Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období, říká jeden z nich

Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Úrodu oliv negativně ovlivnila spalující vedra, která Španělsko zažilo dva roky za sebou. To pak vyústilo v dosud nevídaný růst cen, který ohromil nejen spotřebitele, ale i veterány v oboru.

Produkce olivového oleje ve Španělsku

Na Španělsko připadá více než 40 procent světové produkce olivového oleje. Země je tak pro vývoj jeho ceny určující.
"Čelíme jednomu z nejtěžších okamžiků v historii tohoto odvětví," napsal CNBC v e-mailu obchodní ředitel společnosti Deoleo, Miguel Ángel Guzmán. "Silná inflace spolu s vysokými úrokovými sazbami a nepříznivými prognózami sklizně olivového oleje (z hlediska množství a kvality v důsledku cyklu sucha) způsobily výrazný nárůst cen," dodal.
Ceny extra panenského olivového oleje ve španělské Andalusii dosáhly v lednu rekordní výše 9,2 eura (230 Kč) za kilogram. Podle referenčního indexu společnosti Mintec se k 19. dubnu kilogram obchodoval kolem 7,8 eura, což je pokles z přibližně osmi eur na konci března. Ceny se částečně snížily v důsledku vyšších odhadů produkce a díky dešťům, které přišly v březnu a dubnu a úrodě svědčí.
Společnost Deoleo stojí za značkami Bertolli a Carbonell. Její zástupci jsou přesvědčeni, že současná situace je cyklická, a očekávají, že ceny budou rozumnější, až se sklizeň vrátí k normálu. Zůstávají ale i tak oparní.

Světové zásoby

Většina světových zásob olivového oleje pochází ze Středomoří, přičemž jihoevropské země, jako je Španělsko, Itálie a Řecko, patří mezi přední světové producenty. Analytici, kteří se zabývají pěstováním olejnin, varovali, že olivovníky jsou mimořádně zranitelné vůči klimatické krizi. Ačkoli se obvykle dokážou vyrovnat s vysokými teplotami a jsou poměrně odolné vůči suchu, nedávné podmínky byly i pro ně příliš náročné.*

olivový olej

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down