Automobilový průmysl: Čínské elektromobily zaplavují Evropu. Čína pokračuje v nadprodukci

Přidat na Seznam.cz

Počet čínských elektromobilů v Evropě roste, ale kvůli rušení ekologických bonusů se prodávají hůře.

V belgických přístavních terminálech jsou za ostnatým drátem, skryté před zraky, uskladněny tisíce automobilů, většinou elektromobilů čínské výroby. Jejich počet se neustále zvyšuje. V současné době se čínské elektromobily prodávají hůře, protože několik zemí zrušilo ekologické bonusy pro vozidla z Číny.

Čína vyrábí více, než spotřebuje

„V březnu se prodeje snížily o 10-20 %. Jelikož se jedná převážně o čínské značky, prodávají se přes internet a nemají rozsáhlou síť prodejců. Vše, co se neprodá, se skladuje v přístavech,“ vysvětluje Roel Gevaers, výzkumný pracovník Antverpské univerzity (Belgie) a specialista na dodavatelské řetězce.

Čína mezitím pokračuje v nadprodukci: až 30 milionů vozidel ročně, z toho téměř polovina elektrických. Protože místní trh absorbuje pouze dvě třetiny z nich, snaží se čínské společnosti prodat zbytek do zahraničí. V roce 2023 bylo vyvezeno 4,1 milionu čínských automobilů, což představuje nárůst o 58 %. Peking toto odvětví dotuje a auta se prodávají až o 20 % levněji než ekvivalentní evropský model. Evropská komise zahájila šetření, aby posoudila hospodářskou soutěž.

Zdroj: franceinfo