Nová Palmovka

Z torza radnice bude sídlo kosmického programu. Prahu to vyjde na 2,6 miliard

Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Projekt budovy, kde měly být radnice Prahy 8 a komerční prostory, byl schválen v roce 2010 a stavba dosud není hotová. Torzo budovy od radnice převzal magistrát.

Stavbaři budovu dokončí metodou takzvaně design&build, kdy dodavatel vytvoří projekt a stavbu sám provede. Vybraný dodavatel tak mimo jiné zajistí dokumentaci k odstranění některých částí budovy nebo zajistí projektové přípravy pro stavební práce, které nevyžadují změny, a vytvoří projekt dostavby. Postará se o všechna povolení a budovu dokončí.

Dostavba budovy na Palmovce je pro město podle dubnového vyjádření primátorova náměstka Petra Hlaváčka (STAN) důležitá z několika důvodů. Jednak jde o urbanistické dotvoření Palmovky, protože torzo budovy a její bezprostřední okolí jsou podle něj „vředem na podobě Prahy“. Zároveň mít ve městě centrálu EUSPA je podle vedení magistrátu pro Prahu prestižní a důležité i pro rozvoj průmyslu v ČR.

Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum. O rok později však byly práce na stavbě za více než miliardu korun přerušeny a dosud s nimi dělníci znovu nezačali. Po dlouhých jednáních budovu od Prahy 8 v roce 2021 převzal magistrát, následně zvažoval umístit do ní sídlo záchranné služby. Nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA, které nynější sídlo v Holešovicích přestává kapacitně stačit.