SKOK DO ROKLE. Bikerka Adéla Holubová na trati sobotního závodu Českého poháru v cross country horských kol | foto: Petr Eret, MAFRA

Důležitý krok k Paříži? Bikerka Holubová doma vládla, teď ji čeká ME

  • 0
Žije pár desítek metrů od trati, odmalička na ní trénuje. Bikerka Adéla Holubová také znalost terénu v Městě Touškově v sobotním úvodním díle Českého poháru dokonale využila. Závod ovládla, rivalku v přetahované o letenku do olympijské Paříže Jitku Čábelickou pokořila rozdílem minuty a 37 vteřin a cílem projížděla se spokojeným úsměvem na tváři.

„Mám to tady strašně ráda, je to nejoblíbenější trať na světě. Je krásné vyhrát na domácí trati, doslova to tady miluji,“ hlásila jednadvacetiletá Holubová, členka týmu Rouvy Specialized.

Byl to i první krok k vysněné olympiádě?
Dá se to tak říci. Byl to první nominační závod ze tří, které máme k porovnání. Takže na začátek výborný.

S jakou taktikou jste do domácího závodu šla?
Nastoupit před technickou pasáží, protože v těch jsem si tady jistá. Mám trať najetou, znám každý kámen, každý kořínek. Pak už to jelo, napotřetí mi to v Touškově vyšlo na vítězství.

Nakonec z toho byl před Jitkou Čábelickou hodně velký náskok.
Sama jsem byla překvapená. V posledním kole jsem si říkala, super, když se nic nepokazí, tak už to vyjde. A užívala si to o to víc. Ale nebylo to zadarmo, jela jsem naplno a dost se zadýchala.

Bikerka Adéla Holubová na trati závodu Českého poháru v cross country horských kol

I proto, že okolo trati jste měla spoustu známých?
Ty zase během závodu moc nevnímám. Když se dívám okolo sebe, pak dělám chyby. Takže raději sleduji jen přední kolo a trať před sebou, nerozhlížím se.

Naladila jste se vítězstvím na úvod Českého poháru dobře před nadcházejícím mistrovstvím Evropy v Rumunsku?
Čekají mě tam rovnou čtyři závody, ten první hned ve středu. Takže žádný trénink už asi nestihnu. Musím dobře zregenerovat, vyspat se, abych podala co nejlepší výsledek. Reprezentační trenér mě dal i do štafety, kde ještě sbíráme důležité body pro olympijskou nominaci. Čeká mě ještě kvalifikace a hlavní závod short tracku, na závěr cross country.

S jakým umístěním budete na šampionátu spokojená?
Kdyby klapla medaile, bylo by to super. Ale i za elitní pětku budu velice ráda. V short tracku i v cross country.

Spěšnou nezabrzdilo ani poškozené sedlo

Zatímco mužskou kategorii při neúčasti nemocné domácí jedničky Ondřeje Cinka pohltili na stupních vítězů bikeři z Rakouska a Německa, ženský závod úvodního dílu Českého poháru XCO ve Městě Touškově patřil českým reprezentantkám. Za vítěznou Adélou Holubovou a druhou Jitkou Čábelickou dojela jako třetí plzeňská rodačka Simona Spěšná.

Osamocená, většinu doby totiž na trati jela sólově.

„Holky přede mnou brzy odjely, zůstala jsem v ne úplně dobré pozici. Příliš mi nesedí, když jedu sama celý závod, ale dokázala jsem se s tím poprat slušně. Udržela jsem klidnou hlavu, šla do toho bez jakýchkoliv cílů. A s výsledkem jsem moc spokojená,“ uvedla devatenáctiletá bikerka týmu jb Brunex Superior Factory.

Na trati se Spěšná musela potýkat i s technickými trablemi, přisedla si sedlo, povolilo se a otočilo dozadu. „Kolo mělo trošku nemocný den,“ pousmála se. „Ale kluci v depu si s tím poradili suprově, ani jsem tolik neztratila.“

Po zklamání ze závodů Světového poháru v Brazílii si plzeňská bikerka trochu spravila náladu. A stejně jako další Západočeška Adéla Holubová včera zamířila do Rumunska na evropský šampionát. „Ještě pořád to nebylo ideální, ale třetí místo je povzbuzující. Když se to na Evropě sejde a konečně mi pojedou nohy, mohl by z toho být dobrý výsledek,“ věřila Spěšná, kterou mrzí jen to, že „její“ kategorii do 23 let organizátoři v short tracku na poslední chvíli spojili s ženami. „Ale neztrácím hlavu, na short track se moc těším. Třeba se mi povede odjet s rychlou skupinou, uvidíme.“

Spěšná si už zjišťovala, jaká trať ji v Rumunsku čeká. A mohla by sedět. „Připomíná mi podle fotek trať Světového poháru v Andoře, kde to mám moc ráda. I vysokou nadmořskou výškou. Je hodně kořenitá, k tomu nějaké kopce. To by mohlo být dobré,“ plánovala