Sponzorováno

Duhringova choroba (Dermatitis Herpetiformis) – důsledek citlivosti na lepek – jak se léčí? 4.47/5 (19)

  • Dermatitis herpetiformis je vzácné chronické kožní onemocnění, které je spojeno s autoimunitní reakcí na lepek (gluten) obsažený v potravě. Je to vlastně kožní projev celiakie, což je střevní onemocnění způsobené intolerancí na gluten.
  • Tato dermatitida se projevuje charakteristickými kožními lézemi ve formě drobných puchýřů, které jsou obvykle velmi svědivé a často se objevují na loktech, kolenou, hýždích, zádech, hlavě, krku a ramenou. Puchýře mohou být červené a zanícené a vytvářejí se v typickém vzoru.
  • Jelikož se podobá herpes simplex, byla pojmenována "herpetiformis", ale nemá žádnou spojitost s virem herpes.
  • Klíčovým krokem v léčbě je eliminace potravy obsahující lepkové obiloviny, jako je pšenice, ječmen, a žito, ze stravy.
  • Lékaři mohou předepsat léky jako dapsone, kortikosteroidy nebo imunosupresiva ke zmírnění zánětu a svědění.
  • Vzhledem k tomu, že dermatitida herpetiformis často souvisí s celiakií, může být důležité sledovat střevní zdraví a provádět pravidelné kontrolní vyšetření.
  • Je důležité léčit dermatitidu herpetiformis pod lékařským dohledem, protože správná léčba a striktní dodržování bezlepkové diety mohou vést k úlevě od příznaků a snížení zánětu kůže.

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis je kožní vyrážka, která se vyvíjí v důsledku citlivosti na lepek. U lidí s celiakií se tato vyrážka může objevit na obličeji, pokožce hlavy nebo v tříslech.

Asi u 10 procent lidí s celiakií se také rozvine dermatitis herpetiformis. Neexistuje žádný lék na tento stav, ale lidé mohou snížit příznaky pomocí léků a změn životního stylu.

Lékaři považují dermatitis herpetiformis za vzácné onemocnění. Dermatitis herpetiformis postihuje lidi ve věku 30–40 let a zřídka postihuje děti. Muži jsou vystaveni mírně vyššímu riziku než ženy.

V tomto článku si povíme o symptomech, příčinách a léčbě dermatitis herpetiformis a o tom, jak souvisí s celiakií.

Příznaky dermatitis herpetiformis

Příznaky dermatitis herpetiformis se u různých lidí liší, takže ne každý může pociťovat všechny příznaky. Obvykle postihuje tři oblasti těla – kůži, gastrointestinální (GI) trakt a ústa.

Kůže

Nejběžnější účinky dermatitis herpetiformis se objevují na kůži s příznaky, jako jsou svědivé puchýře a vyvýšené shluky lézí. Mezi oblasti, které DH postihuje, běžně patří lokty, kolena, hýždě a pokožka hlavy. Může také ovlivnit obličej, břicho a třísla.

Dermatitis herpetiformis na břiše

Dermatitis herpetiformis na břiše

 

Mnoho lidí cítí intenzivní potřebu škrábat svědící nebo pálící místa.

Zažívací trakt

Zánět žaludku a poškození tenkého střeva jsou běžnými reakcemi u lidí s citlivostí na lepek. Tyto reakce se obvykle rozvinou několik dní poté, co osoba požije lepek.

Lidé s dermatitis herpetiformis mohou zaznamenat nepříjemné příznaky, jako například:

  • nadýmání břicha
  • křeče
  • bolest
  • průjem nebo zácpa

Ústa

U některých lidí se objevují problémy se zubní sklovinou, například vodorovné rýhy nebo změna barvy skloviny.

Vzácně může dermatitis herpetiformis také vést k orálním ulceracím a aftům.

Sponzorováno

Příčiny dermatitis herpetiformis

Přestože lékaři stále zcela nerozumí příčinám dermatitis herpetiformis, svou roli bude pravděpodobně hrát genetika a faktory životního stylu.

Po dlouhou dobu lékaři neznali příčinu této kožní vyrážky, kvůli které bylo obtížné tento stav zvládnout. Odborníci pak pozorovali, že příznaky dermatitis herpetiformis se značně snížily u lidí, kteří změnili stravu tak, aby obsahovala málo nebo žádný lepek.

Toto pozorování vedlo k objevu, že dermatitis herpetiformis má silnou souvislost s citlivostí na lepek. Lepek je protein v obilovinách, jako pšenice, žito a ječmen.

Například tyto potraviny tak obsahují lepek:

  • chléb
  • pečivo
  • nudle
  • těstoviny
  • cereálie
  • různé pečené dobroty

Některé studie ukazují, že blízcí příbuzní lidí s dermatitis herpetiformis jsou vystaveni zvýšenému riziku, že se u nich tento stav vyvine.

Diagnostika

K diagnostice příčiny kožní vyrážky lékaři obvykle provedou seškrabání kůže z místa problému nebo biopsii kůže. Touto cestou lékař získá malý vzorek kůže, který odešle do laboratoře k vyšetření.

Lékař může také doporučit střevní biopsii, zejména u lidí, kteří vykazují známky gastrointestinálních problémů.

Když kožní biopsie nemůže potvrdit nebo vyloučit dermatitis herpetiformis, lékaři mohou doporučit krevní testy – hledají se protilátky nazývané anti-gliadin, anti-retikulin a anti-endomysiální protilátky.

Léčba dermatitis herpetiformis

Přísná bezlepková dieta je nejúčinnější možností léčby pro lidi s dermatitis herpetiformis. Registrovaný dietolog může pomoci identifikovat a odstranit zjevné i skryté zdroje dietního lepku a doporučit alternativy potravin.

Lékaři často předepisují lék zvaný dapson, který poskytuje okamžitou úlevu od příznaků. Někteří lidé však léčbu dapsonem netolerují moc dobře. Tito jedinci mohou místo toho užívat jiné formy léků, které obsahují látky zvané sulfapyridin nebo sulfamethoxypyridazin.

Lidé mohou pokračovat v užívání tohoto léku po dobu několika měsíců až 2 let. Poté může dermatitis herpetiformis přejít do remise. Remise je, když osoba nemá žádné příznaky po dobu delší než 2 roky, aniž by používala léky nebo speciální dietu.

Dermatitis herpetiformis a podobné problémy

Lidé mohou zaměnit dermatitis herpetiformis za jiné stavy s podobnými příznaky, jako například:

  • Ekzém: Ekzém, známý také jako atopická dermatitida, je skupina kožních onemocnění, která způsobují zánět nebo podráždění kůže. Mezi běžné příznaky patří suchá kůže, vyrážky a svědění, zejména na pažích a za koleny.
  • Svrab: Svrab je kožní onemocnění způsobené napadením roztoči. Je vysoce nakažlivý a šíří se přímým kontaktem s pokožkou.
  • Lineární iga dermatóza: Toto onemocnění je vzácný a často dlouhodobý kožní problém, jehož charakteristikou jsou skupiny svědivých puchýřů a vyvýšených lézí na kůži. Jde o autoimunitní onemocnění, které mohou vyvolat některé léky.

Výhled pacientů

Dermatitis herpetiformis je dlouhodobý, chronický stav a u většiny lidí má tendenci přetrvávat po celý život.

Lidé mohou své příznaky kontrolovat kombinací léčby dapsonem a bezlepkové diety. Po několika letech může stav přejít do remise.

Lidé s dermatitis herpetiformis mohou svůj stav zvládat zajištěním pravidelných lékařských prohlídek a pokynů od odborného kožního lékaře (dermatologa), a odborníka na výživu.

Sponzorováno

Máte s Dermatitis herpetiformis nějaké svoje zkušenosti? Napište nám do komentářů.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva