Co se stalo?

V pátek 3. května 2024 nám bylo doručeno usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích o předběžném opatření, které nám zakazuje v kampani používat záběry ze 3 chovů kuřat, z nichž Albert prokazatelně odebírá kuřata pro svou značku „Albertovo čerstvé“. Tyto záběry jsou skutečné, jejich pravost v médiích potvrdili sami chovatelé a jsou stále v těchto médiích snadno dohledatelné. My je nyní přesto nesmíme dále zveřejňovat či rozšiřovat.

Soud nám zároveň zakázal, abychom na webu Albertova krutost a v hlavním kampaňovém videu používali tyto slovní obraty:

  • „obrovské utrpení“
  • „mizerná kvalita“
  • „znetvořená kuřata“
  • „dusí se v temných halách“
  • „mají popáleniny“
  • „jsou nemocná a nepředstavitelně trpí“
  • „zraněná, popálená vlastními výkaly“
  • „to nejhorší pro kuřata“

Co znamená předběžné opatření?

Předběžné opatření vydává soud jako dočasné nařízení ještě předtím, než proběhne standardní soudní proces. Toto nařízení má okamžitou účinnost a soud jej vydává pouze na základě tvrzení žalobce, OBRAZ nedostal žádnou možnost se proti tomuto nařízení předem jakkoli bránit a své důkazy obhájit. V tomto případě soud rozhodl během jediného pracovního dne od podání žaloby a do nařízení v podstatě zkopíroval vše, co advokát žalobce navrhoval.

Jak k tomu došlo a jakou roli v tom hraje Albert?

Žalobu na OBRAZ nepodal sám Albert, nýbrž jeho dodavatel a zpracovatel kuřecího masa. Těžko říci, zda je žaloba sólo akcí Albertova dodavatele, anebo je tento krok od počátku koordinovaný s Albertem, který sám nemá odvahu takovou žalobu podat, a tak jen tahá za nitky a za svého dodavatele se takto schovává. Pro druhou možnost by hovořily některé slovní obraty v žalobě, které jsou jako vystřižené z oficiální komunikace Alberta, stejně jako v žalobě obsažené fotografie, které byly pořízeny v blízkosti centrály Alberta na Nových Butovicích v Praze. Přímé důkazy o propojení ale v tuto chvíli nemáme.

Jedno je ovšem jisté – Albert od počátku odmítá přijmout svou odpovědnost a namísto toho zbaběle veřejně hází vinu právě na svého dodavatele. Přitom dodavatel jen plní jeho zadání a tlak na co nejnižší výkupní cenu, aby Albert na kuřatech co nejvíce vydělal. Dodavatel je tak pod dvojím tlakem Alberta – nemá fakticky jinou možnost než chovat přešlechtěná kuřata v přecpaných halách, a když se to provalí, Albert se zuby nehty snaží hodit vinu na něj. Pokud tedy někdo dodavatele poškozuje, je to právě Albert ve své přehlídce zbabělých výmluv, nikoli OBRAZ a kampaň „Albertova krutost“, která od počátku zdůrazňuje pouze a výhradně odpovědnost Alberta (a jméno dodavatele nikde ani nezmiňuje).

Svoboda projevu v pojetí Albertových farmářů a budějovického soudu

Kuřata chovaná pro Albert jsou „šlechtěna“ na extrémně rychlý růst a extrémní objem prsního svalstva. Vědci zabývající se ochranou zvířat již dlouhá léta bijí na poplach. K dispozici je nespočet odborných studií, foto- i videodokumentace, které dokládají, že slabé kosti těchto kuřat se pod tíhou přerostlého svalstva lámou a deformují. Některá se dokáží hýbat jen s velkou bolestí, některá se v určitý moment již pohnout nedokáží a zemřou žízní, protože se nedostanou k vodě.

Krajský soud v Českých Budějovicích si přesto troufne během jediného pracovního dne šmahem nařídit, že o těchto kuřatech nesmíme v kampani tvrdit, že jsou znetvořená. Nesmíme ani tvrdit, že jsou nemocná nebo že obrovsky trpí. A nesmíme ani zveřejňovat záběry z chovů, jejichž pravost byla následně i samotnými chovateli potvrzena.

Celkově se jedná o velmi nebezpečný precedens. Využijeme proto všechny dostupné právní prostředky, abychom toto nařízení soudu zvrátili. Pevně věříme, že u vyšších instancí nemůže obstát. S ohledem na okamžitou účinnost předběžného opatření jej však prozatím musíme i přes zásadní nesouhlas respektovat.

Co to znamená pro kampaň?

Kampaň Albertova krutost pokračuje dále. Abychom vyhověli nařízení soudu, museli jsme nahradit záběry pocházející přímo z Albertových chovů záběry z jiných chovů stejného druhu. Původní záběry jsou stále snadno dohledatelné v médiích a každý si tak může udělat obrázek o tom, že „náhradní“ záběry jsou od těch původních fakticky nerozeznatelné.

To jen dokazuje zásadní skutečnost – utrpení kuřat chovaných pro Albert není důsledkem individuálního selhání jednoho dodavatele, které by vyřešila jakákoli zvýšená kontrola. Jde o systémové selhání a důsledek způsobu, jakým jsou kuřata pro Albert chována – zejména chovu plemen přešlechtěných na extrémní růst za extrémně krátkou dobu a neúnosně přecpaných chovných hal. Jediným možným řešením pak je, aby Albert v Česku udělal totéž co Albert v Nizozemsku a Belgii – přestal tlačit na každý halíř zisku a domluvil se se svými dodavateli na konkrétním navýšení standardů – chovu zdravějších plemen a více životního prostoru pro každé kuře.

Kuřata Vás potřebují víc než kdy předtím

Jste to právě Vy, kdo má nyní obrovskou moc. Nenechte se umlčet a dejte Albertu najevo, že zákazy a právnické pletichaření nikam nepovedou. Váš hlas má nyní větší váhu než kdykoliv předtím. Vyzvěte Albert, aby kuřatům zajistil lepší podmínky. Přidejte se na www.albertovakrutost.cz a šiřte to dál. Kuřata Vás potřebují!

Ke stažení