E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Proběhla první z visegrádských exkurzí

Začátkem května proběhla první ze tří exkurzí, kterou finančně podpořil Visegrad Fund. Ta proběhla na jižní Moravě a v Českém Středohoří a účastnilo se jí 28 studentů ze všech zemí Visegrádské čtyřky a odborníci z Česka a Slovenska. Hlavním řešitelem tohoto grantu je naše fakulta, hlavním organizátorem Mgr. Albert Damaška z katedry zoologie.

Exkurze se konala od 27. 4. do 1.5. v České republice a zúčastnilo se jí 28 studentů ze všech čtyř visegrádských zemí, 9 odborníků z České republiky a 1 středoškolský učitel ze Slovenska. Exkurze tedy byla naplněna, i když bohužel nebylo možné oslovit studenty ze všech zemí rovnoměrně. Jeden student přijel z Maďarska a dva z Polska.

Součástí exkurze byla návštěva jižní Moravy, rezervace Milovice s bohatou hmyzí faunou a také s výkladem vědců z Univerzity Karlovy, kteří zde provádějí výzkum sociálních vesnic. Následující den se uskutečnila návštěva Pouzdřanské stepi, kde byl v květu katran tatarský a kavyl Ivanův - rostliny typické pro stepní společenstva. Večer a noc na jižní Moravě doplnil odchyt ptáků ornitologem a jejich následná ukázka, mikroskopování a výklad noční oblohy.

V pondělí exkurze pokračovala v Českém středohoří, které je typické svou krajinou s třetihorními sopkami. Exkurze zde byla proto zaměřena spíše krajinářsky, s výstupy na vrcholy Lovoš a Boreč. Ráno byl uspořádán dobrovolný výstup na nejvyšší horu Českého středohoří - Milešovku - a pozorování východu slunce. Exkurze byla zakončena výletem do Prahy, kde studenti navštívili Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a hlavní památky historického centra.

 

 

 

 

Publikováno: Pondělí 06.05.2024 16:35

Akce dokumentů