Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jarní zápisník divadelních premiér: Vydejte se na cestu od tíživého Racka přes Casanovu v Duchcově až po loutkové porno

Jiří Vyorálek, Jana Plodková a Johana Matoušková v inscenaci Racka. Foto: KIVA
Jiří Vyorálek, Jana Plodková a Johana Matoušková v inscenaci Racka. Foto: KIVA

Casanova, Jedlík perel, Racek i Velký Nabíječ: pražské divadelní scény od jara obývá nová pestrá sestava hrdinů. Jak se známým režisérům podařilo popasovat s jejich osudy?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jaro přineslo řadu divadelních premiér. Vyrazili jsme na dlouho očekávaného Racka v režii Jiřího Havelky v Divadle Na zábradlí, za pokračováním příběhu legendárního svůdce Casanovy, za osudy propadlíka do světa konspirací Jedlíka perel i za loutkovou inscenací pro dospělé Velký Nabíječ.

Pražské scény se co do množství premiér protly na přelomu března a dubna a nabídly širokou škálu nových kusů: nebojí se temna, sexu ani propadu do hlubin dezinformačních proudů.

Potápějící se Titanic

Již na konci března měla premiéru přinejmenším divadelní obcí netrpělivě vyhlížená premiéra režiséra Jiřího Havelky Racek.

Divadlo Na zábradlí je historicky spjaté s tvorbou mimořádného režiséra devadesátých let Petra Lébla. Kromě svérázné tvorby, která štěpila kritickou obec, patřila mezi jeho umělecké vrcholy právě silně stylizovaná a velmi výjimečná adaptace Racka v budově na Anenském náměstí.

I proto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější