Hlavní obsah
Názory a úvahy

Snahu o konstruktivní spolupráci s opozicí nevzdáváme. Dejme budoucím seniorům jistotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Bartošek

Důchodová reforma má být kompromisem všech politických stran, a to z jednoho prostého důvodu. Nechceme, aby při každé obměně vlády docházelo k razantním změnám důchodového systému, ale maximálně k drobným úpravám parametrů.

Článek

Musí se jednat o dlouhodobou a udržitelnou změnu, aby zejména dnešní třicátníci a čtyřicátníci měli určitou jistotu, za jakých podmínek půjdou do důchodu. Nechceme, aby tak důležitá reforma byla prosazena vládní většinou a následující vláda ji zrušila, jako tomu bylo v minulosti. Bohužel hnutí ANO nechce přijmout zodpovědnost za těžká rozhodnutí a stále odmítá jednání.

Hnutí ANO již několikrát odmítlo přijít na jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou, který reformu připravuje, lhali o výsledcích březnových jednání u prezidenta Petra Pavla a nyní odmítli další jednání s prezidentem. Na jednání se nedostavil Andrej Babiš, pro kterého, dle jeho vyjádření, další jednání ztrácejí smysl. Opozice nemůže dát jasněji najevo, že jí je jedno, jaké problémy trápí spoluobčany.

Důchodová reforma je nezbytná! Hnutí ANO to ale stále pouze populisticky slibuje, namísto toho, aby myslelo na budoucnost nás všech. V médiích se můžete dočíst tvrzení, že mají řešení, jak důchodovou reformu udělat lépe, ale nikomu ho neřeknou, dokud nevyhrají volby. Schovávat se až do voleb nestačí. Přijde mi to jako chování dětí, které si spolu hrají na pískovišti.

Veletoč hnutí ANO! Vidí problém ve zvyšování důchodového věku, přitom toto opatření sami navrhovali již v roce 2016. Nyní chtějí důchodový systém stabilizovat mimo jiné podporou porodnosti. Podle jejich slov je důchodový věk 65 let strop, přes který nehodlají jít. Tvrdí sice, že to bude za ně platit vždy, ale jak je známe, za týden, měsíc či rok, to může být úplně jinak. Jejich řešení rozporují i odborníci.

Musíme myslet na budoucnost. Musíme myslet na to, aby i naše děti, vnoučata a další generace byly na důchod zajištěny. K důchodové reformě musí dojít co nejdřív, aby se podařilo lépe rozložit negativní dopady stárnutí populace. Potřebujeme dát i mladším generacím jistotu, že jim příjem v důchodovém věku zajistí stát.

Nyní je to na vládě, které bude návrh předložen 30. dubna. Následně až do druhého čtení je stále prostor hledat s opozicí shodu u jednotlivých parametrů. Máme tedy zhruba tři měsíce na další pokusy o vyjednávání. Stále doufám, že i opozice přijme fakt, že reforma je nutná a najdeme společnou cestu k jejímu schválení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám