Potraviny, které můžete bezpečně konzumovat i týden po datu spotřeby

Mnoho potravin zůstává v dobrém stavu i po prošlém datu spotřeby. Pokud se tedy čas od času stane i vám, že zapomenete sníst jogurt či toastový chléb včas, nemusíte je nutně vyhazovat. Samozřejmě v případě, že se na nich objeví plíseň, už zase tak dobré nebudou. 

Plýtvání jídlem je velký problém

Plýtvání jídlem představuje poměrně velký problém pro společnost. Mnoho organizací se proto snaží donutit občany k tomu, aby si více vážili zakoupených potravin a zbytečně je nevyhazovali, i když jsou například prošlé dva dny. I v takovém případě totiž mohou být stále dobré a ke snědku, přičemž pokud nezměnily svou konzistenci či vzhled, stále si na nich pochutnáte. 

Mezi seznam produktů, které nejčastější končí v koši kvůli prošlému datu spotřeby, patří zejména jogurty. I ty však mohou být stále dobré dny či dokonce týdny po této době. Pozor však, že pokud by jevily známky plísně či zapáchaly, raději je vyhoďte do koše. 

Foto: Shutterstock

Další potraviny, které vydrží čerstvé

Dlouhou dobu vydrží čerstvý i toastový chléb. Z toho si navíc můžete připravit dobré jídlo i v případě, že ztvrdl. Většinou ho stačí dát například do toustovače a za chvíli bude krásně propečený a křupavý. Pokud by se na něm však objevily bílé či nazelenalé tečky, vyhoďte ho do koše. Jedná se totiž o plíseň. Mezi další potraviny, které lze jíst po prošlém datu minimální trvanlivost, také patří: 

  • Uzeniny a zrající sýry. 
  • Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky. 
  • Sušenky a oplatky. 
  • Polévky a omáčky v sáčku. 
  • Konzervovaná rajčata, ale i některé další plodiny. 
  • Marmelády a džemy, také med a másla. 
  • Nealkoholické nápoje a alkohol. 
  • Těstoviny, rýže a luštěniny. 

Dlouhou dobu vám pak vydrží i další suché, dobře zabalené potraviny. Například poté máslo lze i zamrazit, takže pokud se blíží lhůta jeho spotřeby, můžete ho uskladnit právě tam.

Foto: Shutterstock, zdroj: FoodNetwork, Businessinsider, asc