Nejnovější

Přehled? Houpací Osel. Hotel? Trivago

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa pre vás pripravili Katarína Dovinová a David Hrubý.

Pondelok

Zvýšené teploty donútili Filipínske štátne školy prejsť na dištančné vyučovanie. Vlny vysokých teplôt postihujú juhovýchodnú Áziu a stávajú sa život ohrozujúce. Teploty v najbližších dňoch vystúpia až na 37 stupňov. Chcú tak zamedziť možným zdravotným ťažkostiam, ktoré horúčavy prinášajú. Aspoň niekde majú rozum a neboja sa deti nechať doma!

Dobré správy pre páry rovnakého pohlavia! Od budúceho roka budú môcť uzatvárať partnerstvá s takmer rovnakými právami, ako majú zväzky mužov a žien. Novelu občianskeho zákonníka podpísal prezident Peter Pavol. Nové partnerstvo nahradí doterajšiu podobu registrovaného partnerstva, oproti pôvodnej podobe ale po novom budú mať partneri napríklad nárok na vdovecký dôchodok. Výnimkou bude ale osvojenie dieťaťa. Aké je krásne žiť v progresívnej budúcnosti!

Utorok

Vivat predĺžený víkend! Poľská Ľavica by chcela zaviesť štvordňový pracovný týždeň. Nejde o žiadnu novinku, vo Francúzsku napríklad existuje 35 hodinový pracovný týždeň. Zamestnanci by si tak mohli vybrať, ktorý deň si chcú vybrať voľno či pracovať 5 dní v týždni, no menej hodín. Tento model by mohol mať nielen pozitívny vplyv na ekonomiku, ale aj duševné zdravie zamestnancov.

Česká vláda schválila nový návrh zákona, ktorý prináša reformu dôchodkov. Popisuje napríklad zvýšenie dôchodkového veku podľa predlžovania života, úpravu výpočtu dôchodkov či minimálnej penzie a za prácu v rizikovom prostredí dostanete odmenu – skorší odchod do dôchodku. Nuž, dnešná mládež do dôchodku hádam ani nepôjde….

Středa

Prezidentu Petru Pavlovi se příliš nelíbí antikampaň koalice SPOLU vůči největší opoziční straně ANO. Billboard zobrazující předsedu Babiše a lídryni eurokandidátky Dostálovou, kteří se pyšní ruskými vlajkami na tvářích a heslem ‚‚Rusko, pro tebe všecko,‘‘ Pavel ji označil za nefér a nebezpečnou stejně, jako jsou Babišovy výroky na sítích. Kdo všechno si u čtení této zprávy vzpomněl na frázi ‚‚PROVLÁDNÍ KANDIDÁT?‘‘

Turecko dalo Izraeli jasně najevo, že naprosto nesouhlasí s jeho aktivitami na území Pásma Gazy. Přerušilo s Izraelem veškerý obchod. Proti Izraeli mělo Turecko první výraznější výhrady již v dubnu, kdy do židovského státu částečně omezily export. Důvodem byla blokace humanitární pomoci, kterou chtělo Turecko do Pásma Gazy shodit ze vzduchu. Jejich obchodní vztahy jsou teď víc jako ‚‚takzvané přátelství’‘ na Facebooku – přerušené, ale pořád se sledují.

Čtvrtek

Letošní maturanti si dnes napsaly didaktický test z matematiky. Matiku si namísto angličtiny zvolilo 18 % z nich. PROČ? Podle společnosti Cermat se letos k maturitě dostaví přes 75 tisíc studentů, což je o 5 % více než loni. Sebevrahů, kteří si zvolili nepovinnou, ještě těžší zkoušku z matematiky je 3481. A já se znovu ptám, PROČ?

A je to tady, další demonstrace na Slovensku. Tentokrát proti kontroverznímu vládnímu rozhodnutí zrušit veřejnoprávní televize RTVS. Svolala ji nejsilnější opoziční strana Progresivní Slovensko a účastnilo se jí přes 4000 lidí. My, ostatně jako vždy, držíme Slovensku palce a ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK! Počkat eehm, špatné roční období, nevermind, držte se bratia!

Pátek

Po tlaku akademické veřejnosti se kandidát TOP 09 na post ministra pro vědu, výzkum a inovace jako náhradník za Helenu Langšádlovou, Pavel Tuleja, vzdal své nominace. Důvodem byla jeho selhání, která vyšla najevo společně s jeho nominací. V minulosti publikoval část svých prací v tzv. predátorských časopisech a čelil kritice za vědeckou úroveň těchto prací. Kauza Dominik Feri, 3,5 procenta v průzkumech a teď tohle? Tohle už opravdu hraničí s infarktem Pekarové, sundejte jí někdo ty dva svetry!

Dánsko bude nyní krýt záda mladým příznivcům one-night-standů a sexuálně needukovaným, či neopatrným jedincům. Uvolní totiž pravidla pro umělého přerušení těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů a interrupci budou moci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. Na první den střední školy se přeci všichni musí vymódit a těhotenské břicho se nehodí k outfitu, to dává rozum.

Poslanci schválili tzv. novelu o návykových látkách. Nově budou pro prodej kratomu, či výrobkům obsahující HHC výrazně striktnější pravidla.
Novela tak navazuje na zákaz prodeje výrobků obsahujících HHC, THCP a HHC-O, který platí od března. Novela zavádí kategorii psychomodulačních látek. Ty se doteď nacházeli v tzv. šedé zóně a nejsou registrovány ani jako potravina, ani jako doplněk stravy a jejich regulace byla obtížná, neboť byly prodávány coby sběratelské předměty. Takže sběratelské předměty, které by vás mohly ‚‚psychomodulovat?‘‘ To zní jako docela divná sbírka.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*