Domů     Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
6.5.2024

Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí.

Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče.

Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří v sedmdesátých letech z USA. Open Space, alias otevřený prostor.

Sdílená kancelář, kde pracují všichni společně v jednom velkém prostoru, odděleni maximálně nízkými přepážkami. Šéfové si pochvalují dokonalý přehled o zaměstnancích, spokojeni jsou i manažeři, kteří tvrdí:

„Open Space usnadnil komunikaci mezi zaměstnanci, zvýšil jejich motivaci i kreativitu, firmě snížil provozní náklady a zvýšil ziskovost.“ Zaměstnanců, kteří si v takovém pracovním prostředí stěžují na nedostatek klidu, stres a ztrátu soukromí, si nikdo nevšímá.

Postupně se však přece jen začínají objevovat pochybnosti, zda takové uspořádání je opravdu tím nejvhodnějším. Průzkumy totiž potvrzují, že v takovém prostředí je těžké se soustředit na práci.

Koncentraci ruší permanentní hluk, ale i periferně či mimoděk vnímaný pohyb lidí kolem.

Dnes už je prokázáno, že všichni společně prostě nefunguje. (Unsplash)
Dnes už je prokázáno, že všichni společně prostě nefunguje. (Unsplash)

Kancelář jako civilizační choroba

Průzkumy provedené ve více než dvaceti zemích navíc potvrzují, že v takovém prostředí se zhoršují vztahy mezi zaměstnanci a produktivita práce klesá, protože k odvedení stejné práce musí většina lidí vynaložit mnohem větší úsilí.

Narůstá i chybovost, která snižuje kvalitu. Lidé pracující v open space kancelářích také podle záznamů čerpají téměř dvakrát tolik dnů nemocenské jako ti, kteří mají izolovanou kancelář.

Lékaři poukazují na prokazatelné zdravotní obtíže způsobené tímto uspořádáním kanceláře. Mezi civilizační choroby je dokonce zařazen SOS čili syndrom open space.

K jeho typickým příznakům patří podrážděnost, zvýšený krevní tlak, bolest hlavy, žaludeční nevolnost a deprese.

„Open space už je dnes v podstatě mrtvým konceptem, byť to zatím mnohé firmy ignorují“ tvrdí odborník na pracovní prostředí Sean Murray a je přesvědčen, změna je jen otázkou času.

Na samotce to jde nejlíp

Výzkum Gallupova ústavu zjistil, že téměř dvě třetiny lidí v kancelářských profesích pracovní prostředí demotivuje. Mnohé podniky se proto snaží prostor otevřených kanceláří rozdělit na ostrůvky pracovních stolů oddělených různými bariérami.

Najímají interiérové designéry, kteří v open space kancelářích navrhují oddělené, domácky útulné bloky, i akusticky izolované buňky, kde je možno třeba vyřídit telefonát.

Mnohé firmy začínají chápat, že spokojený zaměstnanec rovná se vyšší zisk, investují do nadstandardního vybavení kanceláří a přemýšlí, jak pracovní prostředí proměnit v místo kde lze nejen pracovat, ale také relaxovat.

„Zasedačky v některých firmách začínají připomínat spíše obýváky než kanceláře,“ říká Murray.

Oprostit se od zažitých představ o kanceláři je však obtížné, proto jen málokterá firma akceptuje výzkumy, které dochází k závěru, že pracovním prostředím, kde zaměstnanec odvádí nejlepší výkon je buď práce z domova, nebo kancelář, kterou sdílí maximálně s jedním kolegou.

Spáše ne strohý kancelářský styl sázejí firmy na příjemné domácké prostředí (Unsplash)
Spáše ne strohý kancelářský styl sázejí firmy na příjemné domácké prostředí (Unsplash)

Vlastní stůl? Zbytečnost.

Moderní podniky, které chtějí přežít v současném konkurenčním prostředí, místo přísného režimu a dohledu sázejí na volnost a důvěru. Pro mladou generaci je totiž v práci stále důležitější flexibilita.

Řada firem také začíná chápat, že s rychlým rozvojem nových technologií už práce u stolu není nutností, a že v mnoha profesích lidé nejenže nemusí sedět ve stejné kanceláři, ale dokonce na stejném kontinentu, aniž by mělo vliv na výsledek jejich práce.

Že pracovat na zadaném úkolu, může, obrazně řečeno i zaměstnanec sedící pod palmou někde na pláži. Novému myšlení paradoxně napomáhá i ekonomická krize, která nutí firmy snižovat provozní náklady. Třeba snížením počtu pracovních stolů.

Přes 60 procent lidí v kancelářských profesích totiž pracuje v průměru až desetkrát měsíčně mimo svůj pracovní stůl nebo dokonce mimo kancelář.

„Flexibilními stoly, u kterých pracuje ten, kdo je právě přítomen, ušetřila naše firma 20 procent prostorů a tedy nákladů na pronájem,“ říká Fedja van Kooten z nizozemské IT firmy.

Stejný trend je patrný také v USA, kde se firmy v posledních dvaceti letech zbavily téměř třetiny své kancelářské plochy, a průzkumy naznačují, tento trend stále pokračuje.

Stálá kancelář? Koule na noze.

Stále oblíbenějšími se stávají flexibilní kanceláře. Plně vybavené pracovny i zasedací místnosti, které si lze pronajmout u specializované firmy na několik minut, hodin či dnů.

Lze se v nich připravit na jednání, projednat a podepsat s klientem smlouvu, nebo uspořádat poradu. Stačí se při příchodu přihlásit načtením QR kódu kanceláře a při odchodu stejným způsobem odhlásit. Cena se vypočítá z doby, po kterou je místnost obsazena.

Některé firmy přitom zkouší dotáhnout tento model na doraz. „Kancelářské budovy jsou jako koule na noze, jako bezedná díra polykající miliony. Nájemné, elektřina, topení, voda, úklid, údržba, hygienické prostředky, počítačové vybavení.

Toho všeho jsme se zbavili. Nemáme žádnou vlastní kancelářskou budovu, pouze archiv a sklady,“ říká majitel jedné z novátorských firem.

Mnohé firmy považují držení kancelářských budov za zbytečné náklady a prostě si jen jednou za týden pronajmou konferenční místnost. (Mnohé firmy považují držení kancelářských budov za zbytečné náklady. (Mnohé firmy považují držení kancelářských budov za zbytečné náklady. (Unsplash)
Mnohé firmy považují držení kancelářských budov za zbytečné náklady a prostě si jen jednou za týden pronajmou konferenční místnost. (Mnohé firmy považují držení kancelářských budov za zbytečné náklady. (Mnohé firmy považují držení kancelářských budov za zbytečné náklady. (Unsplash)

Doma jako v práci

Skřivan je na nohou za svítání a nejlepší výkon podává během dopoledne. Sova naopak k večeru a pracuje dlouho do noci. V běžné kanceláři tak oba zbytečně ztrácí čas.

Ten první promarní nejaktivnější dobu cestováním do zaměstnání, ten druhý si v kanceláři odsedí povinnou pracovní dobu, a pak jde domů, aby mohl udělat zadanou práci. Dojíždění do kanceláře a zpět je další zbytečnou ztrátou času.

Řada zaměstnanců dnes navíc odmítá používat služební počítač a telefon, protože jejich soukromé jsou modernější, výkonnější a lépe vyladěné než ty, které jim poskytuje firma.

Navíc řada lidí pracuje i doma a firemní počítač je komplikací nejen pro nutnost neustálé synchronizace dat. To jsou jen některé z důvodů proč přibývá těch, kteří vítají možnost pracovat z domova. Problémem přitom nejsou termíny, ani firemní porady.

Ty totiž stále častěji probíhají pomocí programů virtuálních konferencí. Existují také aplikace, které kolegům spolupracujícím na stejném úkolu umožňují být v trvalém kontaktu. „Scházíme se jednou týdně k poradě v zasedačce jedné flexifirmy.

A to jen proto, abychom se osobně setkali. Stejně tak bychom totiž mohli vše projednat videokonferencí,“ dodává zaměstnanec firmy, která se zkouší obejít bez vlastní kancelářské budovy. Díky moderním technologiím to lze a dokonce se to vyplácí.

Lidé, kteří nemusí trávit pracovní dobu v kanceláři, si mohou lépe rozvrhnout čas mezi práci a rodinu.

Mizí tak rozdíl mezi pracovní dobou a dobou volna neboť lidé si v pracovní době vyřizují soukromé záležitosti, ale jsou ochotni řešit pracovní úkoly do noci nebo během dovolené. Ve výsledku jsou pak nakonec výkonnější a kreativnější než kolegové z kanceláře.

Studie navíc prokázaly, že zaměstnanci, kteří pracují z domova, napracují týdně téměř o 5 hodin více, než ti, kteří musejí docházet do kanceláře.

Foto: Unsplash Titulka: Unsplash
Související články
Zajímavosti
Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
Klasicky červená Coca-Cola a typicky modrá Pepsi jsou dva nejznámější kolové nápoje. Rozhodnout ale, který z nich chutná lépe, je obtížné. Přesto mají oba své silné fanouškovské základny, které si rozhodně stojí za svým. A nejenom to, oba nápojový giganti se také přetahují o své místo na výsluní a jejich vzájemná rivalita dosáhla až do vesmíru! […]
Zajímavosti
Varování před sezonou: Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
Parazitický Armagedon je zpět. Vědci v každém krajském městě sbírali klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a výsledek je mimořádně nepříznivý – klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě…   U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo […]
Zajímavosti
Hod tuňákem i extrémní žehlení. Představujeme nejšílenější sporty světa!
Fotbal, hokej, box nebo tenis jsou sporty, které všichni známe a čas od času se na některé možná i podíváme nebo se jim dokonce věnujeme. Prostě jde o aktivity, které nikoho asi nepřekvapí. Jenže svět je ve skutečnosti plný mnohem bizarnějších sportů, u kterých budete vrtět hlavou. Tady jsou některé z nich!   DÝŇOVÉ ZÁVODY Vzhůru […]
Zajímavosti
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
reklama
svět zločinu
Sériový vrah zabil při přestřelce policistu
Lékaři dělají možné i nemožné, aby mladého policistu vrátili do života. Poté, co je dopraven do „špitálu“, hodinu se snaží o jeho resuscitaci. Jejich nasazení ale nevede ke kýženému výsledku. Muž zákona umírá. V nemocnici přitom vydechne naposledy i jeho vrah. Mohl to být úplně obyčejný kluk. Jeden z mnoha. Problém je, že Roman Postl […]
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
K únosům dochází dnes se zvýšenou intenzitou po celém světě. Hlavně co se týče dětí. Někdy trvá i deset let, než jsou objeveny. To může potvrdit Tanya Kachová z USA, jež byla v zajetí deset let, nebo Fusako Sanová z Japonska. Ta mohla devět let jen sledovat televizi a nesměla se hnout se z domu. […]
Zpěvák Bertrand Cantat: Drama lásky a nenávisti
Zpěvák Bertrand Cantat na hotelovém pokoji brutálně umlátí svoji přítelkyni, jednu z nejpopulárnějších francouzských hereček Marii Trintignantovou. Není to však jediné úmrtí, které má na svědomí. O sedm let později po dlouhodobém psychickém teroru spáchá sebevraždu jeho manželka a matka dvou dětí, Krisztina Rádyová.   „Je to ideální bohémský pár, svazek mezi hudbou bez ústupků […]
Stařenka rozřezala a spálila manžela
Před justiční budovu přiveze taxík jakousi ženu. Když vystoupí, z obličeje jí mnoho vidět není. Na hlavě má šátek a tvář zakrytou rouškou. Co lze ale spatřit dobře, jsou potíže, které jí působí chůze. Z auta se dostane za pomoci příslušníků justiční stráže. To bude jistě oběť! Anebo ne? Na Českolipsku v severních Čechách mají […]
reklama
zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
SHA expanduje na americký kontinent se svou druhou destinací: SHA Mexiko
iluxus.cz
SHA expanduje na americký kontinent se svou druhou destinací: SHA Mexiko
Průkopnická wellness klinika otevřela pobočku v mexickém Karibiku a učinila tak první krok v rámci svého ambiciózního plánu globální expanze SHA na každý kontinent. Tato iniciativa začíná otevřením SH
Po stopách šlechticů – Česká republika
nejsemsama.cz
Po stopách šlechticů – Česká republika
Toužíte se vydat po stopách starých šlechtických rodů, které vás vtáhnou do časů plných elegance a noblesy? Naplánujte si výlet na místa, která vám připomenou ty nejkrásnější historické romány. S Auerspergy na pohádkový zámek Zámek ve Žlebech na Kutnohorsku si oblíbili filmaři. Novogotická architektura s věžičkami naplňuje představu o dokonalé pohádce už na první pohled. Stávající romantickou tvář zámku podle anglických předloh vtiskli v
Družice odhalí největší producenty metanu, kteří přispávají ke globálnímu oteplování planety
21stoleti.cz
Družice odhalí největší producenty metanu, kteří přispávají ke globálnímu oteplování planety
Metan je plyn, který silně absorbuje infračervené zářeni, a proto se řadí mezi významné skleníkové plyny, jež zvyšují teplotu zemské atmosféry. Skupina nadšenců se rozhodla sestrojit družici MethaneSA
Příběhy slavných v knize, která pomáhá
epochalnisvet.cz
Příběhy slavných v knize, která pomáhá
Na knižním veletrhu Svět knihy 2024 proběhla autogramiáda knihy, která je svým způsobem výjimečná. Kromě toho, že obsahuje na dvacet rozhovorů na dané téma s populárními osobnostmi našeho uměleckého života, přináší i radost těm, kteří si ji opravdu zaslouží. „Kniha by nevznikla, kdyby nevznikl pořad Hovory W, a kdyby za námi nestál náš generální partner, jehož
Masakr u Lipan: Ukončila husitské války podlá zrada?
historyplus.cz
Masakr u Lipan: Ukončila husitské války podlá zrada?
„Utíkají!“ vykřiknou nadšeně radikální kališníci při pohledu na koaliční vojáky, kteří se ve zmatku snaží ustoupit. Táboritům ani sirotkům nedojde, že by mohlo jít o léčku. Vyrazí z pevné vozové hradby, kterou zbudovali u Lipan, a rozhodnou tak o své porážce! Vinou vleklých husitských válek se České království ocitlo na pokraji zkázy. Země vyčerpaná dlouholetým
Kateřina Macháčková: Táta tu se mnou pořád někde je
panidomu.cz
Kateřina Macháčková: Táta tu se mnou pořád někde je
Se svým otcem, známým režisérem a hercem Miroslavem Macháčkem, který rodinu záhy opustil, měla Kateřina Macháčková vztah poměrně komplikovaný, a lze jej označit spíše za přátelský. „Svého tátu jsem vlastně poznávala až z pozůstalosti. Tehdy jsem pochopila jeho rozporuplnou osobnost, i to, že mě měl opravdu rád“, vzpomíná oblíbená herečka, která později zpracovala otcovy záznamy
Marešovi tajně pracují na druhém miminku?
nasehvezdy.cz
Marešovi tajně pracují na druhém miminku?
Zamilované období prožívají v posledních týdnech moderátor Leoš Mareš (48) s manželkou Monikou Marešovou (43). Jedna zamilovaná fotografie střídá druhou a vzájemná romantika je až nakažlivá. Mnoho l
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Plutova brána: Chceš projít do podsvětí? Nejdřív zemři!
enigmaplus.cz
Plutova brána: Chceš projít do podsvětí? Nejdřív zemři!
Mýty nelhaly! Za časů antického Řecka a starověkého Říma lidé věří, že existuje podsvětí, místo, kam po smrti odcházejí hříšníci.   [gallery ids="141116,141115,141117"]   Pánem
Vysočina hravá i tajemná
epochanacestach.cz
Vysočina hravá i tajemná
Chutná po chřestu, šustí papírem a mystika jí také nechybí… Taková je Vysočina, pomyslná křižovatka rozbíhající se k branám Čech nebo Moravy. Má všechno, co by měla správná dovolenková destinace mít. Například ideální podmínky pro turistiku nebo adrenalin. Papírová krása Třebíčsko, to není jen architektura, ale také betlémy, z nichž nejstarší se pojí s polovinou
Zlá čarodějka mě měla v moci
skutecnepribehy.cz
Zlá čarodějka mě měla v moci
Chodila jsem jako tělo bez duše a nic si nepamatovala. Dodnes jsem přesvědčená, že se do mě vtělila jedna zlá čarodějka, aby se mi pomstila. Moje kamarádka Lucka byla docela normální holka. Vždycky měla slabost pro knihy plné magie, čar a kouzel, což bylo v našem věku docela normální. Lucce to ale vydrželo i v dospělosti. Ráda se obklopovala kouzelnými
Závitky s ledovým salátem
tisicereceptu.cz
Závitky s ledovým salátem
Tortillové závitky jsou nejlepší, když je naplníte čerstvým a křupavým ledovým salátem. Suroviny 1 kuřecí prsíčko 1 menší hlava ledového salátu 6 cherry rajčátek 3 lžíce zakysané smetany 1 l