden a řekl jí, že vyhraji závod. Neurčil jsem, kdy přesně se to stane, a ani jsem si nemyslel, že to přijde tak brzy.“

Triumf sice přišel brzy od slibu, ale rozhodně ne od debutu v F1. Před Miami sahal závodník už několikrát po nejvyšším stupni na pódiu, dočkal se ale až nyní. „Ale nebylo to naposledy,“ je přesvědčen Max Verstappen. Předpověď šampiona rozhodně může vyjít, i když nejde o slib Landově babičce.