Úterý 4. června 2024, svátek má Dalibor
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ženíšek má podporu předsednictva TOP 09 jako kandidát na ministra pro vědu

Šéf zahraničního výboru za TOP 09 v Plzeňském kraji Marek Ženíšek v plzeňském volebním štábu koalice SPOLU s exhejtmankou Ilonou Mauritzovou foto: Martin Polívka, MF DNES

Novým kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace je dosavadní šéf zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek. Doporučilo to v úterý předsednictvo TOP 09. „Moc si vážím, že mě předsednictvo TOP 09 doporučilo na funkci ministra pro vědu, výzkum a inovace a beru to jako ocenění své dosavadní práce,“ uvedl pro iDNES.cz Ženíšek.
  11:49aktualizováno  15:30

O konečné nominaci rozhodne ve čtvrtek výkonný výbor TOP 09. „Klíčová byla pro mne až dnešní debata a rozhodnuti předsednictva TOP 09,“ uvedl Ženíšek.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala se chce s Ženíškem sejít v pátek, když ho den před tím schválí výkonný výbor TOP 09. Jmenován do vlády by mohl být příští týden, ale to záleží na prezidentovi Petru Pavlovi, dodal premiér.

„Je to zkušený politik, to je určitě výhoda,“ řekl o Ženíškovi Fiala. Má podle něj zkušenosti s fungováním státní správy a orientuje se i v zahraniční politice

Bývalý místopředseda TOP 09 je politický univerzál – v minulosti byl dvakrát náměstkem – nejprve na ministerstvu spravedlnosti a pak i na zdravotnictví.

Jako krajský zastupitel Plzeňského kraje se účastnil v Plzni výročí osvobození města americkou armádou a nyní má velkou šanci se přesunout na post uvolněný po demisi ministryně Heleny Langšádlové. Ta by ho pak mohla Ženíška vystřídat v čele zahraničního výboru.

Na post po Langšádlové měl původně nastoupit prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja, ale v pátek se kandidatury vzdal poté, co byly zveřejněny informace, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a také kvůli kritice kvality jeho odborné práce.

Langšádlová na pozici ministryně pro vědu, výzkum a inovace skončila kvůli nespokojenosti TOP 09 s prezentací výsledků v resortu. Rozhodnutí rezignovat oznámila na konci dubna. Uvedla, že končí kvůli tomu, že svou práci podle vedení své strany neuměla lépe prodat a neměla „lajky“.

Langšádlová podle Pekarové Adamové dávala více úsilí do obsahové části práce než prezentaci navenek, i taková prezentace je ale práce ministra, zdůraznila šéfka vládní strany, jejíž preference už spadly na 3,5 procenta.