Magazín

10 tipů na nenáročné pokojové rostliny aneb jakou kytku do bytu?

pokojové rostliny
Květiny a rostlinky spoluutvářejí atmosféru útulného a zabydleného domova. Proto se jich obvykle nechtějí vzdávat ani lidé, kteří nemají dvakrát velké pěstitelské zkušenosti nebo talent anebo se jim třeba jen na složitou péči o květenu nedostává času. V každém případě – i domácí zahrádku bychom si měli vybírat a sestavit na míru svým schopnostem, možnostem a samozřejmě i podmínkám bytu či domu. Existuje přitom spousta druhů květin, které nevyžadují zvlášť komplikovanou nebo intenzivní péči a přitom jsou velmi krásné a dokážou ozdobit každý pokoj. V dnešním článku se zaměříme právě na tento druh flóry a představíme vám i žebříček deseti nenáročných pokojových rostlin. Ale čeká vás i pár obecných rad a tipů, které se vám při výběru i pěstování budou jistě hodit.

Proč mít doma květiny?

Proč si vůbec přidávat práci a starosti a zabírat místo v bytě či domě květinami? Samozřejmě, pro většinu lidí je na prvním místě jakási tradice v kombinaci s estetickou hodnotou. Květiny jsou pro ně zkrátka součástí toho, čemu se říká domov. Podílejí se na útulnosti a atmosféře domácnosti, která je takříkajíc „plná života“, které se někdo stále věnuje a kde někdo žije rád.

Čistý a optimálně vlhký vzduch

Rostliny však mohou mít i ryze praktické výhody. Dokážou například pomoci zlepšit kvalitu ovzduší v místnosti. Jak? Hned několika způsoby. Za prvé je to přirozené zvlhčování vzduchu. Příliš suchý vzduch (častý problém nejen špatně větraných bytů s ústředním topením) způsobuje zdravotní potíže na mnoha frontách. Zhoršuje nebo i vyvolává alergické projevy, zvyšuje náchylnost k infekčním chorobám atd.

Máte-li doma suchý vzduch, nemusíte platit provoz drahých elektrických zvlhčovačů. Stačí se obklopit rostlinami. Ty dokážou mikroklima pokoje překvapivě účinně regulovat. Pochopitelně, některé jsou v tomto směru výkonnější než jiné. Za nejsilnější zvlhčovače a čističe vzduchu jsou považovány rostlinky jako pokojový ibišek, kapradiny, dračinec, filodendron, azalka, fíkovník, břečťan, listopadka, lopatkovec, pilea, kamélie a další.

Zmínili jsme čištění vzduchu. Co to znamená? Rostliny dokážou pohlcovat alergeny i toxické látky v ovzduší. Například toxiny z nátěrů, nábytku, látek, plastů, lepidel, čisticích prostředků a nejrůznějších dalších zdrojů, kterých jsou naše domovy plné. Účinné jsou například na benzen či formaldehydy, ale i na další toxiny, ba i některé stopy těžkých kovů a kouř.

Lepší nálada i zdraví

Rostliny mohou působit i proti únavě a vyčerpání, dodávat vitalitu. Za to vděčí především své zelené barvě, která těmito účinky disponuje zcela přirozeně – proto se lidé chodí „dobíjet“ do lesa. Květiny však mohou zapůsobit i svou vůní jako aromaterapie, zejména pak bylinky.

Některé produkují silice, které prokazatelně tuží kořínek, tedy posilují imunitu a zdraví lidských spolubydlících. V tomto směru je skvělé třeba luční kvítí a mohou to být i růže, tulipány, kosatce anebo i jehličnany (bonsaje, vánoční stromek,…).

Ale pozor. Některé rostlinky mohou, vcelku pochopitelně, naopak spíše dráždit a vyvolávat alergie. Obvykle se typické alergenní rostliny doma příliš nepěstují. I tradiční pokojovky však mohou být jedovaté. Ovšem spíše při kontaktu s kůží nebo při pozření.

Výrazným zástupcem jsou třeba břečťany, tchynin jazyk, diefenbachie, brambořík nebo fíkus drobnolistý. S těmihle rostlinkami se moc nemazlete – doslova. A taky byste k nim neměli moc pouštět děti či domácí mazlíčky.

aloe vera

Kam umístit rostliny – patří i do ložnice?

Každá rostlinka má specifické nároky na prostředí. Některé mají raději stinná místa, jiné se rády koupou ve slunečním svitu. Některým se bude více dařit u jižního, jiným u severního okna bytu. Některé zcela nesnášejí průvan, dalším může dělat problémy klimatizace, topení apod.

Mezi rostlinky, kterým se bude dařit u jižního či východního okna, patří sukulenty jako kaktusy, fíkusy, ale třeba i oleandry, ibišky, orchideje, pelargonie atd. K severní straně se více hodí např. kapradiny, břečťany nebo hortensie. Kamélie, lipky či šáchory ocení západní okno.

A jak je to s ložnicí? Dlouho se tradovalo, že pokojovky do ložnice nepatří, protože nás v noci „okrádají“ o kyslík. Není to tak docela pravda. Aspoň ne vždy. Jsou však rostliny, které se do ložnice hodí více a které se tam hodí méně. Mezi ty vhodné, které kyslík vydechují i v noci, patří třeba tchynin jazyk, aloe vera, indická bazalka či toulcovka. Pozitivní vliv na spánek má třeba i šplhavice nebo kulkas.

Nejlepší nenáročné pokojové rostliny

1. Tlustice vejčitá (Crassula ovata)

tlustice vejčitá

Tlustnice vejčitá čili Crassula ovata z čeledi tlustnicovitých patří mezi populární sukulentní pokojové rostliny. Vypadá opravdu velmi elegantně, pokud se o ni trochu staráte a tvarujete ji, může připomínat bonsaj. To i díky robustnímu, kmenovitému stonku. Pochází z jižní Afriky a je velmi dlouhověká.

Tlustnice má krásné, sytě zelené listy. Při troše štěstí (a zejména umu) může dokonce i vykvést – a to bílými až růžovými květy. Vykvetení v domácích podmínkách už však vyžaduje pečlivější a přesnější péči a děje se tak obvykle až po cca 5 letech. I bez toho je tlustnice parádní.

Tlustnice je skvělá i v tom, že snese opravdu hodně. Pokud zapomenete na zálivku, nic se nestane. Poradí si se suchem a snese i přímý svit, pokud ji necháte v létě za oknem. Teplo mají rády a v zimě snesou i teploty až k 10°C. Nejvíc zničující je pro ně přelévání. Zalévejte je, až když je substrát zcela vyschlý. V létě je ideální dobou na zálivku večer.

Tlustnici je připisováno mnoho léčivých účinků (zejména listům) a svými vlastnostmi se skvěle hodí i do ložnice. Opravdu vynikající a vděčná volba i pro začátečníky a zapomětlivé pěstitele. Výhodou je i to, že tlustnice není žádným způsobem jedovatá.

2. Dračinec (Dracaena)

dračinec

Dračinec (Dracaena) neboli dracéna z čeledi chřestovitých představuje vpravdě vynikající volbu do domácnosti. Tato rostlinka má spoustu odrůd a kultivarů. Typicky má podlouhlé a úzké listy, často s bílým lemem. Každý druh má trochu jiné nároky a charakteristiku, ale obecně platí, že jde o velmi nenáročné rostliny, které navíc přinášejí benefity v podobě výrazné schopnosti čistit a zvlhčovat vzduch.

Dračince preferují světlejší místa až polostín. Přímé světlo však není ideální. Vyhovuje jim teplota od 20°C (v zimě o něco méně). Zalévat je stačí třeba jen jednou týdně, v zimě ještě výrazně méně. Nemají rády průvan, chlad a přelévání. Dračinec je mírně jedovatý, proto ho ideálně držte mimo dosah dětí a domácích zvířat.

3. Tchýnin jazyk (Sansevieria)

tchýnin jazyk

Další velmi oblíbená pokojovka, která nedá moc práce, ale přináší mnoho užitku. Navzdory nepříliš vábnému českému označení jde o velmi pěknou rostlinu. Definují ji velké ostré, zašpičatělé listy připomínající vzhůru čnící dračí jazyky. Listy mají zajímavou kresbu a obvykle zažloutlý lem.

Pro život mají tyto rostliny rády místa s rozptýleným světlem, ale snesou i tmavší prostory. Na zálivku jsou nenáročné, vodu dodávejte, až je substrát zcela proschlý. V zimě jen jednou za několik týdnů. Optimální teplota pro růst je pokojová – cca 18 až 25°C. Rostlina však nemá ráda průvan a přílišný chlad pod cca 15°C.

Dejte pozor na přelití. Žluté skvrny na listech informují o tom, že jste to s vodou přehnali. Objevit se může i hniloba kořenů. Tchýnin jazyk je jedovatý.

4. Kulkas zamiolistý (Zamioculcas zamiifolia)

kulkas zamiolistý

Takzvaný zamiokulkas je velmi pěkná, módní, sytě zelená a nenáročná rostlinka. Pochází z oblasti východní Afriky a ostrova Madagaskar. Patří mezi vytrvalé sukulenty, má dužnaté zpeřené listy. Vyrůst může do výšky až 50 či 80 cm.

Péči vyžaduje relativně zcela minimální. Nepotřebuje moc světla, vyhovuje jí spíše rozptýlené než přímé světlo. Nedávejte ji vyloženě do temnoty, ale ani přímo za např. jižní okno. Zálivku kulkas potřebuje asi jedenkrát týdně. Vyhněte se přelévání, které může způsobit hnilobu kořenů. V zimě zálivku omezte ještě více. Rostlina špatně snáší chlad a průvan. Neměli byste ji však dávat ani k radiátoru, potřebuje spíše trochu vlhčí vzduch, doporučujeme rosit zavlažovačem.

5. Šeflera dlanitolistá (Schefflera arboricola)

šeflera dlanitolistá

Schefflera arboricola neboli šeflera dlanitolistá je okouzlující rostlinka s pěknými listy vytvářejícími jakési zelené deštníky. Dorůst může do výše až 2 metrů. Kvete spíše výjimečně. Pochází z Austrálie a jihovýchodní Asie a patří do čeledi aralkovitých.

Při přiměřené péči vám může vydržet velmi dlouho. Má ráda světlo (ale nikoli přímý svit) až polostín, daří se jí v rašelinovém substrátu. Ten by, hlavně v létě, neměl vyschnout, takže rostlinka potřebuje pravidelnou zálivku – má zkrátka radši trochu více vlhkosti. Pokojová teplota (cca 18 až 22°C) je pro ni ideální. Velmi ji potěšíte rosením zavlažovačem, zvlášť v zimě. Rostlinka je ovšem jedovatá, takže ji raději neokusujte.

6. Aloe vera (Aloe vera)

aloe vera

Kdo by neznal rostlinu jménem aloe vera? V posledních dvou dekádách zažívá tato sukulentní léčivá bylina svých „patnáct minut“ slávy. Význam však měla už i v dávné minulosti. Jako léčivu ji používali už staří Egypťané. Dnes se jí připisuje bezpočet prospěšných účinků (hojení ran a popálenin, podpora trávení a imunity, dokonce i ochrana proti rakovině atd.).

Z hlediska péče, coby pokojovka, je nenáročná. Má však hodně ráda světlo – a to i přímé, hodí se třeba za jižní či východní okno. Na půdu je zcela nenáročná, preferuje písčitější substrát. Dobře snáší sucho, optimální je středně častá zálivka. Pokud ale občas zapomenete, nic se nestane. Naopak přelití může způsobit hnilobu.

7. Filodendron (Philodendron)

filodendron

Velmi zajímavá a elegantní rostlinka z čeledi áronovitých s členěnými listy. Jako pokojovka je velmi známá a oblíbená. Dokáže být mimořádně košatá a sytě zelená, nevyžaduje přitom náročnou péči ani speciální podmínky.

Filodendronu vyhovuje běžná pokojová teplota. Světla má rád dost, ale nikoli přímý svit, který ho může popálit. Zálivku vyžaduje přiměřenou, pozor na přelévání. Přeferuje však vyšší vlhkost vzduchu, takže blízkost topení nebude ideální.

8. Lopatkovec (Spathiphyllum)

lopatkovec

Lopatkovec čili toulcovka patří mezi velmi odolné a nenáročné pokojovky. Tato rostlinka snese opravdu leccos a dokáže se zbrchat. Umí přitom i čistit vzduch od nejrůznějších škodlivin – a to poměrně velmi efektivně. Má dlouhé zašpičatělé listy tvaru kopí, od září do dubna prokvétá světlými toulcovitými květy.

Lopatkovec se pro své vlastnosti skvěle hodí do ložnice, ale třeba i do koupelny, pracovny nebo kamkoli jinam. Má rád vlhčí vzduch a pokojovou teplotu kolem 18-22°C. Vhodné je pro něj rozptýlené světlo až polostín. Zálivku, hlavně v létě, ocení poněkud vydatnější. Pozor na přeschnutí, ale i přelití a přemokření. Zejména v zimě lopatkovec potěšíte rosením listů.

9. Kořenokvětky (Aspidistra)

kořenokvětky

Aspidistra čili kořenokvětka je někdy označována jako „domácí štěstí“. Vytváří velmi pěkné trsy kopinatých, velkých listů tmavě zelené barvy. Nároky na péči jsou přitom minimální. Jde o opravdu velmi odolnou rostlinku.

Pokud se o ni chcete starat dobře, a ne jen čekat, co vydrží, dopřejte ji polostín a běžnou pokojovou teplotu. Snese však i chladnější a stinnější podmínky. Zalévání vyžaduje spíše méně, substrát by měl proschnout před další zálivkou. Přelévání je dobrý způsob jak tuto vysoce odolnou rostlinu zdolat a zničit.

10. Zelenec (Chlorophytum)

zelenec

Chlorophytum comosum neboli zelenec je aromatická rostlinka s pěknými tenkými a dlouhými listy s bílým až nažloutlým středem. Zelenec je další z rostlin, které mají vysoce efektivní schopnost čistit vzduch.

Nejlépe se mu daří v polostínu, avšak snese i stinnější, či naopak světlejší stanoviště. Substrát potřebuje propustný a výživný, z hlediska zálivky dá přednost poněkud větší vlhkosti. Ale na přelévání opět pozor.

0 Sdílení

Lucia

Lucia je součástí Rankito.cz, kde pro vás připravujeme recenze, žebříčky a testy nejlepších produktů v různých kategoriích, pro snažší výběr a rozhodnutí. Procházíme zahraniční testy, čteme recenze zákazníků a oslovujeme odborníky v oboru, abychom vás inspirovali při vašich nákupech tím nejlepším výběrem. Taková je redakce Rankito.cz