Milan Kajínek

6. 5. 2024

Do Číny mu posílají dopisy nejenom jeho blízcí, ale z České republiky také herečka Andrea Černá, která si zahrála postavu Elišky z pohádky Princezna ze mlejna nebo lidskoprávní organizace Amnesty International. Jeho knihu Za Čínu spravedlivější nedávno namluvil do podoby audioknihy český herec Martin Myšička. Jde o renomovaného čínského advokáta Kao Č‘-šenga, který získal řadu mezinárodních uznání za odvážnou advokacii a obranu práva.

Křest audioknihy je naplánován na konec května na veletrhu Svět knihy. Aktivisté za lidská práva spustili veřejnou sbírkovou kampaň na podporu jejího vydání.

Předmluva k audioknize je v rámci kampaně ode dneška volně přístupná na platformě Donio, kde je sepsán i třináct let dlouhý příběh, předcházející natočení audioknihy. Sbírka obsahuje i odměny pro ty, co akci podpoří, ve formě podepsaného tištěného bookletu nebo ručně psané kopie dopisu, který advokátovi zaslala do Číny herečka Andrea Černá.

„Svědomí Číny“

Advokát Kao Č‘-šeng je fenomén čínské justice. Narodil se v jeskyni, vzdělání musel získávat převážně samostudiem. Pracoval v uhelném dole, musel žebrat o jídlo, vstoupil do armády a začal studovat dálkově práva. Přesto to všechno se vypracoval mezi nejlepší právníky v Číně. I když se nakonec stal úspěšným, nikdy nezapomněl, odkud pochází, a pomáhal, kde se dalo.

V zahraničí získal přezdívku „Svědomí Číny“, ale přes všechna uznání a ocenění byl několikrát svévolně zatčen úřady komunistické stany, vězněn a mučen. Od roku 2017 je nezvěstný.

Na Den svatého Valentýna zveřejnila mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International dopis, který mu jeho žena poslala do Číny: „Jak se ti daří? Chladné zimy v severní Číně mě pokaždé znepokojí, zvlášť kvůli tvému zdraví. Jak zvládáš tyto kruté studené zimy bez své rodiny? Toužím tě zase vidět, postarat se o tebe, sdílet s tebou teplo,“ píše paní Keng Che (Geng He). „Hořkost našeho odloučení trvajícího už 16 let dělá každý den velmi těžkým, a každý střípek zpráv o tobě je darem. Zvláště po našem posledním rozhovoru před sedmi lety.“

Žena čínského advokáta Kao Č‘-šeng přilétá do USA poté, co se jí podařilo uprchnout z Číny do Thajska a požádat o azyl, 14. března 2009. (The Epoch Times)

Jeho ženě se podařilo v roce 2009 spolu s dětmi uprchnout z Číny do Thajska a požádat o azyl ve Spojených státech amerických.

Čeští umělci uspořádali na podporu právníka a nespravedlivě stíhaných lidí, které v Číně obhajoval, dva koncerty. Na druhém koncertu v Pražské křižovatce v roce 2014 vystoupila virtuoska Jitka Hosprová, herec Jan Potměšil, zpěvačka Marta Kubišová, herec Jan Budař, zpěvačka Olga Lounová nebo kapela Yellow Sisters.

Kao se dostal do problémů ve chvíli, kdy se funkcionáři Komunistické strany Číny začali domnívat, že ve své honbě za spravedlností zašel příliš daleko. Začal se vyjadřovat proti porušování lidských práv, a kvůli nejděsivějším případům mučení příznivců meditační praxe Falun Gong, se obracel na nejvyšší představitele země.

Nakonec se z jeho zápisků dozvídáme, že dospěl k závěru, že se v jeho rodné zemi už není možné domoci spravedlnosti a rozhodl se alespoň posílat zprávy o situaci do zahraničí.

Od té doby uběhlo už skoro dvacet let. Kao prošel několka vězeními a zadržovacími centry. Několikrát se ocitl napokraji smrti. Dnes je bohužel nezvěstný, ale jeho rodině se podařilo emigrovat do zahraničí, kam přivezli i jeho knihu Za Čínu spravedlivější, která se má koncem května objevit na českém trhu jako audiokniha namluvená hercem Martinem Myšičkou.

„Č’šengu, přes všechna strádání, se naše rodina stala tou nejsilnější na celém světě. Tvé děti a já budeme nadále statečně čekat na tvůj návrat,“ píše jeho žena z azylu na Den svatého Valentýna. „Prosím, zůstaň také silný navzdory všem výzvám, jimž čelíš, prosím, vrať se k nám. Vždy na tebe budeme čekat a vždy tě budeme milovat. Tvá žena, Geng He.“

Související články

Přečtěte si také

Strávil jsem 10 dní chůze na poutní stezce ve Španělsku a nebyl jsem připraven na to, co jsem zažil
Strávil jsem 10 dní chůze na poutní stezce ve Španělsku a nebyl jsem připraven na to, co jsem zažil

Všechny cesty vedou do Santiaga de Compostela, kde údajně odpočívá svatý Apoštol Jakub.

Čínské vojenské výdaje v roce 2022 dosáhly 710 miliard dolarů, více než trojnásobek toho, co tvrdil Peking
Čínské vojenské výdaje v roce 2022 dosáhly 710 miliard dolarů, více než trojnásobek toho, co tvrdil Peking

V roce 2022 čínský režim oznámil, že jeho výdaje na obranu v tomto roce budou činit 229 miliard dolarů.

Profesionální baristé odhalují tajemství přípravy dokonalé domácí kávy
Profesionální baristé odhalují tajemství přípravy dokonalé domácí kávy

Nejdůležitější části vybavení, které potřebujete, a další tipy, jak si co nejlépe připravit vaši ranní kávu.

Nový průzkum Kantaru do sněmovny: vyhrálo by ANO s 32 %, druhá ODS by měla 15,5 %
Nový průzkum Kantaru do sněmovny: vyhrálo by ANO s 32 %, druhá ODS by měla 15,5 %

Pokud by vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 stejně jako v posledních sněmovních volbách utvořily společnou koalici Spolu, získaly by 22,5 procenta hlasů

Vědci pomocí elektrod zjistili, že houby mluví slovy, vlastním jazykem – podobným jako angličtina v některých ohledech
Vědci pomocí elektrod zjistili, že houby mluví slovy, vlastním jazykem – podobným jako angličtina v některých ohledech

Vědci tvrdí, že houby enoki vydávají bohaté vzorce elektrické aktivity, které jsou interpretovány jako jazyk - se slovy a větami, které mají podobné vlastnosti jako angličtina a švédština.