The Capitals: Němečtí konzervativci doufají v návrat do kancléřského křesla

Friedrich Merz © Profil na sociální síti X Friedricha Merze

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BERLÍN

Němečtí konzervativci doufají v návrat do kancléřského křesla. Německá konzervativní strana CDU je na nejlepší cestě připravit vládnoucí středolevicovou SPD o kancléřský post, volby se odehrají již příští rok. Dalším kancléřem by se tak mohl stát Friedrich Merz, který byl v pondělí znovu zvolen do čela CDU. Výroční konference strany ale ukázala, že stále není zcela jisté, zda Merz nakonec kancléřský post získá.

Strana v současné době vede v německých průzkumech veřejného mínění s přibližně 30procentní podporou před krajně pravicovou AfD a zhruba 15procentním náskokem před SPD. Lídr CDU Friedrich Merz tak byl již v pondělí na stranické konferenci označen některými řečníky za „budoucího kancléře“.

Merz však není jediným konzervativcem, který má na kancléřský post zálusk. Stranickou konferenci proto mnozí politici z CDU využili k tomu, aby sami sebe předvedli.

Merzovi vlastní straničtí soupeři o kancléřský post však vystoupení na konferenci využili k tomu, aby se mohli předvést.

„Rozhodneme o tom (kdo potencálně nahradí Olafa Scholze) společně, a to přesně v době, kdy jsme se dohodli, že o tom rozhodneme – tedy po regionálních parlamentních volbách (ve východním Německu),“ řekl v neděli ARD Hendrik Wüst, předseda vlády CDU ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Wüst, který je otevřeně centristickým regionálním lídrem, je sám považován za potenciálního vyzyvatele Merze, ačkoli oficiálně nic takového neoznámil. I tak je ale nejpravděpodobnějším kandidátem právě Merz.

„Pokud se bude Friedrich Merz chtít stát kandidátem CDU na kancléře, stane se jím,“ řekla před konferencí Katrin Prien, místopředsedkyně strany.

Merzova bilance však zůstává nejednoznačná. Na jedné straně se strana pod Merzovým vedením odrazila ode dna poté, co politiku opustila bývalá kancléřka Angela Merkel. Na druhou stranu Merz vzbudil pozornost řadou přehmatů. Loni v létě se CDU v průzkumech propadla na 26 procent poté, co byl Merz obviněn, že v rozhovoru naznačil přijatelnost spolupráce s krajní pravicí na místní úrovni, což je v Německu tabu. (Nick Alipour | Euractiv.de)


MADRID

Sánchez byl vyzván, aby na ministerské schůzce uznal Palestinu za samostatný stát. Španělský premiér Pedro Sánchez by měl na úterním zasedání Rady ministrů učinit „historický a ambiciózní krok“ a uznat palestinský stát, požadovala vicepremiérka a lídryně strany Sumar Yolanda Díaz. Zopakovala tak jednu z podmínek své strany pro uzavření vládního paktu se Sánchezovou stranou PSOE.

O tom, že Španělsko dělá kroky k uznání palestinského státu, hovořil Sánchez v pondělí se svým irským protějškem Simonem Harrisem. Španělský premiér o svém rozhovoru s Harrisem informoval na sociálních sítích s tím, že oba diskutovali o „ochotě obou vlád uznat palestinský stát a koordinovat své snahy o jeho vytvoření“. Právě to je podle Sáncheze „jedinou cestou k dosažení budoucího míru, bezpečnosti a stability v regionu“. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


VARŠAVA

Polský soudce žádá o politický azyl v Bělorusku. Vysoce postavený soudce Tomasz Szmydt, loajální předchozí vládě PiS (ECR), požádal v pondělí o politický azyl v Bělorusku. Označil to za akt „protestu proti nespravedlivé a škodlivé politice“ Polska vůči Moskvě a Minsku.

V pondělí v dopise zveřejněném na sociální síti X Szmydt uvedl, že „s okamžitou platností“ rezignuje na funkci soudce varšavského správního soudu na protest proti „nespravedlivé a škodlivé politice orgánů Polské republiky“ vůči Bělorusku a Rusku. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


ŘÍM

Novináři italské veřejnoprávní televize stávkují proti zpřísnění vládní politiky. Novináři italské veřejnoprávní televize RAI v pondělí vstoupili do stávky na protest proti nedostatku zaměstnanců, rozpočtovým škrtům a odmítání spravedlivých smluv pro pracovníky zpravodajských pořadů televize. Ty označili za „dusivou kontrolu“ ze strany vlády. (Alessia Peretti | Euractiv.it)


STOCKHOLM

Švédsko poskytne Ukrajincům zrychlenou registraci a vyšší dávky. Ukrajinští uprchlíci pod dočasnou ochranou ve Švédsku se budou moci registrovat mnohem rychleji a budou dostávat vyšší příspěvek na zabydlení, oznámila v pondělí švédská vláda ke zděšení krajní pravice. (Charles Szumski | Euractiv.com)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář