Bruce Willis pomalu, ale jistě odchází. Zdá se však, že on sám si postup své nemoci vůbec neuvědomuje

Manželka herce Bruce Willise (68) se poprvé po dlouhé době objevila na veřejnosti, když vystoupila v ranní show „Today“. Emma Hemingová se rozhodla promluvit na podporu Světového týdne osvěty o frontotemporální demenci, přestože v soukromí prožívá těžké období.

Nejdojemnějším rozhovorem v ranní show však byl ten, ve kterém se více rozpovídala o životě a dnech, které slavný herec v současné době prožívá, a také připomněla, že v takových chvílích by se nemělo šetřit pomocí pro zbytek rodiny. Moderátorka pořadu Today hned na začátku poděkovala Emmě Hemingové za to, že vystoupila ze své komfortní zóny, na což Bruceova manželka hned v prvních větách přiznala, že nic z toho, čím si rodina Willisových prochází, není snadné, a to pro nikoho.

„Pokud se o demenci mluví jako o rodinné nemoci, tak to tak opravdu je. Je to těžké nejen pro člověka, kterému je FTD diagnostikována, ale i pro všechny jeho blízké… ,“ přiznala a dodala, že jejich rodina, včetně hercových starších dcer s Demi Moore (dospělé Rumer, Scout a Tallulah) a mladších, které mají spolu (jedenáctiletá Mabel a devítiletá Evelyn), je velmi otevřená a že jsou si všichni velmi blízcí, takže se snaží mluvit upřímně i komunikovat dál, přestože se to ne vždy daří a ne vždy je to něco příjemného, o čem se mluví.

Emma Hemingová však zároveň se slzami v očích vzpomíná, že zjištění manželovy skutečné diagnózy bylo pro všechny prokletím i požehnáním.

Je těžké si to představit, pokud jste to nezažili, ale člověk s touto nemocí postupně ztrácí nejen vzpomínky, jako je tomu u Alzheimerovy choroby, ale také schopnost pohybovat se, mluvit, vyjadřovat se, ztrácí schopnost chápat realitu, dávat věcem smysl… Ale doba, kterou potřebují k tomu, aby pochopili, co se děje, je často příliš dlouhá. Procházíte také různými chybnými diagnózami, mimo jiné je FTD často zaměňována za depresi nebo bipolární poruchu.

Přesto v době pandemie koronaviru přišel herec do lékárny bez roušek, ve kterých byl tehdy, ale objednán. Později se za svůj postoj a podle mnohých i drzý prohřešek omluvil, ale už tehdy časopis OK uvedl, že svědci vypověděli, že Bruce byl v lékárně zmatený a skutečně si zapomněl nasadit šátek, který měl kolem krku a který měl roušku nahradit, protože v té době bylo povinné mít v lékárně zakrytá ústa i nos.

Rodina mlčela, byla uzavřená před světem – jen tu a tam za herce pozdravili jeho fanoušci. Těžké chvíle však přetrvávaly a zřejmě i vyšetření Bruce Willise, protože jen o několik měsíců později, v březnu letošního roku, přišla další smutná zpráva, když diagnóza pokročila a hercovi lékaři diagnostikovali zmíněnou frontotemporální demenci jako smrtelné onemocnění. Asi nejsilnějším momentem Emmy Hemingové jako manželky bylo, když se jí tazatel zeptal, zda si je Bruce Willis vědom své nemoci. Smutně pokrčila rameny a odpověděla: „To je těžké posoudit… Je těžké to vědět…“

Zdroj: diva.sk, Titulní obrázek: Pixabay.com / darkosky