EUR 24.720

USD 22.798

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.720

USD 22.798

Stavební produkce se prudce propadla

 

Snižování úrokových sazeb pomůže českému stavebnictví. To však bude i nadále brzděno dlouhými povolovacími procesy a nesmyslnými regulacemi, které výrazně prodražují vlastnické bydlení.

Loading



 

Stavební produkce v březnu zaznamenala meziroční pokles o 8,3 procenta. Nedařilo se především produkci v rámci pozemního stavitelství, která se propadla o 11,1 procenta. Stavebnictví stále brzdí relativně vysoké úrokové sazby. Tento problém se však postupně zmírňuje díky postupnému snižování úrokových sazeb ze strany České národní banky.

České stavebnictví dlouhodobě trápí jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů ze všech zemí vyspělého světa. Máme velmi dlouhé povolovací procesy, což zbytečně prodražuje výstavbu. To bohužel vede ke špatně dostupnému vlastnickému bydlení, na které má problémy dosáhnout i střední třída.

Snižování úrokových sazeb pomůže českému stavebnictví. To však bude i nadále brzděno dlouhými povolovacími procesy a nesmyslnými regulacemi, které výrazně prodražují vlastnické bydlení.

Orientační hodnota vydaných stavebních povolení v březnu vzrostla o 49,1 procenta. Tento výrazný růst ovlivnilo šest staveb, které mají rozpočty přesahující miliardu korun. V březnu bylo zahájeno 2 706 bytů, což představuje meziroční pokles o 17,6 procenta. Dokončeno bylo 2 559 bytů, tedy meziročně o 0,2 procenta více.

Autor: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte

Situace na českém trhu bydlení se obrací, ceny bytů i rodinných domů se opět začínají zvyšovat a následují stejný trend u stavebních pozemků. Experti na hypotéky proto radí těm, kteří dosud s hypotékou otáleli kvůli vysokým úrokovým sazbám, aby už na nic nečekali.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 06. 2024

Komentář: S hypotékou si pospěšte

Inflace se v dubnu vydala opět nahoru. I když je tento růst proti představám ČNB, bude i tak bankovní rada pravděpodobně pokračovat v pozvolném snižování úrokových sazeb. Toto snižování ale možná nebude tak rychlé, jak si většina ekonomů představovala. V poslední době také vidíme, že se snižování sazeb ČNB bezprostředně nepromítá do sazeb hypotečních úvěrů.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 06. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – žádná velká párty se nekoná

Řečeno sportovní terminologií skončil vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů českých bank za poslední měsíc skóre 4:4:1. Čtyři banky ponechaly své úrokové sazby bez jakýchkoli změn, čtyři je kosmeticky snížily a jedna je „logicky“ zvýšila. Jen připomeňme, že v tomto období, konkrétně 2. května 2024, snížila Česká národní banka svoji klíčovou sazbu o půl procentního bodu.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *