Macron: Číňany potřebujeme

Francouzský prezident chce „aktualizovat“ hospodářské vztahy s Čínou a ve vztahu k Číně hájí roli EU jako vyvažující mocnosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce aktualizovat hospodářské vztahy Francie, EU a Číny v kontextu státní návštěvy čínského lídra Si Ťin-pchinga ve Francii.

Macron o tom hovořil v obsáhlém interview s deníkem La Tribune Dimanche. Uvedl, že EU si přeje větší reciprocitu ve vztazích s Čínou s ohledem k otázkám bezpečnosti. Francouzský prezident spojil aktualizaci vztahů s otázkou čínských přebytků kapacit a vývozů do EU. Tyto výhrady už verbalizovali jiní, například německý kancléř Olaf Scholz.

Čínský prezident přicestoval do Francie v neděli odpoledne. Jde o jeho první cestu do Evropy po pěti letech. Kontextem návštěvy Francie jsou nejvyostřenější vztahy mezi EU a Čínou za poslední desetiletí a šetření EU ohledně nadměrných dotací a obvinění ze špionáže a státem podporovaných kybernetických útoků ze strany Číny, uvedla k tomu agentura Bloomberg.

Macron prý sice na konci roku 2023 podpořil vyšetřování EU ohledně čínských elektromobilů, nyní se snaží o šarmantní ofenzívu, včetně získání čínských investic do francouzské ekonomiky. Kromě státní večeře v Elysejském paláci se počítá s tím, že Macron pozve čínského prezidenta do části Pyrenejí, kde v dětství pobýval u své babičky. V loňském roce pozval čínský prezident Macrona na společný čaj do rezidentce guvernéra provincie Guangdong, kde působil jeho otec.

Macron se snaží hájit roli EU jako vyvažující velmoci která umožňuje Číně zůstat součástí globální diskuse. V rozhovoru řekl: „Řekněme si to jasně, nenavrhuji, abychom se od Číny distancovali. Ať už jde o klima nebo o bezpečnost, Číňany potřebujeme.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.