Velký pták Emu od sebe odhání zvědavou ovci

Přidat na Seznam.cz

Emu je velký nelétavý pták a australský endemit. To znamená, že se vyskytuje pouze na určitém místě. Navíc je se svou výškou až 190 cm vedle pštrosa největším ptákem na Zemi.

Emu dokáže zasadit smrtící kopanec

Jeden z poutavých faktů o emu se týká jejich silných, svalnatých nohou. Jsou totiž zakončené ostrými drápy, které vás dokážou snadno poradit. Tento pták by se také mohl zařadit mezi nejsilnější zvířata na Zemi. Jejich přední kop působí silou 1000-1200 psi, což je rozhodně dost na to, aby rozdrtilo lebku dravce, pokud se dostane dostatečně blízko.

A na videu níže se budete moci přesvědčit o tom, že si emu neberou s ničím a nikým servítky. Na záběrech se vám naskytne pohled na ovci a emu, která se chce s opeřencem přátelit. Emu o přátelství ale nemá zájem, a tak se snaží ovci odehnat. Nejprve udělá vždy jen pár kroků, ale ovce se odmítá vzdálit. Nakonec emu klovne ovci několikrát do hlavy, ale znovu se potýká s neúspěchem. Zdá se, že ovci nic neodhradí. Ani pokus o kopanec.

Samci se starají o mláďata

Samci emu staví hnízdo, sedí na vejcích a vychovávají mláďata. Ve skutečnosti mláďata emu žijí až sedm měsíců se svým otcem a učí se od něj. Samec často shromažďuje harém samic, které snášejí dohromady až 25 vajec, o něž se stará. Dokonce se se slepicemi pere, pokud se po snůšce zdrží příliš dlouho. Kohouti ve skutečnosti tolerují a přijímají i opuštěná kuřata, která u něj a jeho hejna hledají útočiště. Kohout a jeho mláďata tvoří nejpočetnější skupinu emu, protože obvykle cestují sami nebo v párech.

Zdroj: AZAnimals