Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Trápí vaše rostliny mšice? Zbavte se jich pomocí přírodních repelentů

Kvě 2406 Autor: Claudie Kornelová

Mšice mohou být pro zahrádkáře skutečným problémem. Tito malí škůdci mohou rychle poškodit rostliny a způsobit ztrátu úrody. Zatímco chemické postřiky mohou být sice účinné, avšak mnohdy jinak škodlivé, tak stále více lidí preferuje přírodní a šetrnější přístup k řešení tohoto problému. Naštěstí existuje celá řada přírodních repelentů, které mohou pomoci odradit mšice od vaší zahrady. V tomto článku se podíváme na několik účinných metod.

mšice

Mšic se lze zbavit pomocí přírodních prostředků. Zdroj foto: Pixabay.com – Andreas

1. Roztok mýdla a vody

Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak se zbavit mšic, je příprava roztoku mýdla a vody. Stačí smíchat jednu čajovou lžičku tekutého mýdla (ideálně přírodního a bez vůně) s litrem vody a naplnit postřikovač. Tento roztok pak rovnoměrně aplikujte na postižené rostliny. Mýdlo ničí ochranný povlak mšic a způsobuje jejich dehydrataci.

2. Ocet

Ocet je další účinný přírodní repelent proti mšicím. Smíchejte stejné množství octa (ideálně bílého octa) a vody a směsí naplňte postřikovač. Tento roztok aplikujte na listy a stonky rostlin. Ocet odplavuje mšice a brání jim v jejich dalším šíření.

3. Česnek a cibule

Česnek a cibule jsou přírodní repelenty, které mohou pomoci odradit mšice od vaší zahrady. Stačí rozmixovat několik stroužků česneku nebo cibule s vodou a nechat směs přes noc vyluhovat. Poté roztok sceďte a naplňte postřikovač. Tento přírodní repelent aplikujte na postižené rostliny.

česnek

Výborný je postřik z česneku či cibule. Zdroj foto: Pixabay.com – Curious_Collectibles

4. Rostlinné oleje

Některé rostlinné oleje, jako neemový, eukalyptový nebo olej z citronely, mají na mšice repelentní účinky. Smíchejte malé množství vybraného oleje s vodou a aplikujte tuto směs na rostliny postižené mšicemi. Tento postup je efektivní a zároveň šetrný k prostředí.

5. Bylinky

Některé bylinky mají přirozené repelentní vlastnosti a mohou tak pomoci odradit mšice od vaší zahrady. Mezi nejúčinnější patří máta, tymián, petržel, bazalka nebo levandule. Stačí vysadit tyto bylinky poblíž postižených rostlin nebo vyrobit roztok z jejich listů a stonků a aplikovat ho na listy rostlin.

6. Křídový prášek

Křídový prášek je další přírodní repelent, který může pomoci odradit mšice. Stačí, abyste rovnoměrně rozprostřeli křídový prášek kolem základů rostlin. Tento prášek je pro mšice nepříjemný a brání jim v přístupu k rostlinám.

Použití přírodních repelentů je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také bezpečné pro domácí mazlíčky a prospěšné pro půdu a rostliny. Pokud se snažíte zbavit mšic na vaší zahradě, zkuste tyto přírodní metody a sami uvidíte, jak snadno můžete dosáhnout pozitivních výsledků bez použití chemických prostředků. S trochou trpělivosti a péče můžete udržet svou zahradu zdravou a krásnou a užívat si plody své práce bez rušení mšic.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Trápí vaše rostliny mšice? Zbavte se jich pomocí přírodních repelentů
  • Vanda Vágnerová 10.5.2024 (12:59)

    Já mám zamořenou zahrádku mšicemi. Meruňky, rybízy mají vrcholky větviček zkroucené a odumírají a NIC nepomáhá ?A to se opakuje každým rokem.

Kategorie
<<Kvě 2024>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist