Domů
Elektřina
Německo očekává schválení tisíců kilometrů nových vedení, jako důsledek zrychlených procesů
Větrné elektrárny, vedení.
Zdroj: TenneT

Německo očekává schválení tisíců kilometrů nových vedení, jako důsledek zrychlených procesů

Německý síťový regulátor očekává letos a v příštím roce významný nárůst schválených vedení přenosové sítě, a tím i urychlení jejich výstavby. To má být důsledek změny legislativních procesů pro schvalování a výstavbu nových vedení, které mají výrazně snížit byrokracii. Rozvoj přenosové soustavy je klíčový pro transformaci německé energetiky.

Německý síťový regulátor (BNetzA) očekává výrazné urychlení schvalování vedení přenosové soustavy, jak vyplývá z interních dokumentů, do nichž nahlédl zpravodajský magazín Der Spiegel. Podle Spieglu očekává BNetzA letos schválení více než 1 870 kilometrů nových přenosových vedení a v příštím roce dalších zhruba 1 600 kilometrů.

Německo mělo v minulosti problémy s rychlostí schvalování a výstavby přenosových vedení. V loňském roce bylo schváleno 600 km vedení, tedy zhruba třetina délky vedení, jejichž schválení je očekáváno letos.

Německo naléhavě potřebuje nová vedení přenosové soustavy, aby mohlo naplno využívat své obnovitelné zdroje energie a připravilo se na plánovaný obří nárůst jejich instalovaného výkonu. Proto se také německá vláda již několikrát snažila urychlit schvalovací proces. Tentokrát, zdá se, úspěšně.

Úzká místa v soustavě způsobují omezování výroby OZE

Úzká místa v přenosové soustavě Německa způsobují vysoké náklady na opatření pro stabilizaci přenosové soustavy. Jednotná obchodní zóna Německa způsobuje, že z tržního pohledu nejsou objemy obchodů omezovány kapacitou přenosových vedení.

To společně s nerovnoměrným rozprostřením výrobních zdrojů a spotřeby způsobuje, že němečtí provozovatelé přenosové soustavy vydávají ročně miliardy eur na tzv. redispečink. V roce 2022 to byly více než 4 miliardy eur, v loňském roce potom i přes nárůst objemu opatření zhruba 3 mld. eur.

Redispečink představuje stav, kdy jsou namísto původních konvenčních zdrojů, které měly dodat elektřinu do sítě, nasazeny zdroje v jiném místě pro předejití přetížení prvků elektrizační soustavy. Tato opatření jsou nákladná, jelikož je nutné odškodnit původní výrobce za nemožnost dodávky energie do sítě, a zároveň zaplatit za vyrobenou elektřinu na místo nich nasazovaných zdrojů.

Výroba německých obnovitelných zdrojů, zejména větrných elektráren na severu země, musí být omezována, jelikož průmyslová centra se nachází zejména na jihu a západě země. Nedostatečně rozvinutá přenosová vedení pak způsobují, že namísto obnovitelných zdrojů musí být aktivovány elektrárny v blízkosti oblastí s vysokou spotřebou elektřiny. Německo takto v loňském roce omezilo 19 TWh výroby obnovitelných zdrojů energie, což odpovídá přibližně 4 % celkové roční výroby elektřiny v Německu.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(25)
Miloslav Černý
7. květen 2024, 09:48

Jde rovněž o čas a jak víme to jsou peníze. Nekňučet a konat, kdy ten příznivý vítr zavane konečně až k nám a přestaneme se konečně utěšovat těmi neekomńomickými jadernými mamuty. Díky levné současné fotovoltaice, možnostem v nových přečerpávačkách, větrných elektrárnách a dalších inovacích v této energetické oblasti je to současně jedinečná nejefektivnější cesta k největší nezávislosti spojené s bezpečností, kdy můžeme konat.

Tomáš Foldyna
7. květen 2024, 10:42

Ach jo, další "protimamutí" příspěvek.

"možnostem v nových přečerpávačkách .... a dalších inovacích". Až budeme mit v akumulacích alespoň spotřebu jedné letní noci v ČR, tak se můžeme pomalu začít i něčem bavit.

No a to budou před námi ještě další milníky - spotřeba jedné zimní noci, atd.

Miloslav Černý
7. květen 2024, 12:02

Úloha přečerpávaček není v plném nahrazení nedostatku. Pokuste se zauvažovat v čem mohou být hlavně užitečné než odpovíte zbrklým plácnutím do vody, je toho podstatně více.

richie
7. květen 2024, 12:46

Ale ak ste tymi precerpavackami neuvazovali v zmysle "..plném nahrazení nedostatku.." potom vam v tej vete (a celkovo v prispevku) "..Díky levné současné fotovoltaice, možnostem v nových přečerpávačkách, větrných elektrárnách a dalších inovacích v této energetické oblasti je to současně jedinečná nejefektivnější cesta k největší nezávislosti spojené s bezpečností, kdy můžeme konat..." chyba to najpodstatnejsie - a to masivna akumulacia, bez ktorej je to cele vase riesenie iba "..zbrklým plácnutím do vody..".

Petr prochaska
7. květen 2024, 14:05

Spotřeba letní noci nebude takový problém. Do 2045-2047 ještě pojedou stávající jaderky, takže k nim budou stačit baterie a přečerpávačky. V noci je nižší spotřeba. Po 2045-2047 dojde k vypnutí 2GW, ale v té době přibudou další baterky, takže toto vypnutí nebude problém. Navíc další 2GW (JETE) ještě pojede do roku 2080.

richie
7. květen 2024, 15:06

ad Petr prochaska 7. květen 2024, 14:05

Spotřeba letní noci nebude takový problém.

letna noc bola len ako prvy bod/krok - ten najlahsi

Do 2045-2047 ještě pojedou stávající jaderky, takže k nim budou stačit baterie a přečerpávačky. V noci je nižší spotřeba.

tak moment a kde ste vynechali v tom case uz davno vypnute fosilne zdroje? kto ich nahradi a o akych bateriach hovorite?

Po 2045-2047 dojde k vypnutí 2GW, ale v té době přibudou další baterky, takže toto vypnutí nebude problém. Navíc další 2GW (JETE) ještě pojede do roku 2080.přibudou další baterky stale zijem v tom, ze Arabelin prsten bola len rozpravka, asi som sa mylil..naviac znova kde su vypnute fosilne zdroje? a z coho chcete tie fiktivne baterky nabijat v zime, za horsieho pocasia, ci za bezvetria?

celkovo priklad naivnych predstav aktualnych ekoaktivistov (ci ekoteroristov?)

Petr prochaska
7. květen 2024, 15:46

Fosilní zdroje budou akorát když nebude foukat a svítit. Ale 6 měsíců v roce svítit prostě bude, a když ne u nás, tak v sousedních zemí ano. Kdyby náhodou nesvítilo, tak se spustí plyn, ale to nastane málokdy, takže plynu se spálí minimum.

Baterie si lidi pořizují k FVE a vyrostou i velké baterie. Pokud budeme uvažovat spotřebu v noci 5GW, tak 3GW bude z jádra (1GW údržba a výměna paliva), tak je potřeba 12 hodin *2GW rozdílu neboli 24GW v bateriích na letní noc za předpokladu, že nebude foukat v Německu. Část budou baterie u RD, takže vlastně nebude potřeba 5GW, ale 4GW v letní noci. Ten potřebný 1GW pořeší velké baterie. Navíc se bojlery nyní ohřívají v noci, to by se dalo přesunout na den.

Bob
7. květen 2024, 18:34

Procházka:

Doporučuji, abyste se podíval do nějaké meteorologické ročenky, nebo na jednotlivé meteo stanice, kolik máme u nás za rok a hlavně po měsících slunečných hodin. Pokud možno takových, aby měla FVE také nějaký výkon (dejme tomu 50% instalovaného).

Vy pořád počítáte, že v době dostavby prvního nového bloku budou mít staré bloky 4 MW. Jenže to už bude pomalu čas na ukončení provozu starých reaktorů v Dukovanech.

Velká část nově plánovaných velkých reaktorů pouze nahradí ty odstavované.

Zemní plyn bude už v té době na výrobu elektřiny nepřijatelný a díky povolenkám hodně drahý. Případný vodík pekelně drahý.

Zimní spotřebu, hlavně, když budeme spoléhat na výrobu ve FVE, baterie akumulátorů nikdy nevyřeší.

richie
9. květen 2024, 12:40

ad Petr prochaska 7. květen 2024, 15:46

Fosilní zdroje budou akorát když nebude foukat a svítit.

ked si vezmem kapacity faktor - pre FVE slabych 10% a pre VTE necelych 20% (udaje podla rakuska a nemecka - v nasich podmienkach to nebude ine) - tak aj pri optimistickom scenary ze sa budu tieto zdroje doplnat (ako ze to bude skor vyninmocne), tak stale nam chyba zabezpecit zvysnych 70% hodin v roku

Ale 6 měsíců v roce svítit prostě bude, a když ne u nás, tak v sousedních zemí ano.

korelacia (ne)vhodnosti poveternostnych podmienok pre nahodne zdroje je cca 90% (ked sa bavime susedoch) - teda mate pravdepodobnost cca 90%, ze v pripade nedostatku, nebudu mat prebytky z nahodnych zdrojov ani susedia

Kdyby náhodou nesvítilo, tak se spustí plyn, ale to nastane málokdy, takže plynu se spálí minimum.

ako som uz ukazal vyssie, bude to skor pravidlo - vid aj ako funguje holandsko ci nemecko a to maju tych nahodnych zdrojov uz teraz nasobne viac (v porovnani s potrebnym vykonom)

Baterie si lidi pořizují k FVE a vyrostou i velké baterie.

ano za velke dotacie, alebo sa to zohladni v koncovej cene elektriny

Pokud budeme uvažovat spotřebu v noci 5GW, tak 3GW bude z jádra (1GW údržba a výměna paliva), tak je potřeba 12 hodin *2GW rozdílu neboli 24GW v bateriích na letní noc za předpokladu, že nebude foukat v Německu. Část budou baterie u RD, takže vlastně nebude potřeba 5GW, ale 4GW v letní noci. Ten potřebný 1GW pořeší velké baterie. Navíc se bojlery nyní ohřívají v noci, to by se dalo přesunout na den.

a ten zvysok su len laicke uvahy - jednou letnou nocou to len zacina, musite riesit viacdnovy nedostatok OZE (kedy nebudete mat dost vykonu na aktualnu spotrebu, nie to este na dobijanie bateriek) - uz tu bol viac krat postovana studia z nemeckeho institutu, kde (na zaklade dlhodobych historickych udajov) konstatovali, ze ak sa ma riesit vyroba len z nahodnych zdrojov, je potrebna akumulacia v kapacite az na urovni jedneho-dvoch tyzdnov .. a to vobec nehovorime o sezonnej akumulacii

Vítězslav Novák
7. květen 2024, 15:17

Žádné nové přečerpávačky nebudou, a to kvůli týmž anticivilizačním Zeleným Khmérům, kteří vystupují i proti "mamutím" jaderkám. Tedy kvůli vašim ideovým spojencům.

Galipoli
9. květen 2024, 08:20

Píšete:„.... možnostem v nových přečerpávačkách..." Které nové přčerpávačky máte na mysli? Zatím máme v ČR 3 (resp. 4 - Černé jezero s 1,5 MW) a poslední jsme uvedli do provozu v roce 1996. Od té doby nic.

Miloslav Černý
7. květen 2024, 15:43

Ty nové jaderné mamuty nám budou akorát pro další zbytečně dotovaný program srovnatelný s podobným stávajícím z minulých památných let ve fotovoltaice. Stěžovat si potom můžeme na opraveném hlaváku, pro zvyšování státniho dluhu.

Bob
7. květen 2024, 18:22

Že by ty nové reaktory dostaly zaručenou cenu 15 Kč/kWh zvyšovanou o inflaci na celou dobu předpokládané životnosti, jako FVE připojené v 2010 rozhodně nehrozí.

Pravoslav Motyčka
7. květen 2024, 20:11

To máte pravdu 15 kč kWh to nebude a kolik to bude ?? Temelín když byl nový dával el. energii za 1kč /kWh a blok stál 50 mld. kč. Když ten nový blok 750 mld stát nebude , ale tak 400 mld. Takže jsme na 8 kč /kWh. Takže dnes platíme 0,5kč /kWh podporu OZE a pokud budou nové JE mít podíl na výrobě 1/3 což je reálné u 4 bloků a el. energie z nich se bude vyrábět o 5kč dráž než jinde pak 5x 0,33 = 1,65kč/kWh poplatek za jádro + 0,2kč /kWh poplatek za OZE - na nulu se nesníží , takže zaplatíte 1,85kč /kWh +DPH k ceně elektřiny.

Bob
7. květen 2024, 21:02

Kde prodávají ty křišťálové koule?

Jan Kopecký
8. květen 2024, 07:53

V Jablinci nad Nisou je mají a nabízejí (spolu se skleněnkami a dalším) ?

Emil
7. květen 2024, 22:19

Takhle to opravdu nefunguje, jak vy si představujete. Nějak jste v tom svém "výpočtu" zapomněl na to, že cenu elektřiny netvoří jen investiční náklady, ale i náklady financování a náklady provozní. I kdyby vzrostly investiční náklady na instalovaný kW 8×, čemuž nic nenasvědčuje, neznamená to že 8× vzrostou taky např. provozní náklady. Takže tenhle váš "výpočet" nedává vůbec smysl.

Jirka Líska
9. květen 2024, 12:00

@Emil 7. květen 2024, 22:19

A jak to opravdu funguje?

Můžete nám sem napsat vaše výpočty pro porovnání?

Díky

richie
9. květen 2024, 12:44

Jirka Líska 9. květen 2024, 12:00

teda vy tvrdite, ze vypocet uvedeny v prispevku Pravoslav Motyčka 7. květen 2024, 20:11 je spravny?

Emil
9. květen 2024, 12:44

@Líska: Funguje to tak, že se výsledná cena elektřiny skládá z více položek než jen investičních nákladů, např. nákladů provozních, nákladů financování atd., dokonce ty investiční náklady tvoří jen menší část výsledné ceny, někde se uvádí třetina, někde čtvrtina, u Hinkley Point C se dokonce uvádělo jen 12 %, proto není možné napsat, že když vzrostou investiční náklady dvakrát, vzroste dvakrát i výsledná cena elektřiny.

Moje výpočty pro porovnání vám napsat nemohu, protože neznám ani investiční náklady, ani náklady financování, takže bych si je musel vymýšlet a to určitě dělat nebudu. Počkejte si až bude vybrána vítězná nabídka, pak se jistě vše dozvíte.

Jirka Líska
9. květen 2024, 13:11

@Emil 9. květen 2024, 12:44

Díky, budu se těšit:-)

Jirka Líska
9. květen 2024, 13:15

@richie 9. květen 2024, 12:44

Byly to otázky na p. Emila a neobsahovaly žádná má tvrzení.

Pan Emil to na rozdíl od vás pochopil správně.

richie
9. květen 2024, 15:29

ad Jirka Líska 9. květen 2024, 13:15

Byly to otázky na p. Emila a neobsahovaly žádná má tvrzení.

to na koho bola smerovana vasa otazka som si samozrejme zaregistroval, ale rovnako ako ste vy vstupili do diskusie (p.Emil reagoval na p.Motycku a nie na vas), tak aj ja som polozlil otazku vam (odpovedi ste sa vyhli - staci mi ano/nie)

poslednu dobu je totiz vacsina vasich reakcii na urovni trollingu - kde vam ani nejde o podstatu vypovedaneho, ako skor nachytat niekoho na nejakej drobnosti a mozno vyvolat dojem ze cely prispevok/reakcia je chybna

Jirka Líska
9. květen 2024, 21:19

@richie 9. květen 2024, 15:29

Ptal jste se jestli "něco tvrdím" a já odpověd, že tam žádné mé tvrzení není.

Tedy jsem netvrdil nic, zajímal mě pohled p. Emila.

Takže vás asi zklamu, ale nemám nyní v plánu hodnotit tvrzení p. Motyčky.

---

A co se týká vašeho dojmu o trollingu, na ten máte jistě právo, já ho nesdílím.

richie
9. květen 2024, 10:29

no obavam sa ze podobne pomylene a nezmyselne prepocty asi "vyuzivaju" viaceri aktivisti a mozno aj "odbornici"

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se