Co je limitní objednávka?

Limitní objednávka (limitní příkaz) je obchodní příkaz používaný v oblasti financí a obchodování, který umožňuje investorům nakupovat nebo prodávat cenné papíry za určitou cenu, známou jako limitní cena. Tento typ objednávky zajišťuje, že obchod bude proveden pouze za cenu rovnou nebo lepší než je specifikovaná limitní cena.

Limitní objednávky jsou užitečné pro obchodníky, kteří chtějí kontrolovat cenu, za kterou nakupují nebo prodávají. Obchodník zadá limitní objednávku s konkrétní cenou a pokud trh dosáhne této ceny, objednávka se automaticky vyplní. Limitní objednávky mohou být použity jak pro nákup, tak pro prodej.

Typy limitních objednávek:

  • Buy Limit – Obchodník nastaví cenu nižší než je aktuální tržní cena, a pokud cena klesne na tento limit, objednávka se aktivuje.
  • Sell Limit – Obchodník nastaví cenu vyšší než je aktuální tržní cena, a pokud cena stoupne na tento limit, objednávka se aktivuje.

Výhody limitních objednávek:

  • Kontrola ceny – Obchodníci mohou určit maximální nebo minimální cenu, za kterou jsou ochotni obchodovat.
  • Plánování – Obchodníci mohou plánovat obchody předem a nemusí tak sledovat vývoj na trhu.

Nvýhody limitních objednávek:

  • Nezaručené vyplnění – Pokud trh nedosáhne limitní ceny, objednávka nebude vyplněna.
  • Proměnlivost trhu – Rychlé změny na trhu mohou způsobit, že limitní objednávka bude vyplněna za jinou cenu než je ta očekávaná.

Limitní objednávky jsou klíčovým nástrojem pro investory a obchodníky, kteří chtějí efektivně spravovat své obchody a minimalizovat riziko. Jejich správné použití může vést k lepšímu výkonu portfolia a zvýšení potenciálních zisků.

Zdroj
https://www.investopedia.com/terms/l/limitorder.asp
https://www.investor.gov/introduction-investing/investing-basics/glossary/limit-orders

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.